Kağıt krizi Meclis'e taşındı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazete kağıdında yüzde 8 olan KDV ve diğer harçların düşürülmesi için kanun teklifi verdi

Kağıt krizi Meclis'e taşındı

ARTI GERÇEK

Artan döviz kurları ve ekonomik kriz basın sektörünü de etkiledi. Yaşanan kağıt sıkıntısı nedeniyle bazı gazeteler yayınlarına ara verirken bazıları da kapandı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer gazete kağıdı alımında dolar kurunun sabitlenmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi.

Gazete kağıdında yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi ve diğer harçların indirilmesi gerektiğini söyleyen Çakırözer, "Dolar kurundan, ekonomideki krizden en çok etkilenen kurumların başında gazeteler gelmekte. Türk Lirası döviz karşısında hızla değer kaybederken kağıt bulmak giderek zorlaşmakta. Habertürk gazetesini kapattı. Bazı gazeteler yayınlarına ara verirken, bazı gazeteler de fiyatlarını arttırmak zorunda kaldı. Eğer önlem alınmazsa Türkiye'de kendi yağıyla kavrulmaya çalışan tüm gazeteler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Mutlaka adım atılması lazım" dedi.

Teklifi Meclis Başkanlığı'na sunan Çakırözer, Türkiye'de kağıt üretimi yapan fabrikaların kapatılmasına tepki göstererek, özelleştirme politikaları sonucunda Türkiye'nin kağıtta dışa bağımlı hale geldiğini ifade etti.

BASIN KURULUŞLARI HAYATINI NASIL SÜRDÜRECEK?

Çakırözer, Türkiye'de birçok sektörde olduğu gibi kağıt üretiminde de dışa bağımlı hale gelindiğine dikkat çekerek, "Türkiye kendi kağıt üretimini yapabiliyorken özelleştirme politikalarının sonucunda yerli kağıt üreticisi SEKA da özelleştirilmiş, bunun sonucunda Türkiye dışa bağımlı hale getirilmiştir. İthalatın en yüksek olduğu alanların başında gelen kağıt ithalatımız 2016 yılında 2 milyar 684 milyon dolar iken, 2017 yılında bu rakam 3 milyar dolara yaklaştı. 2018 yılının aynı aylarında 1 milyar 800 milyon doları aştı. İthalat böylesine artarken, bir de döviz kurları olağan dışı artınca gazetelerin maliyetleri daha da arttı. Böylesi bir ortamda basın kuruluşları nasıl hayatlarını sürdürecek" ifadelerini kullandı.

Yazılı medya tirajlarının hızla düştüğünü vurgulayan Çakırözer, "Yerel gazete sayısı 5 yıl öncesinde 2 bindi. Şimdi 2018 yılında ise bu sayı yarıya düştü. Habertürk gazetesi yazılı basın faaliyetini durdurdu, bazı gazeteler eklerini kapattı, bazı gazeteler faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Daha birçok gazetenin yayın faaliyetini durdurabileceği konuşuluyor. Gazetecilikten başka yayın faaliyeti olmayan birçok gazete artan kağıt maliyetleri nedeniyle önünü göremiyor" dedi.

BAĞIMSIZ GAZETEC,LİK İÇİN EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ŞART

Çakırözer Meclis'e sunduğu kanun teklifinde bağımsız gazetecilik ve basın özgürlüğü için ekonomik özgürlüğün şart olduğuna vurgu yaparak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Daha önce 13 Temmuz 2018 ve 2 Ağustos 2018 tarihlerinde yaptığımız çağrıyı bu kez resmiyete döktük. Diğer sektörlerde alınan önlemler gibi gazetecilik sektörü için de kağıt fiyatlarında kur sabitlemesi yapılmalıdır. Bunun için Merkez Bankası'na çağrıda bulunuyoruz. Kanun teklifimizin yasalaşması için tüm siyasi partilerden de destek bekliyoruz. Gazetelerin yaşatılması, haber alma hakkımızın korunması anlamına gelir. Basın özgürlüğü ve bağımsız gazetecilik için ekonomik özgürlük tesis edilmelidir."

İŞSİZLİK UYARISI

Basın sektörünün hammaddesinin kağıt olduğuna dikkat çeken Çakırözer, kağıdın teminindeki tüm vergilerin indirilmesi gerektiğini belirtti. Yaşanan kağıt krizi nedeniyle basın kuruluşlarının teke tek kapanmayla yüz yüze kaldıklarını söyleyen Çakırözer, basın sektöründeki işsizliğin daha da artacağı uyarısında bulundu.

Çakırözer, "Medya organlarının kapatılması yüksek olan işsizlik oranlarını daha da arttırmakta. İşsiz gazeteci sayısı her geçen gün daha da artmakta. Sektörde işsizlik oranı yüzde 30'lara vardı. Bugün 12 bin civarında meslektaşımız işsiz. Kağıt yokluğu nedeniyle medya kuruluşlarının kapatılmasıyla bu oran daha da artabilir" dedi.

utku çakırözer döviz kuru kağıt krizi