İşkence meclis gündeminde

'FETÖ' kapsamında gözaltına alınan bir şüpheli Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na başvurdu.

İşkence meclis gündeminde

ANKARA- 'FETÖ' soruşturması kapsamında gözaltına alınan bir şüpheli, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvurarak, işkence gördüğünü öne sürdü. Daha önce Artı Gerçek’in de gündeme getirdiği işkence iddiaları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soruldu.
CHP Ankara Milletvekili Şenal Saruhan, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na bir başvuru yapıldığını açıkladı. Saruhan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelttiği soru önergesinde, işkence iddiasını dile getirerek, "Bu başvuru son dönemde artan gözaltında işkence iddialarının vehametini gözler önüne sermektedir" dedi.

İŞKENCE İDDİASI

Saruhan, önergede, işkence başvurusu ile ilgili şu bilgileri verdi:
"26 Nisan 2017 tarihinde FETÖ soruşturması kapsamında Ankara’da gözaltına alınan ve Emniyet Mali Şube’ye götürülen Y.S kendisine ve beraberindeki kişilere yedi gün boyunca işkence yapıldığını iddia etmektedir. Y.S’nin anlatımlarına göre; gözaltında olduğu süre boyunca mesai saatleri bitiminde, tüm Emniyet personeli kurumdan ayrıldıktan sonra özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde ifade adı altında kanuna aykırı bir şekilde polisler tarafından tek tek özel odalara alınmış, çırılçıplak soyularak, elleri arkadan bağlanmış ve kafalarına poşet geçirilerek şişe diye tabir edilen işkence yöntemiyle cinsel organlarına zarar verilmiştir. Gözaltındaki kişilerin sırasıyla bu odalarda saatlerce darp, hakaret, işkence ve psikolojik baskı gördükleri ve itirafçı olmaya zorlanarak tekrar nezarethaneye atıldıkları iddia edilmektedir."

ADALET BAKANI’NA SORULAR

Şenal Saruhan, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, işkence iddialarıyla ilgili olarak, şu soruları yanıtlamasını talep etti:
"Terör eylemleri ile ilişkileri olduğu savı ile gözaltına alınan kişiler hangi nedenle Mali Şube’de sorgulanmaktadır? İşkencenin insanlık suçu oluşu ve iktidarın işkenceye sıfır tolerans sloganı ile hareket etme vaatlerine karşın, OHAL sürecinde giderek yaygınlaşan işkence iddialarına ilişkin olarak ne gibi soruşturmalar yapılmıştır? OHAL dönemi boyunca artan işkence iddialarına ilişkin bugüne Bakanlığınıza kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvurular neticesinde Bakanlığınızca ne tür işlemler yapılmıştır? İşkencenin bir sorgulama yöntemi olmaktan çıkarılması için Bakanlığınız nasıl bir strateji geliştirmeyi planlamaktadır? Söz konusu iddiaya yönelik olarak Bakanlığınızca açılmış soruşturma var mıdır?"

meclis işkence