'İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal' davasında erlere ceza istenmedi

15 Temmuz'da 'İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal girişimi' ve Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin davada 21 sanığa ağırlaştırılmış müebbet istenirken, 46 sanığa ceza istenmedi.

'İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal' davasında erlere ceza istenmedi

GÜNCEL - 15 Temmuz'daki 'darbe girişimi' sırasında 'İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi' ile Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylarda 5 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili davada mütalaa verildi. Aralarında tankın içinden çıktığı belirtilen eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 18'i tutuklu 67 sanıklı davada Cumhuriyet Savcısı Cem Üstündağ, 21 sanığa 'Anayasayı ihlal' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. 3 sanığın da tutuklanmasını talep eden savcı, diğer 46 sanığa ise tüm suçlardan ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Bakırköy Adalet Sarayı'nın içindeki konferans salonunda görülen duruşmada 16 tutuklu sanık hazır bulundu. Öte yandan çok sayıda müşteki de duruşmaya katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Cem Üstündağ, esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu belirterek, mütalaayı özetleyerek okudu. Savcı, "15 Temmuz 2016'da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin anayasal sisteminin cebir ve şiddet kullanmak suretiyle değiştirmek ve işlemez hale getirmek için darbe yapmaya karar verildiğini" belirtti. Savcı Üstündağ, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ile İstanbul İl Emniyet Müdürlüğündeki bazı asker ve polislere de bu plan kapsamında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nü işgal etme görevi verildiği ifade etti.

21 SANIK İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

Savcı, eski emniyet müdürü Mithat Aynacı ve eski yarbaylar Osman Akkaya ve Fatih Sönmez'in de aralarında bulunduğu 21 sanığa 'Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Savcı, ayrıca bu 21 sanığı, 'Örgüt üyeliği', 'Örgüt yöneticiliği', 'Kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'Hakaret' gibi suçlardan da değişik oranlarda hapis cezası istedi.

'46 SANIĞA CEZA VERİLMESİNE YER YOK' TALEBİ

Mütalaada 66. Mekanize Tugay Komutanlığı'nda Asteğmen olarak görev yapan ve o gün Vatan Emniyet'i işgal için zırhlı araçlarla gönderildiği belirtilen Engin Okumuş'un yanı sıra staj yapan öğrencileri Süleyman Yalçınkaya, Selim Ses, Furkan Çam, Ahmet Gök, Sefa Kaya ve Talip Akgün ile olay tarihinde askerlik görevlerini yapmaktayken 'terör saldırısı olacağı' bahanesiyle zırhlı araçlara bindirilip Vatan Emniyet'e götürüldüğü belirtilen 39 rütbesiz askere ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi istendi.

3 SANIĞIN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Öte yandan savcı tutuksuz olan ve cezalandırılmasını istediği Caner Karaca, Veysi Özalp ve Bülent Kaplan'ın tutuklanmasını da talep etti. (DHA)

FETÖ 15 temmuz darbe girişimi