Kobanê Davası'nda mahkemeden müştekilere ‘şikayetçi ol’ baskısı
Mahkeme başkanının yönlendirmelerine tepki gösteren Demirtaş'ın beyanları sonrası müşteki Akbulut önceki söyleminden vazgeçerek şikayetçi olmadığını söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 108 isim hakkında açılan Kobane Davası’nın 9’uncu duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda devam ediyor.
HDP’li siyasetçilerin IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te yapılan eylemler gerekçe gösterilerek yargılandığı dava, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşmaya, HDP MYK üyeleri, milletvekilleri, HDP Ankara İl Örgütü üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, diğer cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Bazı siyasetçiler ise mazeret bildirerek katılmadı.
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, gelen evraklar okundu. HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız’ın bu duruşma için mazeret bildirdiğini, savunmasına daha sonra devam edeceği ve siyasetçilerin savunma yapmak için mahkemeye önceden bildirimde bulunmadığı bilgisini veren mahkeme başkanı, bu oturumda cezaevinde bulunan 3 müştekinin dinleneceğini belirtti.
‘MÜVEKİLLERİMİZİN ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANDI’
Bülent Parmaksız’ın savunmasının bitmeden araya müşteki ifadesi alınmasının CMK’ya aykırı olduğunu belirten avukat Veysi Eski, "Şu an olağanüstü bir durum söz konusu ve müvekkil rahatsızlandığı için duruşmaya katılamadı. Müvekkillerimizin özgürlüğü kısıtlandı. Dosyada yargılanan kişi ve avukat sayısı dikkate alınarak bugün müvekkillerimize yarın da bize tahliyeye ilişkin savunmamızın alınmasını talep ediyorum. Eğer yarına kalırsa bu kadar kişinin kendini ifade etmesi olanaksız hale gelecektir" dedi. Avukat Eski’nin talebine ilişkin ara karar kuran mahkeme başkanı, talebin reddine karar verdi.
Daha sonra söz alan avukat Maviş Aydın, dinlenecek müştekilerin isimlerinin kendilerine bildirilmesine ilişkin bilgilendirilme yapılacağına dair ara karar oluşturulduğunu hatırlattı. Aydın, "Hangi müştekilerin dinleneceğini bilmediğimiz için hazırlık yapmadık" diye belirtti. Aydın’ın karardan vazgeçilmesi yönündeki talebi de reddedildi.
MAHKMEDEN SEBAHAT TUNCEL’E UYARI
Önceden kurulan ara karara rağmen müşteki dinlemekte ısrar eden mahkeme başkanına, salonda bulunan siyasetçi ve avukatlar tepki gösterirken, siyasetçilerin söz talebini reddeden mahkeme, müştekileri dinlemeye başladı. Sebahat Tuncel’in karara ilişkin söz alma talebine karşın mahkeme başkanı, Tuncel’i duruşma düzenini bozduğunu gerekçesiyle uyardı.
HAKİMİN SORUSU ÜZERİNE ŞİKAYEÇİ OLDU
Tarsus 3 No’lu T Tipi Cezaevinde bulunan müşteki Mustafa Akbulut, 2014-15 yıllarında Kobane olayları sırasında İpek Yolu’na kum döküldüğünü, buna karşın müdahale etmeye gittiklerini belirtti. Akbulut, "Ancak sağ tarafından bize molotofla müdahale yapıldı. Ankara’da 10 yıl görev yaptım. Belediyenin aracını gördüm ve bize yardım etmeye geldiklerini sandım ama yanılmışım. Silopi Belediyesi’nin yazılı olduğu araç bizim aracımıza ateş açtı. Ölümden döndük. Bir polis olarak cezaevinde kalıyorum, Ben ‘FETÖ’den dolayı ceza aldım fakat kimse bana terörist gözüyle bakmasın. Bu vatan hepimizin. Önyargılardan uzak bir şekilde doğru bir karar verileceğine inanıyorum. Burada ‘FETÖ’den yargılandığım için ayrıntılı konuşuyorum. Ben Habur sınır kapısında çalışırken Kobane sınırından gelen cenazeleri gördüm. Orada HDP’liler de vardı" diye konuştu.
