Kıymet Çoban: Şimdi geri çağırmışlar ne işe yarar
Hayatını kaybettikten sonra işe iade edilen KHK’li Ahmet Çoban’ın eşi Kıymet Çoban, geç verilen bu karar tepkili. Kıymet Çoban, 'Keşke o hayatta olduğu zaman bu karar verilseydi' dedi.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve yakalandığı kanser sonucu 2019 yılında hayatını kaybeden eski Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Çoban, OHAL Komisyonu kararıyla işine iade edildi. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, Ahmet Çoban’ın eşi ile birlikte Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı BES Diyarbakır Şube Başkanı Suphi İzol okudu.
İZOL: OHAL KOMİSYONU DEĞİL, OYALAMA KOMİSYONU
On binlerce emekçinin haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını ifade eden Suphi İzol, bu işten çıkarılmaların büyük mağduriyet yarattığını söyledi. İhraçlardan sonra OHAL inceleme komisyonu adı altında ‘oyalama komisyonu’ kurulduğunu anlatan İzol, "Bu komisyon hukuk ve adalet aranacak yer değil. Komisyon sanki yargılama şekilde kararlar vermektedir. Keyfi olarak uzun süre dosyaları bekletmektedir. OHAL komisyonunun çalışma yöntemi, esası ve karar alma hızı telafisi mümkün olmayan dramların yaşanmasına neden Olmuştur. Bunlardan birisi de Ahmet Çoban arkadaşımızdır. Ahmet Çoban yaşamı boyunca hep emek ve demokrasi mücadelesi içerisinde bulundu. Hiçbir zaman mücadelesinden ödün vermedi. Her zaman baskılara, zulme karşı mücadele etti. Ancak bu mücadelesi hep sistem tarafından cezalandırıldı. Buna rağmen onurlu mücadelesinden ödün vermedi. 22 Kasım 2016 tarih ve 677 sayılı KHK ile ihraç edilen arkadaşımız Ahmet Çoban bu KHK zulmünü içine sindiremedi. Bu zulme dayanamayıp kansere yenik düşerek 22 Nisan 2019 tarihinde vefat etti" dedi.
"İKTİDAR VE KOMİSYON SORUMLU"
Çoban’ın ihracından yaklaşık 3,5 yıl sonra OHAL Komisyonu kararıyla görevine iade edildiğini ifade eden İzol, şunları söyledi: "İktidar ve onun atadığı komisyon tüm bu yaşananların hesabını hukuken ve vicdanen nasıl verecek? Aileleriyle birlikte yüz binlerce İnsanın anayasal haklarının ellerinden alınarak açlık ve sefalete mahkum edilerek sisteme biat ettirilmeye çalışılması aynı zamanda insanlık suçudur. Bu suça iktidar yanı sıra OHAL Komisyonu üyeleri de ortaktırlar."
ÇOBAN: EŞİMİ ANKARA’YA GÖTÜREMEDİK
Ahmet Çoban’ın eşi Kıymet Çoban, çok acı çektiklerini söyledi. Eşinin işten çıkarıldıktan sonra hastalığını anlatan Kıymet Çoban, "Sigortamız yoktu. Hasta oldu, hastaneye gidemiyorduk. Kimse Hastanede 4 ay kaldı. Bize Ankara’ya götürün dendi, götüremedik. Maddi durumumuz çok kötüydü. Bunu karşılayacak durumda değildik. İğne vermişlerdi onları kendi imkanlarımızla almaya çalıştık. Sadece Eczane’ye 10 bin borcumuz var. Kredi kartları ile aldığımız ilaçların borcu hala duruyor. Çok mağdur olduk" dedi.
"GEÇ VERİLMİŞ BİR KARAR"
Kıymet Çoban, bunca acı ve sorunu yaşadıktan sonra eşinin öldükten sonra işe iadesinin yapılmasına tepkili. Bunun çok geç verilmiş bir karar olduğunu anlatan Çoban, "Şimdi geri çağırmışlar ne işe yarar. Keşke o sağ olduğu zaman bunu görseydi. Eşim sağ olaydı da hiç geri çağırmasalardı. Allah hakkımızı bırakmasın. Eşim aylarca dışarıya çıkamadı. İçeride gizlice ağladığını duyuyorduk. O bu durumu içine sindiremiyordu. Çocuklarım işsiz. Mağduriyetimiz devam ediyor. Bizde yarattıkları mağduriyeti sözlerle anlatamam" diyerek hukuki yollardan haklarını arayacaklarını söyledi.