Celal Şengör anlattı: İstanbul ilçe ilçe depremden nasıl etkilenecek?
Maraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından, İstanbul yeniden gündeme geldi. Prof. Dr. Celal Şengör, olası Marmara depreminden İstanbul'un nasıl etkileneceğini anlattı.
Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde ölü sayısı 41 bini geçti. Hatay Defne'de dün meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde ise 6 kişi öldü. Maraş depreminin ardından iki haftada yaklaşık 7 bin artçı sarsıntı meydana gelirken, olası Marmara depremi ve İstanbul'un nasıl etkileneceği de gündem oldu.
Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Kafa TV'nin YouTube kanalında, olası Marmara depreminin beklenen büyüklüğü ve zemin sağlamlığı açısından İstanbul'un ilçe ilçe nasıl etkileneceğini anlattı.
17 Ağustos 1999'da Kuzey Anadolu Fayı'nın İzmit Körfezi ağzına kadar yırtıldığını belirten Şengör "Bunun devam etmesi lazım. En faal olduğu yer ikiye ayrılıyor, güneydeki o kadar faal değil esas büyük faaliyet kuzeyde. İzmit Körfezi'nin ucunda duran yırtılma Marmara'nın içine doğru devam edecek" dedi.
MARMARA FAYI NEREDEN GEÇİYOR?
Marmara'daki fayın İstanbul'da Yeşilköy'e 8 kilometre uzaklıktan, Adalar'ın ise hemen önünden geçtiğini belirten Şengör, olası depremde Yeşilköy'ün büyük hasar alacağını söyledi. İstanbul depreminde en az 7 şiddetini (büyüklük değil) öngördüklerini, Yeşilköy ve Tuzla'nın ise 9 şiddetinde etkileneceğini ifade eden Şengör, soru üzerine "Yeşilköy'ün zemini de çok sakat tabii, Bakırköy formasyonu var altında, bir felaket. Adaların altı sağlamdır ama evinizi nasıl yaptığınıza bağlı, burnunuzun dibinde çünkü fay" diye konuştu.
ZEMİNİ SAĞLAM İLÇELER
Beykoz, Bebek, Ataşehir, Şişli, Nişantaşı, Ümraniye ve Beyoğlu'nun zeminlerinin sağlam olduğunu vurgulayan Şengör, buradaki tehlikenin binaların sağlam olmayışından kaynaklanacağını anlattı. Depreme en dayanıklı bölgeler arasında Kadıköy'ün semtlerinin de olduğu savı hatırlatılan Şengör, "Katılmıyorum daha kuzeye çıkmak lazım" diye yanıt verdi. Beşiktaş'ın sorulması üzerine de Şengör, sahil şeridinin ve sarayların yapıldığı her yerin dolgu olduğunu ve bu bölgede bulunan camilerin yıkılabileceğini ifade etti.
Ayrıca Marmara depreminde 5-8 metre arasında bir tsunami olabileceğini, böylesi bir zamanda sahilden uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu.
İLÇELERİN ZEMİN DURUMU
Prof. Dr. Celal Şengör, soru üzerine İstanbul'un ilçelerinin zemin durumuna ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
- Kadıköy, Fenerbahçe, Kartal, Maltepe hepsi güneyde kalıyor faya çok yakın.
-Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu hep tehlikeli.
- Avcılar'da bir kil tabakası var, semt o kil tabakasının üstünde kayıyor. Avcılar zaten sürekli denize doğru kayıyor.
- Fatih, Suriçi -Suriçi'nin altı neojendir, içinde Bakırköy formasyonunun olduğu yerler varsa oralar tehlikeli- Avcılar'a nazaran daha iyi durumda.
- Bakırköy, Florya, Zeytinburnu felaket.
- Kemerburgaz altı kum olduğu için tehlikeli, buna Kilyos'u da ilave edebiliriz.
-Küçükçekmece Zeytinburnu ve Avcılar kadar tehlikeli, Silivri tehlikeli, Çatalca içerilerdeysen o kadar tehlikeli değil, ne kadar içeride olduğuna bağlı.
- Büyükçekmece tehlikeli, Esenyurt eğer Küçükçekmece gölünün kuzeyindeysen nispeten daha iyi.
- Bağcılar'ın yüksek yerleri Avcılar gibi tehlikeli.
- Arnavutköy kuzeyde kalıyor altı kum olan yerleri tehlikeli.
- Bahçelievler pek sağlam değil.
- Beylikdüzü'nün altı eosen kalkerleridir kireçtaşından oluşur sağlam bir kayadır, binaların sağlamlığına bağlı.
- Kemerburgaz çok tehlikeli.
- Pendik ve Suadiye tehlikeli.
Naci Görür bölgede deprem riski artan ve azalan yerleri sıraladı
Prof. Görür, Artı TV'de Adana uyarısını yineledi: 6 ve üzerinde olabilir
Prof. Dr. Celal Şengör: İstanbul için depremin eli kulağında