İzmir'de kalker ocağı için ağaç katliamı yapıldı

Kalker ocağına verilen 'ÇED raporu gerekli değildir' kararına açılan iptal davası sürerken çam ağacı katliamı yapıldı.

İzmir'de kalker ocağı için ağaç katliamı yapıldı

İzmir'in Menemen ilçesinine bağlı Alaniçi ve Göktepe mahallelerine yakın ormanlık alanda kurulacak kalker ocağına ilk önce 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir' kararı verildi.

Sonra, bölge halkının karar karşı açtıkları iptal davası sürerken, ocağın kurulması planlanan bölgede çam ağacı katliamı yapıldı.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve doğaya sahip çıkan Menemenliler, jandarmanın güvenlik önlemi aldığı bölgede, birçok ağacın kesildiği görünce tepkilerini "Mahkeme sonucunu bekleyin. Taşsız mı kaldınız? Yazık bu doğaya" sözleriyle dile getirdi.

'KALKER OCAĞI, MENEMEN'E CİDDİ ANLAMDA ZARAR VERECEK'

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, kalker ocağının açık işletme yöntem ile çalıştırılacağını, yılda yaklaşık 500 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu açıkladı. Günde 200 kamyon malzemenin açık ocak dışına nakledileceğini belirten Şahin, işletmede üretim için delme ve patlatma yönteminin kullanılacağını, çalışmalar esnasında çıkacak olan tozun da tarım bölgesi olan Menemen'i ciddi anlamda etkileyeceğini söyledi.

İzmir'de kalker ocağı için ağaç katliamı yapıldı - Resim : 1Doğaya sahip çıkan Menemenliler ağaç katliamını protesto etti.

'SULAMA BARAJINA ÇED İZNİ YOK AMA KALKER OCAĞINA VAR'

Kalker ocağının birinci derecede deprem bölgesi olan İzmir için ayrı bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Menemen Belediye Başkanı, sulama projeleri engellenirken maden ocağına izin verimesine tepki gösterdi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu bölgede hayata geçirmeyi planladığı, bölge için büyük öneme sahip olan sulama barajı projesi, yıllardır ÇED raporuna takılıyor. Bölge için getirisi olmamasının yanı sıra yeraltı ve yerüstü doğal kaynaklar açısından bir tehdit barındıran maden ocağının kurulmasına izin verilmesi son derece manidar. Burada bir maden ocağının işletilmesinin ardından diğerlerine de örnek teşkil edecek ve çevremizin geleceği tehlike altına girecek."

İzmir'de kalker ocağı için ağaç katliamı yapıldı - Resim : 2Kalker ocağının tarım bölgesi olan Menemen'i ciddi anlamda etkileyeceği söyleniyor.

KARARDAN GERİ DÖNÜLMEZ İSE FELAKETLER YAŞANACAK

Avukat Suna Geçici de ağaçların kesiminin durdurulması talebiyle İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını açıkladı. Geçici, karardan dönülmez ise doğada geri dönülemeyecek bir felaketin yaşanacağına dikkat çekerek sorumluları uyardı.

Projenin hukuka aykırı şekilde yapıldığını savunan avukat Diler Bosut Güven, bölgenin Karagöl'e yakın olduğunun hatırlatarak mahkeme kararının beklenmesi gerektiğini söyledi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ

Menemen'in kırsal Alaniçi ve Göktepe mahallelerine yakın bir bölgede, 85 bin 990 metrekarelik alanda kalker ocağı kurulması için işletme ruhsatı verildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'ÇED gerekli değildir' kararı çıktı. Karara karşı İzmir 6'ıncı İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması istemiyle dava açıldı. Mahkeme, 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti. Ardından şirket proje alanını küçülterek yeniden 'ÇED gerekli değildir' kararı aldı. Avukat Suna Geçici, bu kararın iptali için de dava açtı. İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde görülen dava sonuçlanmadan, ocağın kurulması planlanan bölgede onlarca çam ağacı kesildi. (DHA)

çed kalker ocağı