Akbulut, "Ben orada yaralandım ve raporum var ancak devletime herhangi bir dava açmadım. Suçsuzluğumla ilgili AYM’ye de başvurdum" ifadelerini kullandı. Mahkeme başkanının, "Sanıklardan şikayetçi misiniz? Kamu davasına katılmak istiyor musunuz?" sorularına, "Sanıkları tanımıyorum ama eğer devlet karşıtlarıysa şikayetçiyim ve katılmak istiyorum" diye cevap verdi.
DEMİRTAŞ’TAN MAHKEME BAŞKANINA TEPKİ: MÜŞTEKİYİ ISRARLA YÖNLENDİRİYORSUNUZ
Müştekinin ifadelerinden sonra Demirtaş müştekiye soru sorma talebinde bulundu. Demirtaş, "Mahkeme başkanı olarak müştekiyi yönlendirerek ısrarla şikayetçi olması için uğraşıyorsunuz. Muğlak bir beyan alarak tutanağa geçirmeye çalışıyorsunuz. Müşteki 5 yıldır tutuklu, stres altında olduğunu belirtti ve bu dosyaya katılma derdini de açıkladı. O dönemde müştekinin isimlerini saydığı milletvekilleri 2014’te milletvekili bile değildi, 2015’te vekillik yapmaya başladılar. Müşteki doğrudan kendisine yönelik Silopi’de gerçekleşen eylemin bizim talimatlarımızla mı yapıldığını düşünüyor da bizden şikayetçi oluyor?" diye sordu.
DEMİRTAŞ’IN SORUSU SONRASI MÜŞTEKİ KARAR DEĞİŞTİRDİ
Akbulut ise bir önceki söyleminden vazgeçerek salondaki kişilerden şikayetçi olmadığını, aracı devirenlerden şikayetçi olduğunu aktardı.
BİR DİĞER MÜŞTEKİ: ŞU ANDA NEDEN BURADA OLDUĞUMU BİLMİYORUM
Ardından söz alan müşteki Melik Doğan’ın, "Şu anda neden burada olduğunu bilmiyorum" ifadeleri dikkat çekerken, mahkeme başkanının "Şikayetçi misiniz?" sorusuna "Kimseyi tanımadığım için şikayetçi değilim" dedi.
Doğan’ın ifadeleri sonrası söz alan diğer müşteki Serdar İdim, olaylarda yaralandığını ve ölümden döndüğünü hatırlattı. İdim, "Ancak yüzleri kapalı olduğu için kimseyi tanımıyorum" dedi. Daha öncesinde hiç ifadesinin alınmadığını belirten İdim, "İlk defa siz çağırdınız ve sordunuz, çok şaşırdım. Kimseden şikayetçi değilim" diye ifade etti. İdim’in bulunduğu SEGBİS odasında kamera önünde Türk bayrağı olması dikkat çekti.
Son olarak ifade veren müşteki Kadir Azman ise, "Oradaki şahısları tanımıyorum, mermilerin nereden geldiğini bilmiyorum. Bu nedenle kimseden şikayetçi değilim" ifadelerini kullandı.
‘BİZİMLE TAKVİMİ PAYLAŞIN’
Müşteki ifadelerinin ardından söz alan Ayla Akat Ata, CMK gereği sorgu süreci bitmeden müşteki ifadelerine geçilmesinin olağanüstü bir durum olduğunu aktardı. Ata, "Müştekileri dinlemeye başladınız ama bunun takvimini bile vermediniz, karar verdiniz ama bize söz bile vermediniz. Eğer hukuksuz bir biçimde müşteki dinlemeye devam edecekseniz, o takvimi bizimle paylaşın, çünkü bir sonraki oturumda ben savunma yapacağım. Ellerimizde müşteki beyanlarına ilişkin yeterli veri yok" şeklinde konuştu.
