'Kıyak ihalede' son perde: Kayyım kendini yalanladı

'Kıyak ihalede' son perde: Kayyım kendini yalanladı
Adrese teslim ihaleyi savunan kayyım, belediyenin yaptığı açıklamaları unuttu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Hasan Basri Güzeloğlu'nun, kentin 6 noktasına "pazarlık usulü" yaptırdığı ve maliyeti 324 bin TL olan 12 dekoratif şehir aydınlatmasına 1 milyon 210 bin TL ödeme yaptığı geçtiğimiz günlerde Mezopotamya Ajansı(MA) tarafından ortaya çıkarılmıştı. Kayyım Güzeloğlu o ihaleyi yalanlarken, itirafta bulundu.

DBB, "Diyarbakır kayyımından kıyak ihale: 324 bin TL’lik iş 1 milyon 210 bin TL’ye verildi" başlıklı söz konusu habere ilişkin "gerçeği yansıtmıyor" açıklaması yaptı. Fakat belediyenin kendi açıkladığı rakamlar açıklamayı yalanlıyor.

Kayyım tarafından yapılan açıklamada, "Haberde, 6 noktada 12 dekoratif şehir aydınlatması yapıldığı gibi gerçeğe aykırı bir yalan ve yapılan işi azaltan-çarpıtan bir algı öne sürülmektedir. Oysa gerçekte yapılan ve ihale edilen iş 13 nokta/yer  ve 36 dekoratif şehir aydınlatması ile fotoğraflı totem ve ışıklı tanıtıcı aydınlatma elemanları yapım işidir" denildi. Ancak, 7 Şubat'ta belediye tarafından yapılan paylaşım söz konusu maddeyi yalanlıyor. 
 
DBB sayfasında dekoratif şehir aydınlatması olarak adlandırılan yazılamaların 6 noktada yapılacağı belirtiliyor.  "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini yansıtmak ve kente estetik katmak amacıyla dekoratif şehir aydınlatmaları çalışmasını başlattı. Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu’nun talimatıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Şanlıurfa Yolu, Seyrantepe Köprülü Kavşağı, havaalanı, otogar, Ofis Altgeçit ve Alipınar Köprüsü’nde ışıklı dekoratif şehir aydınlatmaları tasarım uygulamaları yapılacak."

'DAHA ÖDEME YAPMADIK'

İhale bedeline ilişkin ise, "Gerçeğe aykırı ve masa başında üretilen bu yalan haberde 1.210.000 Tl ödendiği iddia edilmiştir. Söz konusu tasarımsal ve özellik gerektiren teknik çalışmalara başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. Henüz hiçbir ödeme yapılmadığı gibi iş yeterliliği ve denetimi sonrasında hesaplanacak tutar ödenecektir" denildi. 

Fakat, DBB'nin 07 Ocak 2020 tarihinde MİRO Reklam Yazılım Danışmanlık Organizasyon Araç Kiralama Sanayi Ticaret Limidet Şirketi ile KDV hariç 1 milyon 210 bin TL sözleşme imzaladığı görülüyor. Şu ana kadar 4 yerin çalışmasını bitiren DBB'nin, sözleşme bedelini ödeme zorunluluğuna rağmen herhangi bir ödeme yapmadığını belirtmesi dikkat çekti.  

Açıklamada, "Kentin 6 noktasında yapılan yazılamalardaki harf sayılarının toplam ücreti ise 324 bin TL'ye tekabül ediyor' gibi hayali bir rakama ve bir yalana başvurulmuştur. Hangi hesaplama ve veriye dayandığı belli olmayan bu rakam, yalan haber ve algı üretmenin bir yolu olup, bu konuda hukuki haklarımız saklıdır. Unutulmamalıdır ki tasarımsal ve sanatsal işlerde ücret hesaplaması haberde öne sürüldüğü şekilde yapılamaz" denildi.  

İHALEYİ ALAN FİRMA DOĞRULADI

Mezopotamya Ajansı'nın danıştığı kentte ihaleyi alan reklam firması dahil sektörde iş yapan farklı firmalar, ışıklandırmalı yazılama harflerinin santimetresini 6 TL’ye yapıldığını, imalatı ve harflerin yerleştirilmesi ile birlikte her harfin en fazla 750 TL olduğunu kaydetti. 

DBB kayyımı pazarlık usülü ihalenin doğal afet, olağanüstü, öngörülemez durumları kapsayan içeriğini ise kendisine göre yorumlayarak, "Nisan ayında düzenlenecek Uluslararası Sur Yarı Maratonu’na yetiştirmek amacıyla ivedi olarak işe başlanmasına gerek duyuldu" sözleriyle kendini savundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar