Irkçı saldırıda katledilen Dedeoğulları'na saldırı davasında gerekçeli karar: Komşu kavgası
Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin katledilmesi öncesinde yaşanan ırkçı saldırıya dair görülen davada mahkeme heyeti gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme, “Burada Kürtleri barındırmayacağız” diyerek gerçekleşen saldırıya “Komşu kavgası” dedi.
Artı Gerçek- Konya'da Dedeoğlu ailesinden yedi kişinin katledilmesi öncesi ırkçı saldırıya uğramalarıyla ilgili 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası alan ikisi tutuklu, dokuz sanık hakkındaki davanın gerekçeli kararı açıklandı. Gerekçeli kararda, "Tüm deliller değerlendirildiğinde sanıkların soykırım kastıyla hareket ettiğine, yahut insanlığa karşı suçta belirtilen unsurlardan herhangi birini gerçekleştirmeye yönelik eylemlerinin bulunmadığı, olayın komşu olan iki ailenin tartışması ve kavgaya dönüşmesi şeklinde vuku bulduğu, bu haliyle sanıkların eylemlerini soykırım veyahut insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır" denildi.
Geçen yıl 30 Temmuz günü saat 19.00 sıralarında Dedeoğulları'nın evine gelen Mehmet Altun yedi kişiyi katletti. Kürt aile katledilmeden önce, 12 Mayıs günü de Çalık ve Keleş aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz kalmıştı. Bu saldırıyla ilgili açılan davada 2'si tutuklu 9 kişi, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.
GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI
Konya 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında verdiği ceza için gerekçeli kararını açıkladı.
DHA'nın haberine göre; sanıkların, Dedeoğulları ailesine karşı yaptığı eylemin 'yaralama' kastının olduğunu belirtilen gerekçeli kararda, ''Yargılama konusu olayda kavganın herhangi bir engel olmadan kendiliğinden son bulduğu, tarafların önceye dair husumetinin olduğuna dair dosyamıza herhangi bir delilin yansımadığı, yaralamalarda sopa kullanıldığı, sanıkların mağdurlara yönelik kastının yaralamaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır'' denildi.
'SOYKIRIM KASTI YOK'
Sanıkların 'soykırım' kastıyla hareket etmediği ifade edilen kararda, "Tüm deliller değerlendirildiğinde sanıkların soykırım kastıyla hareket ettiğine, yahut insanlığa karşı suçta belirtilen unsurlardan herhangi birini gerçekleştirmeye yönelik eylemlerinin bulunmadığı, olayın komşu olan iki ailenin tartışması ve kavgaya dönüşmesi şeklinde vuku bulduğu, bu haliyle sanıkların eylemlerini soykırım veyahut insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullandı.
“BİZ BURADA KÜRTLERİ BARINDIRMAYACAĞIZ” DİYEREK SALDIRMIŞLARDI
Konya’nın Meram ilçesindeki Hasanköy mahallesinde 24 yıldır yaşayan Dedeoğulları ailesi, son 15 yıldır komşuları ve komşularının akrabalarının ırkçı saldırısına uğruyordu. Hasanköy mahallesinde hayvancılıkla uğraşan aile bölgedeki tek Kürt ailesiydi. Kürt oldukları gerekçesiyle defalarca taciz edilen Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs akşamı taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırıya uğradı, 60 kişilik saldırgan grup tarafından gerçekleştirilen saldırıda evde bulunan 4’ü kadın 7 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Saldırganların “Biz burada Kürtleri barındırmayacağız, evlerinizi bize satın gidin” dediği belirtiliyordu.
22 Mayıs'ta yine evlerine torpil atıldı. Saldırıyı organize edenler ya hemen ya bir süre sonra serbest bırakıldı.
Bütün uyarılara rağmen 30 Temmuz günü Lütfi Keleş'in kayınbiraderi Mehmet Altun Dedeoğlu ailesinden 7 kişiyi katletti.
AİLE DEFALARCA İFADE VERDİ, 'BEN ÜLKÜCÜYÜM, SİZİ BURADAN KALDIRACAĞIM' TEHDİTLERİNİ AKTARDI
Dedeoğlu ailesi, 12 Mayıs ve 22 Mayıs saldırısı sonrası karakol ve savcılıkta verdiği ifadelerde, Kürt oldukları için hedef alındıklarını anlatmıştı. Katledilen aile bireylerinin verdikleri ifadelerde, saldırganların “Ben ülkücüyüm, sizi buradan kaldıracağım” tehditleri yer aldı.
WHATSAPP YAZIŞMALARI ORTAYA ÇIKTI: KÜRTLER USLANDI MI?
Aile avukatı Abdurrahman Karabulut da 18 şüphelinin 12 Mayıs saldırısının ardından ‘Mahkeme’ adlı bir whatsApp grubu kurduğunu ve buradan iletişime geçerek Dedeoğulları ailesine ilişkin ırkçı söylemlerde bulunulduğunu aktarmıştı.
Karabulut, “WhatsApp grupları olsun ve ses kayıtları olsun, saldırgan ailenin artık ırkçı saiklerle bunu yaptıkları somutlaştı. 12 Mayıs’taki saldırıyı yapan aile mensuplarından Veli Keleş ve daha sonra tahliye olan oğlu Ali Keleş arasındaki diyalog açık şekilde anlaşılmaktadır. Telefon konuşmasında ‘Kürtler uslandı mı?’ söylemi net bir şekilde anlaşılmakta. Burada adeta dayakla, öldürmeyle Kürtleri öldürmeye yönelik söylenen şeyler ırkçı saik değildir de nedir? Whatsapp yazışmalarında ayrıca ‘Kürtler evi 650 bin liraya verdi’ ve karşılığındaki cevabi mesajlar var. Konuşmalarda ayrıca sürekli müvekkillerimizi korkutmaya yönelik çabaları olduğu anlaşılmaktadır. Bunlar savcılığın elinde olan ses kayıtları ve yazışmalardır” demişti.
KİM NE CEZA ALDI?
9 sanık, her biri kavgada darbettikleri kişi sayısı ve karıştıkları suçun ceza oranlarına göre farklılık göstermek kaydıyla çeşitli hapis cezası aldı. Sanıklardan Lütfi Keleş 5 yıl 9 ay, oğulları Ali Keleş 3 yıl 6 ay, İbrahim Keleş 3 yıl 6 ay, eşi Ayşe Keleş 1 yıl 1 ay hapis cezası aldı ve hükmün açıklanması geri bırakıldı. Kardeşi Veli Keleş 6 yıl 3 ay, yeğeni Ali Keleş 5 yıl 3 ay, eniştesi Yahya Çalık 6 yıl 3 ay, Yahya Çalık'ın oğulları Ramazan Çalık 2 yıl 9 ay ve Ali Çalık 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar, 'konut dokunulmazlığını ihlal' suçlarından da beraat etti. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Lütfi Keleş ve yeğeni Ali Keleş'in tutuklu bulunduğu süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)