Kamu görevlileri anlattı: Hatay'da deprem sonrası öldüren ihmal iddiaları

Kamu görevlileri anlattı: Hatay'da deprem sonrası öldüren ihmal iddiaları
Hatay'da, alınan önlemlerin eksikliği nedeniyle depremlerden sonra yaşanan ölümler konusunda bir dizi iddia var. Çadır bulamadığı için serada kalan 11 depremzedenin sobadan zehirlendiği, deprem günü 120 yoğun bakım hastasının öldüğü öne sürülüyor.

Artı Gerçek - 11 ilde ağır yıkıma neden olan Maraş merkezli depremlerin en fazla etkilediği kentlerin başında yer alan Hatay'da en az 22 bin kişi hayatını kaybederken, 2 bine yakın kişinin kimliği belirlenemedi. Depremin ilk günlerinde yaşanan bazı olayların ayrıntıları ise günler sonra ortaya çıkıyor.

120 YOĞUN BAKIM HASTASI HAYATINI KAYBETTİ

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın bölgede görev yapan bir kamu görevlisinden edindiği bilgilere göre, 6 Şubat'taki depremlerin ardından Hatay Yeni Devlet Hastanesi ağır hasar aldı. Deprem nedeniyle bütün sağlık çalışanları hastaneyi terk ettiği, yoğun bakımdaki hastaların içeride mahsur kaldığı belirtildi.

TOKİ tarafından yapılan ve 2016'da hizmete giren Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasının ağır hasar alması ve artçı depremlerin sürmesi nedeniyle doktorlar, yoğun bakım servisinde tedavi gören hastalara müdahale edemedi. Bu nedenle en az 120 yoğum bakım hastasının yaşamını yitirdiği aktarılıyor.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI, 120 KİŞİYE ADANA'DA OTOPSİ YAPILDI

Habere göre, bu hastaların aileleri, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulununca Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. 120 kişiye Adana'da otopsi işlemi gerçekleştirildi.

'ÇADIR BULAMAYINCA SIĞINDIKLARI SERADA SOBA YÜZÜNDEN ÖLDÜLER'

Hatay'a yeterli çadır dağıtılamaması nedeniyle yüzlerce depremzedenin tarım amaçlı kurulan seralarda barınmaya çalıştığı bilinirken, bu seralarda kurulan sobalardan çıkan zehirli gazların da ölümlere yol açtığı belirtiliyor. DW Türkçe'ye konuşan güvenilir bir kaynak, Hatay'da bu şekilde hayatını kaybeden kişi sayısını 10-11 olarak ifade etti. Kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçen kişilere otopsi yapılarak dosyaları ayrıldı.

RÖNESANS REZİDANS ENKAZINDA KEPÇELER CAN ALDI MI?

Bir diğer iddia ise Hatay'da "cennetten bir köşe" denilerek satılan ve depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın enkazının kaldırılmasına ilişkin oldu. Bir kaynak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Şubat'ta Hatay ziyareti nedeniyle il yönetiminin "Devlet büyükleri geliyor" diyerek "Enkazı kaldırın" talimatı verdiğini aktardı.

Bunun üzerine arama kurtarma çalışmalarına son verilerek enkazın iş makineleriyle kaldırılması işlemine geçildi. Bu nedenle enkaz altından çok sayıda kişinin beden bütünlüğünün bozulduğu, başı kopanların olduğu iddia ediliyor. Bu kişilerin kepçeyle müdahale sırasında canlı olup olmadığı "bilinmiyor."

KURTARMA GEÇ GELDİ DİYE ÖLÜM VAR MI?

Hatay'da ölü muayene işlerine katılan bir kamu görevlisi ise arama kurtarma çalışmalarının geç yapılması nedeniyle enkaz altındaki birçok kişinin öldüğü iddialarını değerlendirdi. Görevli, "Size gelen cesetlerden bu kişilerin enkaz altında geç kurtarıldığı için öldüğü yönünde bulgu var mı" sorusuna "Yok diyemem" karşılığını verdi.

Kaynak, "Bize gelen bazı cesetlerde henüz ölü katılığının oluşmadığını, yani yeni ölmüş olduğunu gördük. Bazı cesetlerde hiçbir yara izi yoktu. Bunlar enkaz altında ya kalp krizinden ya açlık veya susuzluktan öldüğünü düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı. (Kaynak)

Öne Çıkanlar