'Kapanan işletmelerin çalışanları Kürdistan bölgesine gidiyor'
Pandemi tedbirleri nedeni ile birçok işletme aylardır kepenk açamadı. Kısıtlamalar esnaf ve çalışanları vurdu.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Pandemi ve pandemiden dolayı alınan tedbirler en çok küçük esnafı vurdu. İşletmelerin kapalı olması çalışanları da etkiledi. Restoran, kafe, lokantalar başta olmak üzere hizmet sektöründe çalışan emekçiler aylardır işsiz. Yazılı açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, bir yıldır süren pandemiden kaynaklı uygulamaya konulan tedbirlerin toplumun bütün kesimlerini etkilediğini belirtti. Salgının sosyal yaşam kadar ekonomik yaşamı da olumsuz etkilediğini kaydeden Kaya, salgının etkisini asgari seviyeye düşürmenin her kesimin görev ve sorumluluğu olduğunu ifade etti.
İŞLETMELER İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ, ÇALIŞANLAR ÜLKEYİ TERK ETTİ
Uygulanmakta olan tedbirlerin bazı sektörlerin faaliyetlerine tamamen veya kısmi sınırlama getirdiğini belirten Kaya, "Özellikle sosyal ve kültürel yaşamın vazgeçilmezlerinden olan pastane, düğün salonu, oyun salonu, cafe, lokanta, restoran, şarküteri gibi mekânlara yönelik kısıtlamalar bu sektörleri adeta iflasın eşiğine getirmiştir. Yüzlerce firma işletmecisi işyerini kapatmak zorunda kalırken, binlerce çalışan da işsiz kalmıştır. Bu işletmelerde çalışırken işinden ayrılmak zorunda kalanlar iş bulup çalışmak için IKYB’nin (Irak Kürdistan Bölgesi) Erbil ve Duhok gibi kentlerinee gitmeye başlamışlardır" dedi.
ATILMASI GEREKEN ADIMLAR
Ekonomik yaşamın daha fazla zedelenmemesi ve işsizliğin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Kaya, atılması gereken adımları şöyle sıraladı:
-Gerek sosyal ve kültürel yaşamın idamesi, gerekse de ekonomimizin ayakta kalabilmesi için faaliyetlerine sınırlama getirilen düğün salonu, cafe, oyun salonu, lokanta, restoran, şarküteri gibi işletmelerin gerekli tedbirleri alarak kısmi olarak da olsa faaliyetlerine devam etmeleri ivedilikle sağlanmalıdır.
-Bu süreçte işyerini kapatmak veya faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin sabit giderlerinden olan kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri 6 ay ötelenmeli ve nakdi destekler sağlanmalıdır.
-İşletmelerin kullanmış oldukları kredilerin ödemeleri 6 ay süreyle faizsiz ertelenmelidir.
-İşini kaybeden veya ücretsiz izine ayrılan çalışanlara işsizlik sigortası kapsamında nakdi yardım yapılmalıdır.