Kazakistan'da çalışan işçiler: Almatı havaalanı ele geçirildi, Türkiye’ye dönemiyoruz
Kazakistan’da LPG'ye yapılan zamlara karşı halkın sokağa çıkması ile başlayan olaylar sürüyor. İnternet ve telefonun kesik olduğu ülkede çok sayıda Türkiye’den giden işçi bulunuyor.
Remzi BUDANCİR
+GERÇEK-Kazakistan’ın batısında 2 Ocak’tan itibaren LPG’ye yapılan zamlar gerekçesiyle başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. Sokaklara çıkan gösterileriler ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Protestoların yayılması üzerine ülkenin tüm bölgelerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Olayların tırmandığı ülkede protestocular dün akşam Almatı Havalimanı’nı ele geçirdi, tüm uçuşlar durduruldu.
ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR
Sokak olaylarının giderek arttığı Kazakistan'a Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), asker gönderdi. Rusya’dan giden askeri birlikler birçok kentte konuşlandırıldı. Ülke genelinde yaşanan olayların bilançosu ise ağır. Ajanslara yansıyan bilgilere göre devam eden olaylarda çok sayıda ölü ve yaralı var. Can kayıplarının bilinenden daha fazla olduğu yönünde bilgiler gelirken, ülke genelinde olaylar tırmanarak devam ediyor.
TÜRKİYE'DEN GİDEN İŞÇİLERDEN HABER ALINAMIYOR
Rusya’dan askeri birliklerin konuşlandığı Kazakistan’da internet kesildi. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı ülkede Türkiye’den çalışmak için giden çok sayıda işçi bulunuyor. İnternet’in kesildiği ülkede işçilerin aileleri ile iletişimi yok. Birçok aile yakınlarından haber almaya çalışıyor. +Gerçek Kazakistan'ın Aktav ve Almatı kentlerinde bulunan şantiyede çalışan işçilere ulaştı.
İNTERNET VE TELEFON KESİK, RUSLARA AİT GSM OPERATÖRÜ AÇIK
İşçilerin anlattığına göre olaylar en çok Kazakistan’da bulunan 14 eyalet merkezlerinde yaşandı. Bu eyaletlere bağlı şehir ve daha düşük nüfuslu yerleşim birimlerinde olumsuz bir durum yok, ancak büyük kentlerde olaylar sürüyor. Ülke genelinde İnternet ve telefon kesilmiş durumda. Kazakistan GSM operatörleri kapalı durumdayken, sadece Ruslara ait GSM şebekesi açık. Bu GSM operatöründe de internet kesik sadece telefon şebekesi kullanılabiliyor.
RUSYA ASKERİ BİRLİKLERİ BİRÇOK KENTE YERLEŞTİ
İşçilerin aktardığına göre bazı yerlerde polis te protestocuların tarafına geçmiş durumda. Gündüz nispetten sakin geçerken gece saatlerinde çatışma sesleri geliyor. Ülkeye gönderilen Rus askerleri birçok noktaya yerleşti. Rusların girdiği merkezlerde yerel polisin yetkilerini Rus askerlere devrettiğini, güvenliğin ise Rus askeri birliklerin sağlamaya başladığı aktarıldı. Bazı yerleşim yerlerinde ise askeri birlikler yerel polisin silahlarını topladığı gelen bilgiler arasında.
ŞANTİYEDEN ÇIKAMIYORUZ
Şu anda İnternet kesintisi olduğu için aileleri ile iletişime geçemediklerini Murat Boztimur, şantiyede beklediklerini söyledi. Çalıştığı şantiyede çok sayıda Türkiye'den giden işçiler olduğunu anlatan Boztimur, "Şantiye dışında çıkamıyoruz. Rus askerleri gelip her yere yerleşiyor. İnternet kesintisi olduğu için dışarıda ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Şu ana kadar bize yansıyan olumsuz bir durum yok. Bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz" dedi.
SOKAKLARDA ÇATIŞMALAR VAR
Türkiyeli işçilerin çalıştığı şantiye sadece Aktav’da değil, Almatı’da da bulunuyor. Bu kentte 20’ye yakın şantiye var. Çoğu altyapı ve yol yapım işleri yapan şantiyelerde çalışan işçilerin bekleyişi sürüyor. Almatı’da çalışan ve isminin kullanılmasını istemeyen bir işçi, "Şu anda durum önceki güne stabil. Gece saatlerinde yakın yerlerde çok ciddi çatışmalar vardı. Yer yer devam ediyor. Silah sesleri geliyor. İnternet varken birçok görüntü dolaşımdaydı. Arabaların bagajında silahlar getirip dağıtanlar bile vardı. Birçok kişi silahlanmıştı. İş makineleri ile bankalara girenler oldu. Büyük olaylar yaşandı. Bir görüntü gördüm, morgda 20’ye yakın ceset vardı. Çok sayıda ölü olduğu haberleri var. Bizde evden dışarıya çıkamıyoruz. Olaylarda dolayı biz çıkmıyoruz bir de gece saat 23.00’dan sabah saat 06.00’a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İnternet ise gece birkaç saat veriliyor. Biz de bekliyoruz" diye anlattı.
UÇUŞLAR İPTAL OLDUĞU İÇİN İŞÇİLER EVLERİNE DÖNEMİYOR
Almatı Havaalanı protestocular tarafından ele geçirildiği bilgisi basına yansımıştı. Bu bilginin doğru olup olmadığı sorusuna, "Evet bilgi doğru. Hatta ben de biletimi almıştım, yakın tarihte gelecektim. Havaalanı kapalı ele geçirildiği ve uçuşlar durdurulduğu için gelemiyorum. Benim durumumda olan yüzlerce kişi var. Türkiye'ye gelmek isteyenler şu anda gelemiyor. Bekleyişimiz sürüyor" dedi.
İŞÇİLERİN BEKLEYİŞLERİ SÜRÜYOR
OHAL'in ilan edildiği ve Rusya’dan giden askeri birliklerin yerleştiği ve yer yer çatışmaların yaşandığı kentte kimse dışarıya çıkamıyor. Gıda ihtiyaçlarını ise şantiyelerde olan stoklardan karşıladıklarını anlatan işçiler kaygılı. Kazakistan’da basının her şeyi yazmadığını anlatan işçiler, "Başımıza bir şey gelse burada basın yazmaz. Ne olacağını bilmiyoruz. Olaylar devam ediyor" diyerek bekleyişlerinin sürdüğünü anlattılar.
.