‘ERKEKLİK GÖSTERİSİ İZLİYORUZ’
Daha sonra söz alan Sebahat Tuncel şunları söyledi:
"Burada bir yargılama değil, mizansen yapıldığını görüyoruz. Adil bağımsız yargılama sürecinin hiçbirine riayet etmiyorsunuz. Mahkemeniz üzerinde çok büyük bir baskı var. Bu mahkeme Türkiye demokrasi güçlerini, Kürt hareketini engelleme ve baskı altına almanın bir aracıdır. Siz çekilin biz iktidarla hesaplaşalım. Burada 38 insanın yaşam hakkı ihlal edildi. Biz hakikatin açığa çıkarılmasını istiyoruz fakat sizin mahkemenizin böyle görevi yok. Müştekilerden bizden şikayetçi olması için kelime oyunları yapıyorsunuz. Saraydan önünüze konulmuş cezalar için çabalıyorsunuz. Siz her ne kadar anayasaya uyuyorum diyorsanız biz de yasalar çerçevesinde haklarımızı arıyoruz. Biz bu mücadeleye girerken yeni bir yaşam için geldik ama siz bizi korkutamazsınız bu tavırlarla. Burada erkeklik gösterisi izliyoruz. Madem bir yargılama yapıyorsunuz en azından görsel olarak sağlıklı işliyor gibi gösterin, zaten sizden adalet beklemiyoruz."
‘ADALET SİZE DE LAZIM OLACAK’
"Bir partinin tüm kadrolarını bir tweet attı diye buraya getiriyorsunuz" diyen Tuncel, asıl sorumluların iktidarda olduğunu söyledi. Tuncel, "Hala Türkiye’den DAİŞ’e destek gidiyor ama bunlar yargılanmıyor. Demokrasi ve eşitlik istiyoruz diye bizi yargılıyorsunuz. En azından söz almak istediğimizde bize zorluk çıkarmayın. Adalet bir gün size de lazım olacak" dedi.
Tuncel’in konuşmasının ardından duruşmaya ara verildi.
'AVUKATLA MÜVEKKİL ARASINA KİMSE GİREMEZ'
Aranın ardından duruşmada söz alan Ayla Akat Ata cezaevi eğitim komisyonu tarafından kendisine fotokopi verilmemesi yönünde tebliğ edilen yazıyı okudu. Akat Ata, "Biz adaletin çıkması yönünden dosyaya katkı sunmaya çalışıyoruz. Savunma hangi yolla gelirse gelsin verilmeyeceği ifade ediliyor. Kuruma gelen yazılı her şey bir gün bekletiliyor. Avukatlarımızın bize getirdiği evraklar da bir gün bekletiliyor. İstediğim bir şiir vardı ve son defa verileceğini, bundan sonra vermeyeceklerini söylediler. Savunma hakkımız engelleniyor. Eğitim Komisyonu keyfi bir karar veriyor. Avukatla müvekkil arasına kimse giremez" dedi.
'ÇÖZÜM İÇİN İDAMA BİLE HAZIRIM’
"Kumpas bu ülkede köpeğe bile kuruluyor" diyen Ata, "Ben siyaset yaptıysam bunlar göz önünde olan şeylerdir. Bizim gibi 7-24 takip edilen insanlar için bir belgeye ihtiyaç yoktur. Bizim bu heyetten bir beklentimiz var. Adalet beklentimiz var. Savcı bey telefonumu incelemekle angarya çıkarmasın hepsi var zaten. Yeni bir belge girecek bizi aklayacak olan ardından yine yeni bir gizli tanık çıkacak. Bunlara gerek yok. Siz bize ‘çözüm için cezaevinde kalmaya hazır mısınız’ diye sorsanız ben idama hazırım" diyerek sözlerini bitirdi.
‘AYM’NİN SORUSUNU YANITLAYIN’
Avukat Hürrem Sönmez, gizli tanık kısmında mahkemenin yanlış yaptığını vurgulayarak, "Tanığın uygulanabilecek en uygun yöntemle dinlenmesi gerekirdi. Bircan Yorulmaz’ın AYM’ye yaptığı başvuruya dair AYM tarafından mahkemenize gelen Bircan’ın söz konusu MYK toplantısının yapıldığı sırada orada bulunup bulunmadığına dair sorusunu yanıtlamanız gerekiyor. Müvekkilin toplantıda olmadığı Türk Hava Yolları tarafından tespit edilmişti" dedi.
Selahattin Demirtaş’ın reddi hakim talebine dair ara karar veren mahkeme başkanı, red talebinin duruşmayı uzatma yönünde olduğunun anlaşıldığından red isteminin geri çevrilmesine karar verildi.
Duruşmaya yarına kadar ara verildi. (MA)