Kilis Cezaevi’nde 7 tutuklu 15 gündür açlık grevinde
Ağır hasta ve infazı yakılan tutukluların ölüme sürüklendiği cezaevlerinde, hak ihlalleri de artarak devam ediyor. Kilis’te 7 tutuklu hak ihlallerine karşı 14 gündür açlık grevinde.
Kilis L Tipi Cezaevi’nde bulunan 7 tutuklu, cezaevi idaresinin keyfi uygulamaları, ayakta sayım, işkence ve bakılara karşı 23 Nisan’da açlık grevine başladı. 14 gündür açlık grevinde olan tutuklular, aileleriyle yaptıkları haftalık telefon görüşmesinde, ağır insan hakları ihlallerine maruz kaldıklarını ve cezaevi yönetiminin keyfi uygulamaları devreye koyduğunu belirterek, ihlaller son bulana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre baskı ve işkence uygulamalarına karşı 15 gündür açlık grevinde olan Uğur Uyar, 2012 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltına alındı, "örgüt üyeliği" iddiasıyla 19 yıl 25 gün hapse mahkum edildi. 10 yıldır Van Yüksek Güvenlik Cezaevi’nde tutuklu bulunan Uyar, 20 gün önce Kilis L Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Cezaevi yönetiminin keyfi uygulamaları ve işkence uygulamalarını kabul etmeyen Uyar, 6 arkadaşıyla birlikte açlık grevine girdi.
‘OĞLUMU DAHA ÇOCUKKEN TUTUKLAYIP, YAŞININ GELMESİNİ BEKLEYİP CEZA VERDİLER’
Uyar’ın annesi Nazlı Uyar (45), tutuklulara yönelik baskıların arttığını belirterek, "Cezaevi yönetimi onlara zulüm ettiği için açlık grevine başladılar. Oğlum 10 yıldır cezaevinde. Daha çocukken tutuklandı. Çocuk olduğu için ceza vermediler ve tutuklu yargılandı. Beklediler, yaşı 20 olunca 19 yıl hapis cezası verildi. Okula gidiyordu daha. Hiçbir suçu yok. Haksız ve sebepsiz yere tutuklu. Her gün koğuşlarına baskın yaparak, ayakta sayım yapıyorlar. Onlar da bu keyfi uygulamayı kabul etmiyorlar" diye belirtti.
ANNEDEN DUYARLILIK ÇAĞRISI: HERKES BUNA KARŞI DURMALI VE ONLARA SES OLMALI
Anne Uyar, cezaevlerinde artan baskılara karşı sessizliği eleştirerek şunları söyledi:
"Cezaevlerindeki bu işkenceye son verilmeli. Onların talepleri karşılanmadan, açlık grevini sonlandırmayacaklar. Eğer cezaevi bu yaklaşımını sürdürürse, onlar da sürdürecekler. İnsan hakları kurum ve kuruluşlarının da buna karşı durması ve ses olması gerekir. Herkesin duyarlı davranması gerekir."