'İşkence yapanlar kimliklerini saklama kaygısı taşımıyor'

'İşkence yapanlar kimliklerini saklama kaygısı taşımıyor'
İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Bataray, 2016'dan bu yana işkence vakalarında artışın olduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır'da bir polis memurunun öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan M.C.E.'nin götürüldüğü karakolda maruz kaldığı işkence beraberinde bir kez daha şiddet ve kötü muameleyi gündeme getirdi. Son dönemlerde artış gösteren şiddet vakalarını değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray, 2016 yılından beri cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde işkence ve kötü muamele vakalarında önemli artışlar olduğuna dikkat çekti.

‘İŞKENCE GÖRÜNTÜLERİ ÖZELLİKLE PAYLAŞILIYOR’

"Bu süreçte çok ağır işkence vakaları yaşandı" diyen Bataray, "Urfa Emniyetinde yaşanan işkence görüntüleri halen gözler önündeyken yakın sürede Diyarbakır Emniyet binasında çekildiği belirtilen korkunç işkence görüntüleri ve ses kayıtları sosyal medyada paylaşıldı. İşkence çok uzun yıllardır Türkiye’de sürekli gündemde olan en ağır insan hakları ihlallerinden olup, özellikle 80 ve 90’lı yıllarda yaşanan işkence vakaları halen hafızalardadır. Ancak o dönemlerden farklı olan bir dönemi yaşmaktayız. Daha önce işkence vakaları gizlenmeye çalışılır, örtbas edilmeye çalışılırdı. Ancak şu an işkence vakaları özellikle gündeme getirilmekte ve görüntüler paylaşılmaktadır. En dikkat çekici husus da işkence uygulayan şüphelilerin kimliklerinin açığa çıkması ile ilgili hiçbir kaygı taşımıyor gibi durmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

‘CEZASIZLIK ZIRHI İŞKENCEYİ ARTTIRIYOR’

Bataray, "Tabi ki işkence vakalarındaki bu artış ve gündeme gelme şekli, görüntülerin bu şekilde rahatlıkla paylaşılmasında cezasızlık politikasının bire bir etkisi söz konusu" dedi.

Bataray, şunları söyledi: "Faillerin yıllardır cezasızlık zırhı ile korunmaları ihlallerin devam etmesi ve artmasında çok etkili. İşkence olaylarındaki bu artış biz insan hakları savunucularını çok kaygılandırmakta. Ancak bu işkence görüntülerinin bu şekilde paylaşılmasındaki amaç, ulaşılmaya çalışılan sonuç da çok kaygı verici. İnsanlığa karşı suç olan işkence suçunun çok titizlikle ve etkili bir şekilde soruşturulmasının yanı sıra bu görüntüleri çekip paylaşanların, işkence suçunu övenlerin de soruşturulması ve cezalandırılması gerekmektedir."

‘TEKRAR YAŞANMAMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

Diyarbakır'da M.C.E.'nin götürüldüğü Bağlar Polis Karakolu'nda işkence edilen fotoğraflarının servis edilmesine değinen Bataray, ilk andan itibaren bu olayın takipçisi olduklarını belirtti. Batarak, şöyle devam etti: "İHD ve diğer hak savunucusu kuruluşlar olayın etkili bir şekilde soruşturulması ve tekrar yaşanmaması için gerekli tüm girişilmelerde bulundular. İHD ilk kurulduğu günden beri işkenceye karşı en aktif ve etkili mücadele yürüten kuruluş oldu. İşkencenin önlenmesi ve suçluların cezalandırılması için hukuk alanında ve tüm alanlarda çalışmalar yürütülmekte, mağdurlara hukuki yardım sunulmakta, raporlama çalışmaları yapılmaktadır. Bu alandaki mücadele ve çalışmalarımız yoğunlaşarak devam edecektir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar