KESK: Normalleşme adımları hakkında endişeliyiz

'Normalleşmek istiyorsak neden önce sahiller değil de AVM’ler açılıyor?'

KESK: Normalleşme adımları hakkında endişeliyiz

ARTI GERÇEK- Coronavirüs salgınında normalleşme süreci kapsamında sokağa çıkma yasağı kapsamından çıkartılan büyükşehirlerden olan Mersin'de KESK Şubeler Platformu bir açıklama yayınlayarak Ramazan Bayramı sonrası daha da gevşetileceği söylenen normalleşme adımlarına dair endişeli olduklarını ifade etti.

Salgının Türkiye'deki yerleşikliğine ilişkin, "Covid 19’u insanların %50’si hiçbir şikâyet olmadan geçirdiği ve %30-35’inde
kırgınlık ve halsizlik şikâyetleri ile geçirdiği DSÖ tarafında bildirilmektedir. Geriye kalan %15 kısmının ise ülkemizde resmi verilere göre; her gün binlerce yeni vakanın tespit edildiği ve 40 bin aktif vakanın olduğu ve bu vakaların %5’inin yoğun bakımda tedavi olduğu, geri kalan %95 kısmının hastanede yatarak ve/veya durumuna uygun olarak evde tedavi olduğu bilinmektedir. Ayrıca ülkemizde %85 civarında aseptomatik ve hafif semptomlarla covid 19 geçiren yüz binlerce kişinin toplumda dolaştığı anlamına geldiği için normalleşmenin erken olduğu ve yanlış yerden başlandığı kanaatindeyiz" denildi.

'NEDEN ÖNCE SAHİLLER DEĞİL DE AVM'LER AÇILIYOR?'

Normalleşme sürecini kendilerinin de istediklerini belirten Platform, "Normalleşmek istiyorsak neden önce sahiller değil de AVM’ler açılıyor" sorusunu sordu.

KESK Şubeler Platformu sorularını, "Sahillerde gezenlere, fiziksel mesafe gözeterek gezenlere para cezaları kesilirken;
AVM‘lerde fiziksel mesafeyi hiçe sayan kuyruklardaki insanlar görmezden geliniyor. Eğer normalleşmek istiyorsak neden önce parklar, yeşil alanlar, yaylalar değil de berber, kuaförler ve güzellik merkezleri açılıyor" şeklinde devam ettirerek, "Bizler; bilimsel olmayan normalleşmeye karşı çıkıyoruz" dedi.

'NORMALLEŞME DENEN ŞEY, KAPİTALİZMİN NORMALE DÖNMESİ Mİ?'

Normalleşme bilimsel dayanak ve veriler ışığında olmalı. Prof.Dr. Kayhan Pala'nın dediği gibi: ‘’Normalleştirme’’ denen sürecin aslında ‘’yeniden açılma’’ olduğu aşikârdır. Bu normalleşme toplumu değil egemen ve sermaye sahiplerinin
önceliğine göre sıralanmıştır ki bu da pandeminin değil paranın yani Kapitalizmin normalleşmesi anlamına gelmektedir.

Mersin KESK Şubeler Platformu normalleşme sürecinde çalışanlara belli aralıklarla test yapılarak, çalışanlar ve işyerlerine gelecek vatandaşlar için koruyucu malzeme temin edilmesini, sendika ve çalışanların önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

Liman kenti niteliği de taşıyan Mersin için Liman, lojistik, turizm, tarım kenti olan ilimize yurt içi ve yurtdışından yapılacak
girişlerde gerekli tedbirlerin alınması ve denetlenmesini isteyen KESK; çalışma alanlarının dezenfekte edilmesini ve olası bir vaka durumunda tüm çalışanların karantinaya alınmasını istedi.

KESK Şubeler Platformu öğrenciler için ise haziran ayında yapılması planlanan tüm sınavlar salgın tamamen bitene ve bilim insanları tarafından sınavların yapılabileceği açıklanana dek ertelenmesini istedi.

KESK Kamu Emekçileri karantina normalleşme koronavirüs