Kadri Bağdu katledilmesinin 10'uncu yıl dönümünde anıldı
ADANA - Adana’nın Seyhan ilçesi Ova Mahallesi’nde 14 Ekim 2014'te bisikletiyle gazete dağıtımı yaptığı sırada IŞİD tarafından katledilen Azadiya Welat gazetesi çalışanı Kadri Bağdu 10'uncu ölüm yıldönümünde anıldı.
Bağdu için ilk tören Küçükoba Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapıldı. Anmaya Bağdu'nun ailesi, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Selman Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İnsan Hakları Derneği (İHD), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Drneği (AYKAYDER)D ve çok sayıda kişi katıldı. Bağdu’nun mezarına gazete ve güller bırakıldı.
ŞEMSA BAĞDU: 'KATİLLERİ İSTİYORUM’
Kürtçe bir konuşma yapan Kadri Bağdu'nun eşi Şemsa Bağdu 0 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini belirterek, "Fail ya da failler devlet tarafından biliniyor ancak açığa çıkarılıp yargılanmıyor. Kadri Kürtçe gazete dağıttığı için katledildi. Eğer devlet failleri açığa çıkarmıyorsa, işin içinde parmağı var demektir. Ben katilleri istiyorum" dedi.
'GERÇEĞİ YAZMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
DFG Eşbaşkanı Selman Çiçek de özgür basına yönelik baskıların sürdüğünü vurgulayarak, "Kadri Bağdu'nun ölümünün üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen failler hâlâ bulunmadı. Özgür Basın çalışanlarına dönük baskılar sürüyor. Ama bizleri kimse gerçeği yazmaktan vazgeçiremeyecektir” diye konuştu.
İHD'DE ANMA ETKİNLİĞİ YAPILDI
Bağdu için İHD Adana Şubesi tarafından da anma etkinliği düzenlendi. Salon kırmızı güller ve Bağdu'nun fotoğraflarıyla süslendi. Etkinliğe İHD, DEM Parti, EMEP, Halkevleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldı.
'BAĞDU DOSYASI FAİLİ MEÇHUL DOSYALAR ARASINA KALDIRILDI'
Bağdu için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, Kadri Bağdu soruşturmasının 15 ay sonra daimi arama kararı ile tozlu raflara kaldırıldığını vurguladı. Bir yaşam hakkı ihlali dosyasının daha faili meçhuller arasına gönderildiğini dile getiren Ataş, "Kadri Bağdu’nun katledilmesi olayı yetkililerce bir siyasi katliam olarak değil, aksine adli bir vaka olarak nitelendirilmiştir. Kadri Bağdu’nun katledilmesi sonrası yürütülen soruşturma bir yıl boyunca gizlilik kararıyla sürdürülmüş ve avukatlarının dosyaya erişimi engellenmiştir. Bir yılın ardından soruşturma dosyası, faili belli olmadığı gerekçesiyle jet hızıyla unutulması ve faillerin cezasız kalması için tozlu raflara kaldırılmıştır" diye konuştu.
ETKİN SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Yetkililerin olayın aydınlatılması, faillerin bulunması ve cezalandırılması konusunda istekli olmadığını, bu nedenle etkin bir soruşturma yapmaktan kaçındıklarını belirten Ataş, "Bağdu’nun failleri hakkında etkili bir soruşturma yapma hususunda istekli olunmaması Türkiye’de uzun yıllardan bu yana sürdürülen cezasızlık politikasının bir sonucudur. Bu cezasızlık politikası ise benzer katliam ve olayları adeta cesaretlendirmekte ve desteklemektedir. Kadri Bağdu’nun katledilişinin 10'uncu yılında bir kez daha Adalet Bakanlığını, İçişleri Bakanlığını, TBMM İnsan Hakları Komisyonunu, ulusal ve uluslararası hak mücadelesi veren sivil toplum kuruluşlarını, Adana’da yetkili tüm mülki amirleri ve başsavcılığı, olayın aydınlatılması, faillerin bulunması ve cezalandırılması için daha etkin ve sonuç alıcı bir soruşturma yapmaya çağırıyoruz” dedi.
'FAİLERİN BULUNUP CEZALANDIRILACAĞINA İNANIYORUZ'
Avukat Tugay Bek da Kadri Bağdu dosyasının adliyede faili meçhuller arasında bekletilmeye devam ettiğini söyledi. Bek, "Önümüzdeki yıllarda Bağdu’nun faillerinin bulunup cezalandırılacağına inanıyoruz” ifadeleri kullandı.