Kaşıkçı soruşturmasında yeni gelişme: 5 Türkiyeli ifade verdi
Riyad yönetimi Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
2 Ekim'de Suudi Arabistan Konsolosluğu'na giren ve Riyad yönetiminin burada öldürüldüğünü itiraf ettiği gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ilişkin soruşturmada konsolosluk çalışanı 5 Türkiye vatandaşı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda tanık olarak ifade verdi. Konsoloslukta şoför olarak çalıştığını anlatan bir tanık, Kaşıkçı'nın başkonlosluğa girdiği 2 Ekim günü olağanüstü bir durum hissetmediklerini, mesaisi devam ederken konsolosluktan gönderilmediği, ekstra bir göreve gitmediğini söyledi. Kaşıkçı soruşturmasıyla ilgili 25 konsolosluk çalışanı ifadeye çağrılmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli 5 kişinin "tanık" sıfatıyla ifadesi alındı.
Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin soruşturmada, "tanık" sıfatıyla ifadesine başvurulan görevlilerin, "olay günü kendilerine izin verilmesi gibi durumun olmadığını ve normal mesai bitiminde (saat 15.30) konsolosluktan ayrıldıklarını" söylediği aktarıldı.
HANGİ SORULAR SORULDU?
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen tanıklar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından görevlendirilen savcılara ifade verdi. İfade işlemlerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan konsoloslukta şoför olarak çalıştığını anlatan bir tanık, savcıların kendilerine, "olay günü konsoloslukta olağanüstü bir durum olup olmadığı, daha önce de konsolosluğa gelen Cemal Kaşıkçı ile dışarıdan gelen 15 kişiyi görüp görmedikleri, kaç yıldır çalıştıkları, mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin ne olduğu ve nereli oldukları" yönünde sorular yönelttiğini söyledi.
'KAŞIKÇI VE 15 KİŞİYİ GÖRMEDİM'
Tanık, sorular karşılığında, "Kaşıkçı'nın başkonlosluğa girdiği 2 Ekim günü olağanüstü bir durum hissetmediklerini, mesaisi devam ederken konsolosluktan gönderilmediği, ekstra bir göreve gitmediği, içeri giren Kaşıkçı ve 15 kişiyi görmediği, mesailerinin saat 09.00'da başladığı ve saat 15.30'da sona erdiği, o gün de aynı şekilde mesaileri bittiği için konsolosluktan ayrıldıkları" şeklinde cevaplar verdiğini anlattı.
Gazetecilerin soruları üzerine tanık, İstanbul'dan ayrılan Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'yi tanıdığını ifade etti.
Başsavcılıkça ifade işlemleri tamamlanan beş tanık adliyeden ayrıldı.
'CENAZENİN YERİNİ BİLMİYORUZ'
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki başkonsolosluk binasında hayatını kaybetmesinin "büyük ve ağır bir hata" olduğunu söylemiş ve bunun sorumlularının cezalandırılacağını ifade etmişti.
Cubeyr, Fox News kanalına verdiği mülakatta, "Bu korkunç bir hata. Bu korkunç bir trajedi. (Ailesine) başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyoruz" demişti.
İLGİLİ HABER: SUUDİ YETKİLİ: KAŞIKÇI'NIN CESEDİ HALIYA SARILDI
İLGİLİ HABER: KRAL SELMAN VE VELİAHT PRENS'TEN KAŞIKÇI'NIN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI
İLGİLİ HABER: 'KAŞIKÇI 7-8 DAKİKADA BOĞULDU, PARMAĞI KESİLİP SAATİ AÇILMAK İSTENDİ'
'HALIYA SARILDI'
Suudi Kraliyet Divanı'ndan bir yetkili, Kaşıkçı cinayetinin "müzakere ekibinin bir hatası sonucu" gerçekleştiğini söylemişti. İsmini vermeyen Suudi yetkili "Müzakere ekibinin şaşkınlığı olayın üstünü örtmelerine sebep oldu" ifadelerini kullanmıştı. Suudi yetkili, Kaşıkçı’nın cesedinin bir halıya sarılarak konsolosluk binasından bir araçla çıkarıldığını söylmişti. Yetkiliye göre, ceset, İstanbul’daki bir yerel işbirlikçinin yardımıyla elden çıkarıldı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)