İş cinayetleri salgından beter: 14'ü koronavirüsten 113 işçi öldü

'Beni bu virüs öldürmez, senin düzenin öldürür' diyen işçi cezalandırılırken Mart ayında 113 iş cinayeti yaşandı.

İş cinayetleri salgından beter: 14'ü koronavirüsten 113 işçi öldü

ARTI GERÇEK- Antakya'da tır şoförü Malik Yılmaz, "Beni bu virüs öldürmez, senin düzenin öldürür" dediği için cezalandıradursun yaşamın gerçekliği o sözleri kanıtlar nitelikte. Mart ayında 113 işçi yaşamını yitirdi. Sayılar salgından daha beter.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Mart ayında gerçekleşen iş cinayetlerini raporlaştırdı. Geçtiğimiz ay 113 işçi yaşamını yitirdi. Bunlardan 14'ü koronavirüs nedeniyle oldu.

'ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKINI KULLANMALIYIZ'

İSİG Meclisi, "Yaşamak ve yaşatmak için salgın sürecinde çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanmalıyız" ifadesini kullanırken koronavirüs salgınıyla ilgili ölümleri iş cinayeti olarak değerlendireceğini bildirdi.

Meclis, zorunlu sektörler dışında üretimin durması çağrısı yaparken fiilen iş bırakmanın örgütlenmesi gerektiğini vurguladı.

İSİG Meclisi Mart ayında 14 işçinin koronavirüs salgını ile yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ölenlerin 2' si çocuk, 11 kadın, 102 erkek, 6'sı ise mülteci.

İş cinayetleri salgından beter: 14'ü koronavirüsten 113 işçi öldü - Resim : 1

Ölümler en çok tarım, taşımacılık, inşaat, metal, enerji, ticaret/büro, metal, sağlık, belediye/genel işler, konaklama ve gıda işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, covid-19, yüksekten düşme, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, şiddet elektrik çarpması ve intihar.

İş cinayetleri salgından beter: 14'ü koronavirüsten 113 işçi öldü - Resim : 2

ZORUNLU SEKTÖRLER DIŞINDAKİLER DURSUN ÜCRETLİ İZİN

Öte yandan İSİG Meclisi koronavirüs salgınından işçilerin korunması için hazırladığı 12 acil talebin yerine getirilmesi çağrısını yineledi;

Çalışma saatlerinin 6 saatle sınırlandırılmasını isteyen Meclis, "Patronların ekonomik kaybı gerekçe göstererek işçileri işten çıkarmaları, zorunlu ücretsiz izin ve zorunlu yıllık izin kullandırması yasaklansın" dedi.

Ücretsiz koruyucu malzeme dağıtımı sağlık taramalarının gerekliliğinin yapıldığı talepler içerisinde toplu kullanım alanlarının hijyeninin sağlanmasını ve sağlığın ücretsiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Enfekte işçilerin işten çıkarılmamasını isteyen Meclis, temel gıda da yapılan zamların geri çekilmesi ve KDV'nin sıfırlanmasını isterken salgın süresince kredi, fatura ve prim borçalanmalarının ertelensin dedi.

"50 yaş ve üstü işçilere salgın bitene kadar izin hakkı tanınsın, en düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılsın" talebinin de olduğu listede en önemli madde olarak, "Tüm bu maddeleri de içeren ana talebimiz ise bu süreçte işçilerin sağlığı için üretimi sürdürmenin zorunlu olduğu sektörler dışında işyerlerinde üretimin durdurulması gerektiği ve işçilerin salgının kritik evresi bitinceye kadar ücretli izinli sayılması gerektiğidir" vurgusu yapıldı.

iş cinayetleri çocuk işçi koronavirüs salgını