'Kozmik oda' davasında mütalaa açıklandı
'Kozmik oda' davasında yargılananlar için istenen cezalar belli oldu.
Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen 'Kozmik oda' davasında esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Sanıklarından eski savcı Mustafa Bilgili'ye 11 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki davada açıklanan esas hakkındaki mütalaada, ‘Kozmik oda’ soruşturmasının, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri hukuka aykırı şekilde temin etmeye yönelik oluşturulan örgütsel plan çerçevesinde kurgulandığı belirtildi.
Mütalaada Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan sanıklardan Mustafa Bilgili'nin, sahte delillerle Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığında görevli bir kısım personelin, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast girişiminde bulunacakları iddialarını içeren önceden kurgulanmış soruşturmayı başlattığı anlatıldı. Bilgili'nin, 'kozmik odalara girerek devlet sırlarını ele geçirme girişiminde bulunduğu' belirtilen mütalaada, ele geçirilen devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeleri buradan dışarıya çıkarmaya çalıştıkları iddia edildi.
Esas hakkındaki mütalaada, Sanık Abdullah Bahçeci'ye isnat edilen suçların yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatine karar verilmesi istendi.
Mütalaada, firari durumda bulunan ve yakalama emirleriyle aranan sanıklar Şadan Sakınan ve Dündar Örsdemir hakkında yakalama emrinin devamıyla bu sanıklar hakkındaki kamu davasının ayrılması talep edildi.
İSTENEN CEZALAR
Sanıklar Mustafa Bilgili, Halil İbrahim Kütük ve Nihal Uslu'nun, TCK'nın ‘silahlı terör örgütü üyelerine 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası’nı öngören 314/2, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 3. maddesi ile ‘silahlı terör örgütüne yönelik suçları işleyenlerin cezalarının yarı oranında artırılmasını’ öngören 5/1. maddesi gereğince cezalandırılması istendi. Sanıklar hakkında, TCK'nın 53. maddesindeki belli haklardan yoksun bırakılmasına ilişkin hükümlerinin de uygulanması talep edildi.
Sanıklar Bilgili, Kütük ve Uslu'nun, ‘devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme’ suçunu düzenleyen ve 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasını öngören 327/1. maddesi uyarınca da cezalandırılmaları istendi.
Sanık Mustafa Bilgili'nin ayrıca, ‘verileri yok etmeme suçu’nu düzenleyen ve 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasını öngören TCK'nın 138/1 maddesi uyarınca cezalandırılması talep edildi.
Böylece sanıklardan eski Savcı Mustafa Bilgili'nin 11 yıldan 24 yıla kadar, eski hakimler Nihal Uslu ve Halil İbrahim Kütük'ün 10,5 yıldan 23 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.
Mütalaada, tutuklu sanıklar Bilgili ve Kütük'ün, tutuklu kaldıkları sürelerin orantılık, ölçülük kriterlerin uygun olduğu, tutuksuz sanık Nihal Uslu'nun adli kontrol tedbirinin kaldırılarak tutuklanması istendi.
Sanıklara esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak için süre verilerek duruşma ertelendi.