İranlı Elyas için idam riskine rağmen sınır dışı kararı: Avukatlar itiraz etti

Onur Yürüyüşü'ne katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve Urfa'daki Geri gönderme Merkezi'nde tutulan İranlı Elyas için sınır dışı edilme kararı çıktı. Elyas, İran sınırlarına girmesi durumunda idam edilebilir. Avukatlar karara itiraz etti.

İranlı Elyas için idam riskine rağmen sınır dışı kararı: Avukatlar itiraz etti

Ezgi YILDIZ

İSTANBUL - İstanbul'da 25 Haziran'da düzenlenen Onur Yürüyüşü'ne katılmaları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve Urfa’daki Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) götürülen İran, Libya, Rusya, Portekiz ve Avustralya vatandaşları hakkında sınır dışı edilme kararı verildi.

AVUKATLARDAN KARARA İTİRAZ ETTİ

GGM’de tutulan kişiler arasında ‘şartlı mülteci’ olarak Türkiye’de kalan ve ülkesine gönderilmesi halinde idam tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği belirtilen Elyas Torabibaeskendari de var. Özgürlük İçin Hukukçular (ÖHD) avukatları söz konusu karara itiraz etti.

Avukatlardan Elifcan Demirtaş, yürüyüşün yapıldığı gün sadece görünüşü nedeniyle LGBTİ+ olduğu düşünülerek gözaltına alındığını belirttiği Torabibaeskendar için şunları söyledi:

“Elyas için çıkarılan idari gözetim ve sınır dışı edilmesi yönünde verilen kararlara itiraz ettik. Kararlar geldikten sonra açılabilecek diğer davalar için de gerekli başvuruları yapacağız.

AVUKAT DEMİRTAŞ: TAMAMIYLA HUKUKSUZ BİR KARAR OLDUĞU İÇİN UMUTLUYUZ

Davadan umutlu olduğunu söyleyen Demirtaş, “Tamamıyla haksız hukuksuz bir sınır dışı kararı olduğu için olumlu bir karar bekliyoruz” dedi.

Elifcan Demirtaş

SİYASİ BASKILARDAN TÜRKİYE’YE KAÇMAK ZORUNDA KALAN İRANLI AİLE: ÇOK ENDİŞELİYİZ

Elyas'ın ablası Andishe Torabibabaeskandari’nin aktardığı bilgilere göre; siyasi görüşü nedeniyle anne Ashraf Abudzadeh Bereyhi, Elyas'ı ve iki ablasını yanına alarak 10 yıl önce Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldı.

Sınır dışı kararının İran tarafından da inceleneceğini belirten abla “Biz zaten siyasi nedenlerle Türkiye’ye geldik. Kardeşimi eğer yürüyüşe katıldığı gerekçesiyle İran’a geri gönderilirse bu Elyas için çok büyük bir risk. İran’da onun için idam kararı verebilirler” ifadelerini kullandı.

BM'NİN DE GÜNDEMİNDE

Bugün Elyas'la kısa süreli telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Andishe Torabibabaeskandari, kardeşinin son durumunu ise şöyle aktardı:

“Birleşmiş Milletler’den (BM) birkaç avukat aramış Elyas’ı ve konuyla ilgileneceklerini söylemişler. Süreç bizi tedirgin ediyor. Çok endişeliyiz. Şu an sadece gelişmeleri bekliyoruz.”

İHD: ULUSLARASI BİR HAK İHLALİ OLUR

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, uluslararası koruma başvurusu olan Elyas için “Türkiye’de bulunmasının hukuki gerekçeleri var. Sınır dışı edilmesi için bir kural ihlali yapması lazım. Elyas’a yöneltilen suç ithamı (gösteri ve toplantıya katılma) iç hukukumuzda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’yla korunan bir hak. Bu hak suçlanmaz, anayasadan suç üretilemez” dedi.
Yoleri, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda (YUKK) yer alan; hakkında sınır dışı etme kararı alınmayacak kişileri içeren “Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar” maddesine atıfta bulunarak, Elyas’ın geri göndermek istedikleri yer İran. Bu sebepten geri gönderme yasağı bulunuyor. Uluslararası bir hak ihlali olur” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul'da 25 Haziran'da düzenlenen Onur Yürüyüşü’nün ardından çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yürüyüşe katıldıkları gerekçe gösterilerek gözaltı işlemi yapılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Aynı gerekçe ile gözaltına alınan İran, Libya, Rusya, Portekiz ve Avustralya vatandaşı beş kişi Urfa'daki Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. 11 günün ardından farklı ülkelerden olan kişiler için sınır dışı kararı verildi. Ancak İranlı Elyas Torabibaeskendari'nin İran'a gönderilmesi durumunda idam edilme riski bulunuyor. Bu sebeple de hak savunucuları kararın geri çekilmesini savunuyor.