Külleri evden çıktı, başsavcı ‘kusur’ bulmadı

Polislerin yaktığı evinden hayatını kaybeden Hediye Ataman soruşturmasında takipsizlik kararı verildi.

Külleri evden çıktı, başsavcı ‘kusur’ bulmadı

HABER MERKEZİ - "İçeride teröristler var" denilerek polisler tarafından ateşe verilen evinde yanarak can veren Hediye Ataman soruşturması için Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı, "Vücudunda polis kurşunu bulunmadığı için kusur yok" diyerek, takipsizlik kararı verdi.

Van’ın Erciş ilçesi Çelebibağı Mahallesi’nde 18 Kasım 2016 tarihinde "İçeride teröristler var" iddiasıyla polisler tarafından ateşe verilen evinde yanarak can veren Hediye Ataman (43) olaylı ilgili soruşturma tamamlandı. Ataman Ailesi avukatları Esra Akgün ve Mahmut Kaçan’ın "yaşam hakkının ihlal edildiği" talebiyle yapılan soruşturmayı iki hafta içinde bitiren Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlik kararı verdi.

'KURŞUN YOK KUSUR DA’

Başsavcılık, Ataman’ın öldürüldüğü evde "örgüt elemanları" ile polisler arasında çatışma çıktığını ve polislerin hiçbir kusurunun olmadığını savundu. Yakılan evin içinde "örgüt elemanlarının" olduğunu öne süren başsavcı, "örgüt elemanlarını etkisiz hale getirmek" için polislerin ateş açtığını, ateşe karşılık verilmesi üzerine evde çatışma çıktığını ve çıkan çatışmada 3 polisin yaralandığını savundu. Yaşamını yitiren Ataman’ın vücudunun bir bütünen yandığını ve otopsi raporunda kurşun izi bulunmadığını belirten başsavcı, "Silahla gerçekleşen bir ölüm yok, buradan polislerin silahıyla çıkan bir kurşun bulunmadığı için kusur yok" dedi.

Savcılık, yaptığı araştırmanın sonucunda Ataman'ın yaşam hakkının ihlal edilmediğini belirterek, soruşturmaya takipsiz kararı verdi.

Ataman'ın avukatları ve eşi Ahmet Ataman, Erciş Sulh Ceza Hakimliği'ne takipsizlik kararına itirazda bulundu. Avukatlar itiraz dilekçelerinde, sivil bir kadının yaşam hakkının ihlal edildiğini ve etkin bir soruşturma yapılmadığını vurguladı. Ayrıca dilekçede, yakılan evin görüntüleri, Ataman'ın Adli Tıp Kurumu raporu, yaralı olduğu söylenen 3 polisin hastane kayıtlarının neden olmadığı ve evde olduğu belirtilen "örgüt elamanlarının" tamamen yanan bir evden nasıl sağ çıktıkları soruldu. Avukatların itirazını değerlendiren hakimlik ise, soruşturmanın genişletilmesine karar vererek, dosyanın tekrar incelenmesi talebini kabul etti.

Olay yerine getirilerek eşinin gözleri önünde yakıldığını belirten ve ağır işkencelere maruz kalan Ahmet Ataman ise, Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Hakkında "örgüt üyesi olduğu" iddiasıyla dava açılan Ataman’ın vücudunda işkence izlerinin yanı sıra sağ göğsünün alt kısmında bir kurşun bulunuyor. Tedavisi süren Ataman'ın vücudundaki kurşunun evin önünde işkence edildiği sırada mı, yoksa gözaltına alındığı sırada mı vücuduna saplandığı hala netleşmiş değil. Dosyayla ilgili olarak ifade veren Ahmet Ataman, polisler tarafından evinin önüne getirildiğini, esnafa ev anahtarının cebinde olduğunu ve evi yakmamaları için polislere ısrarla anahtarını gösterdiği halde evinin ateşe verildiğini dile getirdi.

‘PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Ataman Ailesi avukatlarından Esra Akgün, olayın takipçisi olacaklarını belirterek, "Hediye Ataman için savcılık takipsizlik kararı vermiş olsa da iç hukuk yollarının tükenmesi halinde davayı AİHM'e kadar götürmekte kararlıyız. Bu dosya sonuçlanıncaya kadar peşini bırakmayacağımız" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

Van Çatışma polis erciş