Kırklar Dağı ticarethaneye dönüştürülüyor
Diyarbakır'ın kutsal mekanı Kırklar Dağı'nda cami, büfe ve kafeterya olmak üzere 6 yapının inşasına devam ediliyor. Mimar ve şehir plancıları ekolojik dokunun bozulacağını söylüyor.
Fatime TEKİN-Refik TEKİN /DİYARBAKIR
Diyarbakır’da tartışmalara neden olan Kırklar Dağı’na yapılan konutların ardından bu kez de etrafında yeni yapılar boy göstermeye başladı. Efsanelere konulan bu kutsal mekanda sessiz bir şekilde yapılaşma sürüyor. Cami, büfe ve kafeterya olmak üzere 6 yapının inşasına devam ediliyor. Kentteki mimar ve Şehir Plancıları, duruma tepki göstererek inşa çalışmasının durdurulmasını yargıya taşısa da herhangi bir sonuç almış değil.
Kentteki dinamiklere göre, yapılaşma tarihi dokuyu zedelediği gibi bu alanı ticarethaneye dönüştürecek.
Mimarlar Odası Diyarbakır Eş Başkanı Şerefhan Aydın, Kırklar Dağı’nın tarihi önemine dikkat çekerek, "Kırklar Dağı Diyarbakır’ın öz değerleridir. Hem bir efsanesi hem de doğal bir güzelliği var. Ancak bu doğal güzellikler ,yapılaşmaya açılmış durumda" diyerek yapılaşma sürecini anlattı.
HUKUKİ GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI
Aydın, Mimarlar Odası olarak Kırklar Dağı’nda yapılması planlanan projenin bir örneğini yetkililerden istediklerini ancak tüm girişimlere rağmen projenin içeriğine ulaşamadıklarını belirtti. "Bu bölgede, ibadet yeri olarak cami yapacaklar. Cami ile birlikte kafeterya, otoparklar yapılacak ve zamanla bir ticarethaneye dönüşecek" diyen Aydın, hukuki girişimlerin ise sonuçsuz kaldığını söyledi.
PLAN ASKIDAYKEN İNŞAAT BAŞLADI
Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Miras Listesi’ne alındığını ve Kırklar Dağı etrafında oluşacak yapıların bu bölgeyi de etkileyeceğini ifade eden Aydın, tarihi yerlerin risk altında olduğunu belirtti. OHAL ile birlikte yapılaşma sürecinin de hızlandığını söyleyen Aydın, "Yapılaşmalar için hazırlanan plan,28 Aralık 2016’da askıya alındı. Normalde 60 günlük süre OHAL süreciyle tepkiler olmasın diye daha da kısaltıldı. Hatta plan askıdayken yapılaşmaya başlandı ve bu durum başlı başına bir suç teşkil ediyor. Plan askıdayken henüz onaylanmamışken inşaatlar başladı" diye konuştu.
Şehir Plancıları Diyarbakır Eş Başkanı Fatih Tekin ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, OHAL’den yararlanarak bir yapılaşmaya gittiğini söylüyor. Tarihi güzelliklerin yıkıma uğrayacağını belirten Tekin, bakanlığın tarihi öneme sahip bu yerlere hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade ediyor.