Kürtçe için 'anlaşılmayan dil' denildi

Savcı, duruşmada kimlik tespitinin Kürtçe yapılması talebinin 'anlaşılmayan bir dil' diyerek reddedilmesini istedi. Mahkeme savcının talebini kabul etti.

Kürtçe için 'anlaşılmayan dil' denildi

Gazeteci Ferda Yılmazoğlu ile HDP Kadın Meclisi üyesi Seyhan Çiçekli’nin yargılandığı davanın duruşmasında, kimlik tespitinin Kürtçe yapılması talebi için savcılık "anlaşılmayan bir dil" diyerek reddedilmesini istedi. Mahkeme savcının talebini kabul etti.

İstanbul’da 4 Ağustos 2018 tarihinde gözaltına alınan gazeteci Ferda Yılmazoğlu, HDP Kadın Meclisi üyesi Sehyan Çiçekli, Teğmen Öztürk ve Faruk Öztürk’ün tutuklu, Hanım Bozkurt, Heremsi Öztürk, Jiyan Öztürk, Betül Öztürk de tutuksuz yargılandığının davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 28’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Yılmazoğlu ve Çiçekli tutuklu bulundukları Silivri Kapalı Cezaevi’nden Faruk ve Teğmen Öztürk de tutuklu bulundukları Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Duruşmada avukatlar ve tutuksuz yargılananlar da hazır bulundu.

Dosyada tanık sıfatıyla yer alan Mevlüde Gündüz’ün duruşmaya gelmediği görüldü.

Çiçekli ve Yılmazoğlu’nun avukatı, müvekkillerinin Kürtçe savunma verecekleri ve bu nedenle tercümanın hazır edeceklerine dair dilekçeyi mahkemeye sundu. Kimlik tespitinde Çiçekli ve Yılmazoğlu’nun Kürtçe cevap vermesi üzerine mahkeme uyarıda bulunarak, kimlik tespitinin Türkçe yapılmasını istedi. Çiçekli ve Yılmazoğlu'nun Kürtçe konuşmaya devam etmeleri üzerine kimlik tespiti yapılmasından vazgeçildi. Yılmazoğlu ve Çiçekli’nin avukatı, müvekkillerinin emniyette susma hakkını kullandıkları bu aşamada Türkçe savunma vermek zorunda olmadıklarını ve kimlik tespitinin Kürtçe olarak yapılması yönünde talepte bulundu.

İDDİA MAKAMINDAN ‘ANLAŞIMAYAN DİL’

İddia makamı talebe ilişkin, "sanıkların soruşturma kapsamında kimlik bilgilerinin Türkçe yapılmış olması mahkeme huzurunda kimliğin tespitine yönelik sorulara ‘anlaşılmayan bir dille’ cevap vermesi örgütsel tavır sergilediğini ortaya koyarak yargılamayı sürüncemede bıraktığı kanaatimizle talebinin reddine karar verilmesi talep olunur" dedi.

KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Ardından karar veren mahkeme Yılmazoğlu ve Çiçekli’nin duruşma aşamasında kimlik bilgileri hakkında sorulacak sorulara Türkçe olarak cevap vermek zorunda olduklarını savunarak, avukatların taleplerini reddetti. Yapılan savunmaların ardından Faruk ve Teğmen Öztürk’ün tahliyesine karar veren mahkeme, Ferda Yılmazoğlu ve Seyhan Çiçekli'nin tutukluluğunun devamına karar verdi. (MA)

mahkeme duruşma