Kayyımın şatafatlı odası Utanç Müzesi'ne dönüştürülecek
Diyarbakır kayyımının, belediye binasının içinde camları ve kapıları zırhlı, gizli bir oda inşa ettiği ortaya çıkmıştı. Eş Başkanlar o odayı bu şekliyle kullanmayacaklarını açıkladı.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - 31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin Diyarbakır’da yüzde 62 gibi bir oranla seçimi kazanmasının ardından 2016 yılından bu yana belediyeyi yöneten kayyım dönemi sona erdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ve KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen Eş Başkan Hülya Alökmen Uyanık, çalışmalarına başladı.
EŞ BAŞKANLAR İŞE BAŞLADI
Eş Başkanların ilk işi 4 Kasım 2016’da kayyım atanmasının ardından belediye binası önüne konulan bariyer ve polis kulübelerini kaldırmak oldu. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı dışında belediyenin bütün ödemelerini durduran Eş Başkanlar, belediye bünyesinde çalışan bütün personellerin izinlerini iptal ederek, acil koduyla bütün personelleri göreve çağırdı. Ayrıca belediye bünyesinde Kayyım Hasar Tespit Komisyonu oluşturuldu. Bu komisyon kayyımın yaptığı ihaleler, ödemeler, çalışmalar ve icraatlarını mercek altına alacak.
MIZRAKLI’DAN "ÇİÇEK DEĞİL, KİTAP GETİRİN" ÇAĞRISI
Dünün en çok konuşulan konusu kayyımın belediye içinde inşa ettiği şatafatlı makam odası oldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın twitter hesabından paylaştığı ‘Kayyımın özel odası’ görüntüsü sosyal medyada en çok paylaşılan görüntü oldu. Bu gün mesaisine başlayan Eş Başkanlar, gelen tebrikleri kabul ediyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, tebrikleri çiçek yerine kitap ile kabul ettiklerini, gelen tebrik kitaplarından bir kütüphane oluşturacaklarını açıkladı.
KAYYIM ZIRHLI MAKAM ODASI İNŞA ETMİŞ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyende kayyım sadece sarayı aratmayacak özel oda değil, başka yapılarda inşa etmiş. Kayyım, 2016 yılından bu yana kullandığı başkanlık makamının bulunduğu katın tüm pencerelerine kurşungeçirmez zırhlı camlar taktırmış. Ayrıca gizli odaya açılan kapıların tümü çelik ve zırhlı kapılar. Belediye personeli, bu kapı ve camların kayyım tarafından taktırıldığını anlattı.
Belediye binasında oldukça yoğun mesai var. Ziyaretçi trafiği her saat artıyor. Eş başkanlara en yoğun halktan ziyaretler yapılıyor. Kayyımın özel odaya çevirdiği alanın yan tarafında bulunan oda kullanılıyor. Belediye eş başkanlarını kutlamaya gelen yurttaşlar, ayrıca kayyımın yaptırdığı şatafatlı yapıyı görerek binadan ayrılıyor.
MIZRAKLI: O MANZARA KARŞISINDA ŞAŞIRDIM KALDIM…
Artı Gerçek’e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, belediyeye gelir gelmez karşılaştığı kayyım odasına değindi. Bu görüntünün, halkın parasının ne şekilde harcandığını net bir şekilde gösterdiğini ifade eden Mızraklı, "Bu manzara karşısında şaşkınlığa kapılmamak mümkün değil. Bu tür görüntüleri normalde gelişmiş ülkelerde rastlayamazsınız. Yani dünyanın eşitsiz yönetimlerin, diktatörlüklerin bulunduğu ülkelerde çok şatafatlı çok ihtişamlı yerler görürsünüz. Dışarıya çıktığınızda yoksulluğu, sefaleti görürsünüz. Ama o binalardan içeriye girdiğiniz zaman ihitişamlı yaşamları görürsünüz. Her onurlu insanın da hicap duyması gereken bir manzarayla karşılaştık, onun için ben çok şaşkınım…" dedi.
"KAYYIM İŞ YAPMADI, MAKYAJ YAPTI""
Seçilmeden önce kayyım ve kayyımlık sistemine ilişkin bir çok tespitte bulunduklarını ifade eden Mızraklı, "Hepimizin bildiği bir metafor vardır ‘kral çıplak’ diye… Dün kayyımın, kayyımlık sisteminin ne kadar çıplak olduğunu gördük. Geçmişte, seçim döneminde söylemiştik kayyım bu kentte dişe dokunur bir iş yapmadı, makyaj yaptı kısmen de peyzaj yaptı demiştik. Bunun ne kadar doğru söylediğimizi görüntülerine ulaşmış oldu herkes" diye anlattı.
KAYYIMIN ODASI NE OLACAK?
Mızraklı, görüntüleri yayınlanan kayyımın inşa ettiği şatafatlı odanın nasıl kullanılacağına da değindi. "O odayı kullanmak mümkün değil" diyen Mızraklı, "Çünkü orası ne bir çalışma odası, ne bir kabul odası niteliğinde. Bu konuda çok sayıda öneriler var. ‘Kayyım müzesi olsun’, hatta ‘Utanç Müzesi’ olsun şeklinde öneriler var. Şüphesiz ki bunun kararını da tek başımıza vermeyeceğiz. Kamuoyunun çok farklı kesimleri ile oturup konuşacağız. Çok yaratıcı fikirlerin gelişeceğini düşünüyorum. Beraberinde meclisimiz de bu konuyu gündeme alacaktır. Sonuçta belediyeler yerel yönetimler halkın evidir, halka aittir. Dolayısıyla o halkı yansıtabilecek, onun silueti olabilecek mekanlara dönüşmesi gerekiyor. O çerçevede muhtemelen bir değerlendirme yapacağız" dedi.
KAYYIM HASAR TESPİT KOMİSYONU KURULUYOR
Belediye Eş Başkanlarının üzerinde çalıştığı en önemli konu ise kayyım icraatları. Bu kapsamda kurulan ‘Kayyım Hasar Tespit Komisyonu’ çalışmalarını sürdürüyor. Mızraklı, komisyonun yapacağı çalışmalara ilişkin şunları söyledi: "Kayyımla ilgili birinci tespiti herkes gördü. Ama onun ötesinde ‘Hasar Tespit Komisyonu’ dediğimiz yani adeta afet tespiti gibi bu tür işler nitelikli işlerdir. Biz seçimden önce şu sözü verdik. Ne yapıldığı, ne edildiği konusunda ayrıntılı bir çalışma yapacağımızı söylemiştik. Meclisimizin ilk toplantısında bu komisyonunu bir karara dönüşmesi için çalışmamız var. Evet böyle bir komisyon çalışmasını kayyım dönemin iş ve işlemlerinin takip edilmesini harekete geçireceğiz. Bununla beraber ortaya çıkan bilgi ve belgeleri de birçok denetlemeden geçirerek, birçok süzgeçten geçirerek hem kamuoyu ile paylaşacağız, aynı zamanda idari kusurlar varsa, idari inceleme ve soruşturmaların yapılması için çalışmalar yapacağız. Ama onun dışındaki bir takım durumlarla karşılaşacak olursak da o zaman da bu durumu hukuka yansıtmak gibi de bir sorumluluğumuz var."