KDV artışı esnafı vurdu: 'Zam yapsak müşteri gelmiyor, yapmazsak içerdeyiz'
KDV artışı nedeniyle başlayan zam dalgasından esnaf da nasibini aldı. Esnaf, maliyetlerin artmasıyla zam yapmak zorunda kaldıklarını ve bu yüzden de müşterilerin azaldığını aktardı: "Sadece vergimizi vererek ayakta kalmaya çalışıyoruz."
Özge Zaim
ESKİŞEHİR- Art arda gelen zamların ardından KDV artışı da esnafı vurdu. Maliyetler artınca zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten esnaf, zam yapınca da müşterilerinin azaldığını anlattı. Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, "Esnafı zor günler bekliyor" dedi.
Resmi Gazete'de geçtiğimiz günlerde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 8'lik KDV dilimi yüzde 10'a, yüzde 18'lik KDV dilimi ise yüzde 20'ye çıkarıldı. Bu durum esnafı zor durumda bıraktı.
'KDV YÜZDE 1'E DÜŞÜRÜLMELİYDİ'
KDV artışı nedeniyle esnafı zor günlerin beklediğini belirten Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, “Bizler yüzde 8 KDV'yi yüzde 1'e nasıl düşürürüz hesabı yaparken yüzde 10'a yükseldi. Bu bizim için çok üzücü. Ekonomi zam yaparak düzeltilmez, tasarruf yaparak düzeltilir. Esnaf teşkilatı, devletine hiçbir yükü olmayan bir teşkilat. Çalıştırdığımız personelin maaşını, sigortasını ödeyip devletten beklentiye girmeyen insanlarız. Sadece vergimizi vererek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu nedenle ek zamlar bizi oldukça üzüyor. Esnafı zor günler bekliyor” diye konuştu.
Bahar Bilen
'MALİYETLER ARTTI, ESNAF KÜÇÜLDÜ, İŞSİZLİK TETİKLENDİ'
Halkın alım gücü düştüğü için satışlarının da ciddi oranda düştüğüne dikkat çeken Bilen, “Ürün çeşitliliğini azalttık ve personel daralmasına gittik. Bu da işsizliği tetikledi. Enerji ve kira maliyetleri de çok fazla arttı. Devletin iyi günde kâr ortağı, kötü günde zarar ortağı olması gerek. Yoksa esnafı iyi günler beklemiyor" dedi.
Derya Koçak
'İLERLEYEN DÖNEMDE ZAM YAPACAĞIZ'
Lokantacı Yusuf Ersoy, KDV artışının maliyetlerini de artırdığını dile getirdi. Ersoy, "Bizim için aylık ciddi bir maliyet teşkil ediyor bu para. Şu an için tam yansıtmadık ama tabii ilerleyen dönemlerde zam yapacağız” diye konuştu. Ersoy, "Dört kişilik bir aile kebap yese ve bir içecek içse 800 TL ödüyor. Tatlı vesaire yerse bin TL'yi buluyor. Daha önce 300- 500 TL arasında bir hesap tutuyordu. Kademeli olarak zam geldikçe biz de artırmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
'ZAM MÜŞTERİLERİ AZALTIYOR AMA MECBUR KALIYORUZ'
Asgari ücrete gelen zamlardan sonra fiyatları artırdıklarını söyleyen Ersoy, “O yüzden şimdi
KDV ile ilgili bir zam yapmak istemedik ama biraz daha direndikten sonra yapmak zorunda
kalacağız. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Zam bizim de istediğimiz bir şey değil, müşterilerimiz azalıyor. İnsanların alım gücü azalıyor. Eskiden haftada iki- üç gün geliyorsa şimdi bir gün geliyor” dedi.
İbrahim Kula
'HİÇ KAZANMIYORUM, HEP İÇERDEYİM'
Esnaflığa yeni başlayan Derya Koçak da iş yapamadığını, kirasını, faturaları ve diğer harcamaları birikimden karşıladığını anlattı. Koçak, “Markete gidemiyorum artık. Kiramı çıkamıyorum. Esnaflığa yeni başladım. Beş aydır açığım, beş aydır kirayı, faturaları ben kendi cebimden veriyorum. Hiç kazanmıyorum, hep içerdeyim. Elimde ne kadar birikimim varsa hepsini dükkan yedi. Doğalgazı, elektriği hep cebimden veriyorum. Dükkan dönmüyor. Yeni bir esnaf olarak müşterim de az. Dükkana buzdolabı bile alamıyorum. Evdeki dolabı, televizyonu getirdim. Ev düzenim de kalmadı. Elimde para da kalmadı. Yeni bir esnaf olarak hiç memnun değilim" diye konuştu.
Önder Artan
'ZAMLAR FİYATLARA YANSIYMAYINCA BİZ İÇERİ GİRİYORUZ'
Esnaf İbrahim Kula ise zamları fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıkları, bu nedenle de müşterilerinin azaldığını söyledi. Kula, “Fiyatlara mecbur yansıtıyoruz. Yansıtamadığımız zaman da biz içeriye giriyoruz. Müşterilerde biraz düşüş var. Dört kişilik bir aile ortalama 700- 800 TL'ye yemek yer. Geçen sene bu rakam 200 TL'ydi. Her gün zam geliyor ama biz her gün zam yapamıyoruz. Kâr etmiyoruz veya az bir kârla yetinmeye çalışıyoruz. Personeli azaltıyoruz, onu bunu azaltıyoruz. Bu şekilde götürüyoruz” dedi.
'KDV ARTIŞIYLA ESNAFA DAHA ÇOK YÜK BİNİYOR'
Çiğ köfte satan Önder Artan ise "Ambalaj ürünleri, deterjan, poşet alıyoruz. Bu yüzden yüzden KDV artınca ambalaj fiyatlarında oynama oldu. Zam oranlarını fiyatlara yansıtmadık ama bizi etkiliyor. Bu artışı yanlış buluyorum. Zaten ekonomik kriz var. Esnafa daha çok yük biniyor. Bu da küçük esnafı zor durumda bırakıyor” diye konuştu. (ARTI GERÇEK)