İşçi öğretmen kendi ölümünde kusurlu: 'Dikkatsiz ve tedbirsizdi'
Ataması yapılmayan öğretmen Hasan Songur, çalıştığı fabrikada iş makinesine sıkışıp hayatını kaybetmişti.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK - İş cinayetinde hayatını kaybeden ataması yapılmayan sosyal bilgiler öğretmeni Hasan Songur’un ölümüyle ilgili açılan davada, işvereni Songur ile ilgili iş güvenliği uzmanına bilgi dahi vermemiş.
İş cinayetinde fabrika müdürü dışında herhangi bir firma sahibi hakkında soruşturma açılmazken, hayatını kaybeden Songur’un ölümünde tali kusurlu olduğu belirtildi.
Davayla ilgili ilk duruşma Manisa 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 26 Şubat 2019 tarihinde görülecek.
25 yaşındaki Hasan Songur, sosyal bilgiler öğretmenliği yaparken ataması yapılmadığı için ücretli öğretmenlikle geçimini sağlıyordu. Ücretli öğretmenlikten önce çalıştığı fabrikanın 'FETÖ' bağlantılı çıkması nedeniyle işten ayrılmasına rağmen güvenlik soruşturmasında bu durum ortaya çıktığı için ücretli öğretmenlikten de atılan Songur Sarp Plastik'te çalışmaya başlamıştı.
ÜÇ KİŞİ HAKKINDA TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMAKTAN DAVA
Söz konusu firmada 23 Şubat 24 Şubat’a bağlayan gece meydana gelen ve Songur’un hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili açılan davada şüphelilerden fabrika müdürü Fatih Engin Bozdoğan, vardiya sorumlusu Ahmet Çakmak ile iş güvenliği uzmanı İlknur Atlı hakkında "taksirle ölüme neden olmak" suçlamasından 2 yıl ile 6 yıla kadar hapis cezası istendi.
Sanıklardan Bozdoğan, çalışanlarına işe başlamadan önce oryantasyon eğitimini aldırmaması, makine başı eğitimini aldırmaması, mesleki yeterlik bölgesi aldırmaması, iş sağlığı ve güvenliği eğitimini alması için iş güvenliği uzmanına bilgi vermemesi nedeniyle asli kusurlu, plastik enjeksiyon makinesinin alt kısmına düşen malzemenin palete düzgün düşmesini sağlayacak aparatı önermemesi bu konuda gerekli gözetim ve denetimi yapmaması nedeniyle vardiya sorumlusu Çakmak tali kusurlu, iş güvenliği uzmanı Atlı plastik enjeksiyon makinesinin alt kısmına düşen malzemenin palete düzgün düşmesini sağlayacak aparatı önermemesi nedeniyle tali kusurlu sayıldı.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE SONGUR TEDBİRSİZ VE DİKKATSİZ DAVRANMIŞ
Dosyaya giren bilirkişi raporunda Hasan Songur ise "Çalıştığı makine iş ve işyerinin tehlikelerine müdrik (bilincinde olan) biri olarak makine altına düşen parçayı sopa-çekpres ile almayan, eğilerek eli ile almaya çalışması sırasında operasyon bölgesine başını da sokarak tedbirsiz ve dikkatsiz davranış sergilediği" gerekçesiyle tali kusurlu sayıldı.
Raporda Songur’un ölümüyle ilgili olayın plastik enjeksiyon makinesinin çalışması sırasında makine altına konulan palet dışına düşen malzemeleri almak için makinenin alt kısmına uzanan Hasan Songur’un makine sıkıştırma pres başlıkları arasında kafasını sokması ile başı pres arasına sıkışması, kafatasının bir kısmının ezilmesi, makine alt kısmına secde eder pozisyonunda yığılması, hastaneye kaldırılırken vefat etmesi şeklinde meydana geldiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
BABA: İŞYERİ SAHİBİ ÇALIŞANLARI KORKUTARAK İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Dava dosyasına baba Tamer Songur’un ifadeleri de girdi. Songur’un poliste verdiği ifadede kazanın nasıl olduğunun görmediğini, ancak aynı fabrikada iki oğlunun daha çalıştığının onların söylediğine göre Hasan’a hiçbir iş güvenliği eğitiminin verilmediğini, enjeksiyon makinesinde kapak olmadığının ayrıca sensör de olmadığını, oğlunun cenazesine gelen iş arkadaşlarının da aynısını söylediklerini ancak daha sonra işyeri sahibinin bu kişilere ifade vermemeleri yönünde korkutmuş olduğunu belirttiği ifade edildi.
Yarı zamanlı olarak haftanın bir iş günü iş güvenliği uzmanı olarak çalışan İlknur Atlı da verdiği ifadede "Deltaş taşeronun personeli olduğunu, normalde personelin iş güvenliği eğitimlerini olarak işe başlaması gerektiğini, işverenin kendisini bu şahsın (Hasan Songur) işe başladığı bilgisini vermediğini" kaydetti.
KARDEŞ MUHAMMED SONGUR: HASAN İŞ GÜVENLİĞİ ALMAMIŞTI
Vardiya amiri Ahmet Çakmak da "benim bir kusurum yok" dedi.
Hasan’ın kardeşi olan ve aynı fabrikada çalışan Muhammet Songur da kullandıkları enjeksiyon makinelerinin tamamının altının açık olduğunu, bu kısımdan makinenin altına girerek düşen parçaları el veya sopayla alabildiklerini, makinenin alt kısmının düşen parçaları alırken makineyi durdurabildiklerini, ancak üretilmesi gereken parça sayısının yetişmesi için sorumluların makineleri durdurmalarına izin vermediklerini belirterek kardeşinin çalıştığı sürede Deltaş firmasından veya Sarp Plastik fabrikasından çalışacağı iş ve veya iş güvenliği ve sağlığı eğitimini aldığını görmediğini, kendisinden de bu tür eğitim aldığını duymadığını söyledi.
Bilirkişi raporunda tali kusurlu olduğu belirtilen ve müteveffayı bu fabrikaya gönderen Deltaş güvenlik şirketi yetkilisi hakkındaki soruşturmanın Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü belirtildi. (HABER MERKEZİ)