İzmir Barosu'ndan Geri Gönderme Merkezi yetkililerine çağrı: Hukuka aykırı uygulamalardan vazgeçin

İzmir Barosu'ndan Geri Gönderme Merkezi yetkililerine çağrı: Hukuka aykırı uygulamalardan vazgeçin
İzmir Barosu, avukatların müvekkilleriyle görüşmek ve dosya incelemek üzere gittiği Geri Gönderme Merkezi'nde keyfi ve hukuk dışı bir şekilde engellenmesine tepki gösterdi. Açıklama, yetkilerden hukuka aykırı davranışlardan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

İZMİR - İzmir Barosu tarafından, İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyelerinin geçtiğimiz günlerde karşılaştığı kötü muamele ile mülteci yaşadıkları insan hakları ihlalleri hakkında Harmandalı Geri Gönderme Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı.

İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan müvekkilleriyle görüşmek veya dosya incelemek üzere GGM’ye giden avukatlara keyfi ve hukuk dışı bir şekilde engellendiği aktarılan açıklamada, "İşlem yaptırmama, uzun saatler bekletme, nezaketsiz ve kaba tutumlar yaptığımız tüm başvuru, çözüm önerilerimizi de kapsayan görüşmelere rağmen devam ettirilmektedir" denildi.

'AVUKATLARIN GÖREVLERİNİ YAPMASI ENGELLENİYOR'

Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan mültecilerin avukata erişim hakkının kısıtlandığı ve avukatların da mesleki faaliyetlerinin engellendiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararında belirtildiği üzere ‘İdare tarafından savunma makamının temsilcisi olan avukatlara karşı nezaket kurallarına uygun hareket edilmesi, görevlerini yerine getirirken gerekli imkân ve kolaylığın sağlanması adına avukatların bekleyebilecekleri uygun bir yerin gösterilmesi ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.’ İzmir GGM’de avukatların müvekkiliyle görüştürülmesi ve dosya incelemesi için saatlerce bekletilmesi, kimi zamanda keyfi bir şekilde görüştürülmemesi avukatların görevlerini yerine getirmesine engel olacak boyuta ulaşmıştır.

Anayasamızın “Hak Arama Hürriyeti” başlıklı 36. maddesi ile de herkesin avukata erişim hakkı güvence altına alınmıştır. Temel bir hak olarak tanımlanan avukata erişim hakkının kısıtlanması ancak kanunlarla mümkün iken kurum içi “hizmet yönergesi” gibi kanuna aykırı uygulamalar ile kurumunuzda tutulu kişiler nezdinde hak kısıtlamasının yapılması Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarıyla kısıtlama kriteri olarak kabul edilen “demokratik bir toplumda gereklilik, meşruluk ve ölçülülük” ilkelerini de aykırıdır.

'AVUKATA ERİŞİM HAKKI ENGELLENMEKTEDİR'

Avukatların müvekkilleriyle görüşmesinin kanuna aykırı şekilde düzenlenen kurum içi yönergelerle belirlenen x-ray cihazından geçme, telefonunu girişte teslim etme vb. şartlara bağlanması, kişinin tutulduğu kurum yetkilileri tarafından; bu görevin ifasının engellenmesi ile kişinin mahkemeye erişim hakkının güvencesi olan avukata erişim hakkının kasten engellenmesi demektir. Başka bir deyişle "temel bir hak olan adil yargılanma hakkının güvencesi olan avukata erişim hakkının kanuna aykırı yönergelerle veya kurum amiri talimatı" ile engellenmiş olması açıkça anayasa hükümlerinin ihlalidir.

'BU UYGULAMALARDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR'

Mesleki faaliyetleri kapsamında GGM’ye giden avukatların saatlerce bekletilmesi, keyfi bir şekilde müvekkilleriyle görüşmelerinin engellenmesi, müvekkillerinin dosyalarının tamamına erişimin engellenmesi, görevli memurlar ve özel güvenlik ve jandarma tarafından avukatlara yönelik nezaketsiz ve kaba tutumlar “kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek” suçunu oluşturacağından bu uygulamalardan derhal vazgeçilmesi gerekmektedir

Bu uygulama ve tutumlar hukuka aykırı olduğu gibi kamu yararı gözetmeyen ve kurumlar arası nezaket kurallarına da aykırıdır. ‘Personel yetersizliği’, ‘fiziki şartlar’, ‘yoğunluğu azaltmak’ gibi hukuki dayanaktan yoksun ve gerçekçi olmayan gerekçeler yerine sadece sorunları çözme iradesinin yeterli olduğu ve son derece basit önlem ve düzenlemelerle sorunları çözebilecekken baroların çözüm önerilerinin dikkate alınmaması kanuna aykırıdır.

'MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 76/1 hükmünde baroların kuruluş ve nitelikleri "... meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır." ifadeleriyle tanımlanmıştır. Bu kapsamda İzmir Barosu olarak mesleğimize yönelik fiili engellemelere karşı mesleğimizi savunmaktan ve mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar