İmamoğlu'ndan UKOME tepkisi: Burası İstanbul, sizin oyuncağınız değil
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Resmi Gazete'de yayınlanan ve UKOME'ye bazı bakanlıklardan temsilcilerin katılımına olanak sağlayan düzenlemeyi sert bir dille eleştirdi.
Sarıyer Belediyesi ziyareti sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Resmi Gazete'de yayımlanan, Ulaşım Koordinasyon Merkezleri'ne (UKOME) bazı bakanlıklardan temsilcilerin katılımına olanak sağlayan düzenlemeyi sert bir dille eleştirdi.
'83 MİLYONUN PARTİSİ OLUN SİYASİ EGONUZUN DEĞİL'
Siyasi hesaba göre, siyasi iktidarın o günkü psikolojisine göre kanun hazırlamanın dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını belirten İmamoğlu "Benim hayatım 16 milyon insan. Sizin de hayatınız, 83 milyon insan olsun, partiniz, siyasi egonuz değil" tepkisi verdi:
"Dünyanın hiçbir aklı başında yöneticisinin, yönetiminin böyle bir hamle yapma ihtimali bile yok. Bu şaşırmışlık. Şaşkınlık. Yani oyuncağı elinden alınmış bir çocuk ağlar ya; öyle bir durum. Burası sizin oyuncağınız değil. Burası İstanbul. Kadim bir kent. Bugün Ekrem var, yarın başka birisi var, dün başka birisi vardı. Yani buna saygı duyup, birbirimize sarılsak, birbirimizle iyi geçinsek, güzel işler üretsek, konuşsak, ortak akılla işler üretsek. Hayatınız siyaset mi? Hayatınız siyasi partiler mi? Hayatınız siyasi liderler mi? Benim hayatım 16 milyon insan. Sizin de hayatınız, 83 milyon insan olsun, partiniz, siyasi egonuz değil"
'ARTIK ÜZÜNTÜNÜN DE ÖTESİNDE İSYAN EDİYORUM'
Gazetecilerin, "Bu sabah Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliklerinde dikkat çeken bir başlık vardı. Büyükşehirlerin de içerisinde yer aldığı UKOME içeriğinde değişikliğe gidildi. Önce nasıldı, şimdi nasıl olacak? Bazı bakanlıklara da yer verilmiş. O eşitlik dengesi şu an ne durumda?" surusuna yanıt veren İBB Başkanı İmamoğlu, 'Artık üzüntünün de ötesinde isyan ediyorum yanıtı verdi:
"Eşitlik dengesi denen şey, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yürüyen hususlarla ilgili, İstanbul’daki ilgili kamu kurumlarının da masada olduğu ve orada ortak akılla bir sürecin kararının alınması. Ama günün sonunda, İBB'nin neredeyse yüzde 99 oranında hizmet verdiği bir alanda, kararın netleşmesiyle ilgili yine bir nevi iradenin İBB'de olmasıyla ilgili bir kurul tanımı vardı. Ama bugün gördüğümüz şey; ‘Biz buraya, 3 tane daha bakanlıktan eleman yollayalım…’ Birisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan -ne alakası varsa ulaşımla- birisi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan -onun da ne alakası varsa-… Yazık yani. Kurumlarımıza yazık. ‘Biz bunu artıralım. 3-4 tane daha ilave yapalım ve burada çoğunluk elde edelim.’ Yani akıl tutulması. Çok üzülüyorum. Üzüntünün ötesinde, artık isyan ediyorum.
'BU UYGULAMANIN KANUN VE HUKUK TARAFINDAN GERİ ÇEVRİLECEĞİNE İNANIYORUM'
Niye isyan ediyorum biliyor musunuz? Bunu yapan akıl, 'Ya biz bu seçimi kaybettik, ama biz hala İstanbul’u yöneteceğiz' iradesinde. Akılsız bir irade. Ama böyle bir irade. Bu işi yapan, böyle bir kurulu tanımlayan, Mart seçiminden sonra seçimi iptal eden o bir avuç insanla, aynı akıl. Hiç farkı yok. Aynı akıl, orada devreye giriyor. Bu bugün UKOME, dün başka bir şeydi, yarın başka bir şey. Böyle ısmarlama iş olur mu? Bunu kanun, bunu hukuk geri çevirecektir. Ben, inanıyorum."
UKOME'nin içeriğinde değişikliğe gidilmesini sağlayan yönetmelik değişikliğine karşı Danıştay kararları olduğunu hatırlatan İmamoğlu, danıştay'a başvuru yapacaklarını karar karşı tepki göstermeyen Marmara Belediyeler Birliği'ne de tepki gösterdi:
'AMAÇLARI YEREL YÖNETİM İRADESİNİ ORTADAN KALDIRMAK'
"Hızlıca Danıştay’a başvurumuzu yapıyoruz yürütmenin durdurulması istemiyle, bunun iptaliyle ilgili. Bununla ilgili Danıştay kararları var. Bununla ilgili geçmişte alınmış yargı kararları var. Ve kanuna aykırı. En tehlikeli iş ama kişidir ama kurumdur, dilsiz şeytanı oynamaktır. Burada susan, en etkili olması gereken kurumlara da buradan sesleniyorum. Bu tavırlarıyla, bizim için, 'yok' hükmünde olmaya devam ediyorlar. Bir tanesi Marmara Belediyeler Birliği'dir, bir tanesi de en üst kurum, Türkiye Belediyeler Birliği'dir (TBB). Burada yapılan yerel yönetimi, yerel yönetim iradesini ortadan kaldırmak.
'SES ÇIKARMASI GEREKEN KURUM TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİDİR'
Her şeye 'Ankara'da biz karar verelim. Vay büyükşehirler nasıl gitti elimizden?' Yahu malınızı mı aldık? İstanbul halkı, bir karar verdi. Saygılı olun. Bu saygı ve demokrasi sürecini takip edecek olan en önemli kurumlardan bir tanesi, her şeye rağmen susan TBB'dir. Hangi siyasi kavramla olursa olsun, hangi siyasi partiyle olursa olsun, oraya giren insanların yerel demokrasinin aleyhine, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ndeki, yereldeki özerklik şartıyla ilgili alınmış ortak kararlara aykırı alınan her kararla ilgili sesini çıkartmalı.
(HABER MERKEZİ)