Kayyumlar artık hesap vermeyecek
Şirketlere el konulmasının ardından atanan kayyumlar artık yargı zırhına kavuştu. Bundan böyle hiçbir kayyum aldığı kararlar nedeniyle yargılanamayacak. Kayyum, mahkeme üstü olacak
GÜNCEL- Muhalif iş adamlarına ait şirketlere çeşitli bahanelerle el koyan AKP hükümeti, bu şirketlere atadığı yöneticileri yargı denetiminden kaçıracak bir karar aldı.
El koymaların ardından şirketlerin yönetimi için atanan ve uçuk maaşlar alan "kayyumlar" bundan böyle yargılanamayacak, aleyhlerine karar verilemeyecek ve mahkelerin üstünde olacak.
Benzer bir karar da Olağanüstü Hal (OHAL) dönemi boyunca görev yapan polisler için çıkarılmlış, eylemleri nedeniyle cezasızlık ve yargılanmazlık gibi hukuk dışı zırhlarla donatılmıştı.
Böylece kayyumlar şirketlerde istedikleri kararlara imza atacak, şirketlerin batması ya da kötü yönetilmesi durumunda bile yargıda hesap vermeyecek. Cumhurbaşkanı, polis ve şimdi de kayyum derken yargı denetiminden çıkarılan kurum ve kişi sayısı giderek artıyor.
Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberien göre, OHAL kapsamında yayımlanan son kanun hükmünde kararnameyle (KHK), Gülen grubu üyelerinin ve terör benzeri suç işlediği kesinleşen ya da kuvvetli şüphe görülen kişilerin el konulan mal varlıklarını yöneten kayyumlar artık koruma kalkanı altında.
KHK'ya göre, kayyumluk yetkisi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen ya da TMSF'nin kayyum olarak atandığı şirketleri soruşturma ve kovuşturma süresince yöneten kayyumlara görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk yüklenemeyecek.
Buna göre mahkemeler, kayyumların aldığı kararlar ve uygulamalarına karşı açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek.
FAHİŞ MAAŞLAR
OHAL sürecinde TMSF'nin kayyum olarak atanmasıyla birlikte kayyumluk müessesesinde de önemli değişiklik yapıldı. Kayyumları şirketlerin başına normalde mahkemeler atarken, TMSF'nin kayyum atandığı şirketlerde kayyumlar TMSF'nin bağlı olduğu bakan tarafından atanıp bakan tarafından görevlerine son veriliyor. Kayyumların bu görevleri dolayısıyla alacağı ücretleri de yine aynı bakan belirliyor. Bu yetkiyi kullanan Başbakan Yardımcısı Canikli, el konulan şirketleri yönetenlere 2 bin lira ila 12 bin lira arasında maaş ödendiğini açıklamıştı. Canikli, kayyumların birden fazla şirketi yönetse de bir tek şirketten maaş aldığını belirtmişti.
AKP iktidarı son birkaç yıl içinde 942 şirkete el koyarak yönetimlerine kayyum atadı. Bu şirketlerin toplam aktif büyüklüğü 40.5 milyar TL, özkaynak toplamı 18.1 milyar TL, ciro toplamı da 21.5 milyar TL düzeyinde bulunuyor. Bu şirketlerde 45 bin kişi çalışıyor. TMSF de, mart ayı sonu itibarıyla 43 şehirde 879 şirkete el konulduğunu, 147 medya şirketinin kapatıldığını açıklamıştı.