Kulp'taki sivil katliamında 29 yıl sonra yeniden soruşturma

Savcılığın ateş edilmesi zorunluydu dediği delilerin toplanmadığı, dosyanın kayıp olduğu dava tekrardan görülecek.

Kulp'taki sivil katliamında 29 yıl sonra yeniden soruşturma

ARTI GERÇEK- Kulp’ta 1991 yılı Aralık ayında PKK saflarında yaşamını yitirenlerin cenazesini gömmek isterken öldürülen yedi sivil için Anayasa Mahkemesi davanın yeniden görülmesi kararı verdi. Alay Komutanı İsmet Yediyıldız ve 33 asker tekrardan yargılanacak.

29 yıl önce yaşanan katliam Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde gerçekleşmiş, cenaze töreninde askerin ateş açması sonucu yedi yurttaş yaşamını yitirmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

Bingöl Solhan ilçesi kırsalında yaşanan çatışma üzerine dört PKK’li yaşamını yitirmiş, cenazeler aileleri tarafından gömülmek üzere ilçeye getirilmişti. Olay günü Diyarbakır İl Jandarma alay Komutanlığı’na bağlı komando birlikleri cenazeleri Hamzalı Köyü’ne defnetmek isteyen binlerce kişiye, cenazeleri kendilerinin alacaklarını söylemiş. Kalabalık cenazeleri vermek istememişti. Ailelerin cenazeleri vermek istememesi üzerine kitleye ateş açılmış ve yedi kişi yaşamını yitirmişti.

DELİLLER TOPLANMADI

Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olay günü yaptığı inceleme zaptında, cenaze konvoyundaki araçların kurşunlandığı tespiti yapıldı. Ancak Başsavcılık, tanıkların ifadesini almadı, kullanılan silahların bilgisi ve parmak izi gibi delileri toplamadı.

DOSYA SÜMEN ALTI EDİLDİ

Kulp Cumhuriyet Savcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında Alay Komutanı İsmet Yediyıldız hakkında soruşturma yapabilmek için Adalet Bakanlığı’ndan izin talep etti. Ancak kabul edilmedi. 1993 yılına kadar Kulp Cumhuriyet SavcılığI’nın yürüttüğü soruşturma görevsizlik kararıyla dosyayı İlçe İdare Kurulu’na gönderdi.

Ancak söz konusu işlemlere dair herhangi bir belge bulunamadı. 2004 yılında ise yaşamını yitiren yurttaşlardan M.N.A. ve F.B.’nin yakınları davanın akibetine dair Kulp ve Diyarbakır savcılıklarına başvurdu. Alınan cevapta söz konusu soruşturmaya ilişkin herhangi bir belgenin olmadığı yönünde oldu.

Soruşturmanın sümen altı edildiğini öğrenen beş kişi 18 Kasım 2009 tarihinde soruşturmanın tekrar açılması için Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’n başvuruda bulundu.

Başlatılan soruşturma kapsamında Diyarbakır Jandarma Komutanlığı olay günü görevli askerlerin kayıtlarının olmadığını söyleyip Ergani, Hazro, Silvan, Lice ve Kulp Jandarma Komando Bölük Komutanlığı’na ait tüm personelin listesini gönderdi.

Savcılık tespit edebildiği otuz üç personelden sadece 16’sına ulaşabildi. Ancak ifadesi alınanların çoğu; olay tarihinde orada olmadıklarını veya hatırlamadıklarını söyledi. Bunun üzerine Kulp Cumhuriyet Bassavcılığı kovuşturmaya yer olmadığı kararı vererek dosyayı kapattı.

'SİVİLLERE ATEŞ AÇMAK ZORUNLUYDU'

Kulp Başsavcılığı kararının gerekçesinde kullanılan silahın jandarmaya ait olup olmadığının bilinmediğinin ve mermi çekirdikleri üzerinde inceleme yapılmadığını belirtti. Ancak, "Silahın jandarmaya ait olsa dahi olayda kullanılması zorunluydu" dedi.

Anayasa Mahkemesi Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmanın 1993 yılında etkili bir şekilde sürdürmediğini belirtti. Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İlçe İdare Kurulu’na gönderdiği dosyanın akibetini sormadığı için hatalı olduğunu söyledi. 2004 yılında yaşamını yitiren sivillerin başvurusu üzerine dosyanın kayıp olduğunun anlaşılmasında dahi savcılığın herhangi bir işlem yapmadığını vurgulayan AYM, bunun için başvurucuların 2009 yılında suç duyurunda bulunmasını beklediğini ifade etti. AYM olay yeri incelenmesinde delillerin toplanmadığını söyleyerek, incelemede tanık ifadeleri, kullanılan silahların bilgisi ve parmak izleri ve mermi çekirdekleri gibi delillerin toplanmadığını belirtti.

Mahkeme yaşam hakkının ihlal edildiğine dair karar verirken, soruşturmanın tekrardan açılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı gönderdi.

İSMET YEDİYILDIZ KİMDİR?

Katliam esnasında alay komutanı olan İsmet Yediyıldız'a dair JİTEM itirafçıları İbrahim Babat ve Abdülkadir Aygan,Temmuz 1991 tarihinde evinden kaçırılarak öldürülen HEP İl Başkanı Vedat Aydın’ın kaçırılması talimatını Albay İsmet Yediyıldız’ın verdiğini söylemişti. Albay Yediyıldız’ın ismi, Diyarbakır’da görülen 3 ayrı JİTEM dosyasında da geçti. Kulp’ta yaşanan katliam ve Vedat Aydın cinayetine ilişkin Albay İsmet Yediyıldız hakkında yargılama izni çıkmadı. İsmet Yediyıldız, tuğgeneralliğe terfi ettikten sonra emekli oldu. 6 Kasım 1999 tarihinde ise Trabzon’da trafik kazasında öldü.

aym