Kayıp yakınları Kartay'ın akıbetini sordu: 29 yıldır haber alınamıyor

Kayıp yakınları Kartay'ın akıbetini sordu: 29 yıldır haber alınamıyor
İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 757’nci haftasında gözaltında kaybedilen İbrahim Kartay’ın akıbetini sordu. Eylemde konuşan İHD Bölge Temsilcisi Mehmet Tahir Saçaklı "Artık bilsinler biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Artı Gerçek - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 757’nci haftasında, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Eylemde kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankart açılırken, katılımcılar kayıpların fotoğraflarının yer aldığı dövizleri taşıdı.

Kayıp yakınları bu hafta 29 yıldır kendisinden haber alınamayan İbrahim Kartay’ın hikayesini paylaşarak, akıbetini sordu.

Açıklamada konuşan İHD Bölge Temsilcisi Mehmet Tahir Saçaklı, adalet ve hakikatin yerini bulması için mücadele ettiklerini söyledi.

Saçaklı, “İstanbul’da Galatasaray meydanında annelerimizin açıklamalarını yapmalarına izin vermiyorlar. Annelerimiz gözaltına alınarak yazın bu sıcağında gözaltı araçlarında bekletilerek onlara farklı bir işkence uygulanıyor. Artık bilsinler biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Her hafta İstanbul’da, Van’da, Urfa’da, Malatya’da ne kadar karşı çıkarsanız çıkın önümüzü keseniz de bizi gözaltına alsanız da bu hakikatin peşini bırakmayacağız” dedi.

ÇOCUKLARIYLA KOMŞU KÖYE SIĞINIR

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, 1994 yılında gözaltında kaybedilen ve 29 yıldır kendisinden haber alınamayan İbrahim Kartay’ın hikâyesini okudu. Hikâye şöyle: “1965 Lice doğumlu İbrahim Kartay, Hani ilçesinin Gömeç köyünde ikamet ediyordu. Evli ve üç çocuk babası olan İbrahim Kartay çiftçilikle uğraşıyordu. 15 Ağustos 1994 tarihinde askerler tarafından İbrahim Kartay’ın ikamet ettiği köye baskın düzenler. Askerler, köylüleri meydanda toplayıp onlara köyü boşaltmalarını ister. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlanır. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanları da silahlarla taranarak öldürülür. Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır’a köylüler eşinin gözaltına alındığını bilgisi verir.

Çocuklarıyla komşu köyüne sığınan Salime Çakır, eşinden haber alma umuduyla 10 gün bekledikten sonra kayınpederi ile birlikte Hani’ye giderek Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunur. Savcılıktan haber alamayan aile Hani Jandarma Karakolu’na gider. Burada karakoldaki yetkililer aileye ‘İbrahim Kartay’ı gözaltına alınmadığı’ cevabını verir. Bir süre sonra baba Kadri Kartay tekrardan karakola gider fakat karakoldaki kişiler tarafından kendisine ateş edilir ve oğlunun bir daha sormaması için tehdit edilir. Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kalır. Gözaltına alınırken ve gözaltında tutulurken insanlar tarafından görülmesine rağmen gözaltına alındığını inkâr edilen İbrahim Kartay’dan bir daha haber alınmaz.”

Açıklama, oturma eylemiyle sona erdi.(MA)

Öne Çıkanlar