İşkenceyi haber yaptıkları için tutuklanan 4 gazeteci 175 gün sonra hakim karşısına çıkıyor
Van’da askerlerce helikopterden atılarak işkenceye uğrayan Servet Turgut ve Osman Şiban'ın haberini yaptığı için tutuklanan 4 gazeteci 175 gün sonra hakim karşısına çıkıyor.
Seda TAŞKIN
ARTI GERÇEK-Van’ın Çatak ilçesinde askerlerin gözaltına aldığı Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılarak, işkenceye uğramasını haberleştirdikten sonra 9 Ekim 2020’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında açılan davanın ilk duruşması, 2 Nisan’da Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
6 Ekim 2020 tarihinde Mezopotamya Ajansı’nın Van bürosu basılmış, aynı operasyon kapsamında ajans muhabirlerinden Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala, Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem gözaltına alınmıştı. 24 saat avukat kısıtlaması getirilen gazeteciler, 9 Ekim’de tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edilmişti. Sulh Ceza Hâkimliği Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala hakkında "devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları" gerekçesiyle "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklama kararı vermişti.
CEMİL UĞUR HAFIZALARA KAZINAN O HABERE İMZA ATTI
Cemil Uğur’un geçtiğimiz yıl imza attığı haber, uzun bir süre gündemde yerini korumuştu. Sonrasında ise "Helikopterden atılan köylüler" olarak anılan bu olayı, Cemil Uğur 13 Eylül 2020 günü "Gözaltına alındıktan 2 gün sonra hastanede çıktılar" başlığıyla kamuoyuna duyurdu.
ÇEKTİĞİ FOTOĞRAF İŞKENCEYİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Bu süre zarfında gazeteci Cemil Uğur olayın takibini bırakmadı. 16 Eylül günü "Şiban’ın gözaltında gördüğü işkence" rapora yansıdı ve 17 Eylül günü "Helikopterden atıldı’ denilen kişinin darp raporu: Yüksekten düştü" başlıklı haberlere imza attı. 7 Eylül’de servis ettiği diğer haberinde ise uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir fotoğraf vardı.
Van’ın Çatak kırsalında tarlada çalışırken gözaltına alınan iki köylüden Osman Şiban yoğun bakımdan çıkmış ve hastanede servise alınmıştı. Cemil Uğur, gördüğü işkence nedeniyle hafızası hala tam yerine gelmeyen Osman Şiban’la görüşmüş ve fotoğrafını çekmişti. Şiban’ın kan çanağına dönmüş gözleri, vücudundaki morluklar, gördüğü kötü muamelenin kanıtı olarak gözler önüne serilmiş oluyordu.
ADIM ADIM OLAYI TAKİP ETTİ
Osman Şiban 20 Eylül günü taburcu edildi. Şiban ile birlikte gözaltına alınan ve durumu daha ağır olan Servet Turgut ise yoğum bakımdaydı. Turgut 30 Eylül 2020 günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Gazeteci Cemil Uğur’un adım adım takip ettiği olay, Osman Şiban’ın hastaneye getirildiğinde tutulan darp raporunu bulmasıyla yeni bir başlığa sahip olmuştu.
HABER 'HELİKOPTERDEN ATILAN KÖYLÜLER' HALİNE GELDİ
20 Eylül günü Cemil Uğur imzası ile yayınlanan "Hastane raporuyla doğrulandı: Yüksekten atıldılar" başlıklı habere göre darp raporunda Şiban’ın "Helikopterden düşme sonrası yaralanma" şikâyetiyle Van Eğitim Araştırma Hastanesi’ne getirildiği bilgisi yer alıyordu. Ayrıca "Yüksekten düşme sonrası emniyet tarafından sağlık ekiplerine bildirilerek 112 tarafından acile getirilmiş" notu da bulunuyordu. Dolayısıyla haber "Helikopterden atılan köylüler" haline geldi.
TUTUKLANMA GEREKÇESİ YAPTIĞI HABER
Haberin kamuoyunda yankı uyandırması üzerine 6 Ekim 2020’de yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra tutuklanan gazeteciler "Devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları" gerekçesiyle "örgüt üyeliği" ile suçlandı. Tutuklanma tutanağında geçen "devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları" gerekçesinin ‘dayanağı’ ise köylülerin helikopterden atıldığını gündeme getirmesiydi.
TUTUKLAMA KARARI
Gazetecilerin tutuklama kararında "Ajite ve propaganda yaptıkları, basın kartlarının resmi geçerliliklerinin olmadığı ve bu nedenle basın mensubu olmadıkları, bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık, Türkiye Cumhuriyeti’nin terörle mücadele yöntem ve faaliyetlerini eleştiren, küçük düşüren ve karalamayı amaçlayan haberler yaptıkları, devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları…" ifadeleri yer aldı.
14 SAYFADAN OLUŞAN İDDİANAME…
14 sayfadan oluşan iddianamede, "Şüpheli savunmaları, tape kayıtları ve değerlendirme tutanakları, fiziki takip tutanakları, arama ve el koyma tutanakları, açık kaynak araştırma tutanakları, doküman inceleme tutanakları, dijital materyal inceleme raporları, ele geçen suç unsuru eşyalar ve dokümanlar, kolluk fezlekesi, ek kyok, nüfus ve adli sicil kayıtları" delil olarak yer aldı.
Gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede "Devletin ve kurumlarının aleyhine haberler yapıldığı, normal şekilde spor, magazinsel veya doğa olayları vs. basın komitesinin perspektifi doğrultusunda olmadığından haberleştirilmediğinin tespit edildiği..." ifadeleri kullanıldı.
CEMİL UĞUR’A METİN GÖKTEPE JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ VERİLDİ
Türkiye gündeminde büyük tepki yaratan İki yurttaşın helikopterden atılmasını kamuoyuna duyuran Cemil Uğur, Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Jüri Özel Ödülü verildi.
Gazeteciler tam 175 gün sonra hakim karşısına çıkacak…