Kadına yönelik şiddeti önleme planı: 1000 din görevlisine eğitim
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Kadın Politikaları Daire Başkanı Mustafa Çadır kadına yönelik şiddet konusunda Diyanet'le işbirliği önerdi.

ARTI GERÇEK- Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) bünyesinde kurulan İstanbul Sözleşmesi'nin Etkin Uygulanması ve İzlenmesi Alt Komisyonu bugün ikinci toplantısını gerçekleştirdi.
AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis başkanlığında toplanan komisyonun çalışma usul ve esasları belirlendi. Toplantıda Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Kadın Politikaları Daire Başkanı Mustafa Çadır müdürlüğün rolü hakkında sunum yaptı. Çadır, şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili kurumlarla işbirliğine gittiklerini ve bu kapsamdaki davalara müdahil olduklarını belirtti.
DİN GÖREVLİLERİNE EĞİTİM VERİLDİ
Kadına yönelik şiddete karşı 70 ilde eylem planları hazırlandığını ve bunun için ilk adımı erken yaşta evliliklerin yüksek olduğu yerlerde attıklarını belirten Çadır, "Bunu 81 ile yaymak için çalışmalarımız sürüyor. Kadına yönelik şiddeti izleme komitelerimiz hem ulusal hem de yerel düzeyde çalışıyor. 81 ilde İl İzleme Koordinasyon ve Değerlendirme Komisyonları mevcut" dedi.
Milli Savunma Bakanlığı ile işbirliği yaparak bedelli askerlikten yararlanan 40 bin kişiye ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yaparak 1000 din görevlisine eğitim verdiklerini anlatan Çadır, bu eğitimden geçenlerin çalıştıkları bölgelerde aldıkları eğitimi aktardıklarını söyledi.
‘SORUNLAR BİR GÜNDE ÇÖZÜLEMİYOR’
Alt Komisyon Başkanı Nergis ise İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanamadığını itiraf etti, kadına şiddetin önlenememesini "sorunlar bir günde çözülemiyor" diye açıkladı.
Hülya Nergis, şunları belirtti: "Kadına şiddet, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yaşanıyor. Devletin ilgili kurumlarının eş güdüm içerisinde çalışması ve toplumsal farkındalığın üst düzeyde olması gereken bir hususu konuşuyoruz. İstanbul Sözleşmesi kapsamında kanun da çıkardık ancak kanunun uygulanmasında bazı sorunların yaşandığını biliyoruz. Sorunlar bir günde çözülemiyor. Çalışmalarımızda kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında problem teşkil eden unsurları tespit edeceğiz. İlgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile bu alanda uzman olan kişileri dinleyeceğiz. Eğer yeni bir kanun düzenlemesi gerekiyorsa onu da gündeme alabiliriz."
‘GREVIO’NUN UYARILARI GÜNDEME ALINMALI’
Toplantıya katılamayan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, önerilerini yazılı olarak iletti. Kerestecioğlu, İstanbul Sözleşmesi, Avrupa Konseyinin bir belgesi olduğu için komisyon çalışmalarının Avrupa Konseyi ve organlarıyla iletişim halinde sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
Ekim ayında Türkiye raporunu açıklayan GREVIO’nun (Kadına yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu) tüm uyarı ve önerilerinin ayrı ayrı gündeme alınması ve çözüm önerilerinin tespit edilmesini isteyen Kerestecioğlu, sığınak koşullarının iyileştirilmesi ve daha fazla sığınak açılması için de önerilerde bulundu. Kerestecioğlu, ayrıca şiddete uğrayan kadınlar, erkekler tarafından öldürülen kadınların yakınları, avukatları ve kadına yönelik şiddete karşı yıllardır mücadele veren kadın örgütlerinin komisyona davet edilerek dinlenmesini talep etti.
Toplantıda GREVIO’nun Türkiye temsilcisi Feride Acar’ın davet edilmesine karar verildi.