Kurucu üç isimden AKP eleştirisi: Muhalif olmak meşru görülmüyor; bu Türkiye'de bir ilk

'Şu an yaşadıklarımız iktidara geldiğimiz dönemde yaşanılanlardan çok daha kötü.'

Kurucu üç isimden AKP eleştirisi: Muhalif olmak meşru görülmüyor; bu Türkiye'de bir ilk

AKP’nin kuruluşunda yer alan Fatma Bostan Ünsal, Yaşar Yakış ve Cuma İçten, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu değerlendirerek AKP'nin geldiği noktayı eleştirdi.

Halk TV'nin haberine göre; AKP kurucularından Fatma Bostan Ünsal, ülkenin bu noktaya gelebileceğine hiç ihtimal vermediğini söyleyerek, "İçinde bulunduğumuz süreçte yaşanılan her şey benim için çok büyük bir hayal kırıklığı. Şu an yaşadıklarımız iktidara geldiğimiz dönemde yaşanılanlardan çok daha kötü. O dönemde başörtüsüne yönelik kısıtlayıcı bir ortam vardı. Bugün ise sadece başörtüsünün serbest olduğu ama onun dışındaki her şeyin yasak ve hukuktan uzak olduğu yani o dönemden çok daha baskıcı bir ortam var. Muhalif olmanızın da meşru görülmüyor. Bu da Türkiye’de bir ilk" ifadelerini kullandı.

'KENDİ SEÇMEN TABANININ DIŞINDAKİLERİ DÜŞMANLAŞTIRAN BİRİ'

AKP’nin, kuruluşundaki hedeflerinden çok uzaklaştığını vurgulayan Ünsal, "Erdoğan tutarlı değil. Şu an en baştaki politikamızın tam tersine bir politika güdüyor. Kendi seçmen tabanını neredeyse azizleştiren, kendi seçmen tabanının dışındakileri de düşmanlaştıran biri. Böyle biri değildi" dedi.

Türkiye'nin, insanların görüşlerini rahatlıkla müzakere edebileceği bir ortamdan uzaklaştığını belirten Ünsal, "Yakın çevrem ve akrabalarım dahi diyalog ortamından uzaklaşmış bulunuyor. Türkiye’de yüzde 65 olduğu düşünülen sağ muhafazakar seçmene sürekli takviye etmek için neredeyse seçmenin genetiğini bozacak hamleler yapılıyor" diye konuştu.

'7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDEN SONRA BURAYA KADAR SAVRULDUK'

Kendisinin de KHK’lı olduğunu anımsatan Ünsal, "Birçok insan sadece isim karışıklığından dolayı bile işinden atıldı. Derdini anlatabileceği bir yer olmadı" diye konuştu.

Fatma Bostan Ünsal, Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu sürecin ise 7 Haziran 2015’te AKP’nin iktidardan düşmesiyle birlikte başladığını ifade etti. Ünsal, "7 Haziran seçimlerinden sonra AKP, meclisi hükümet kurmaya teşvik etmeliydi. Koalisyon kurulmalıydı. Kurulmadı ve ondan sonra da buraya kadar savrulduk" ifadelerini kullandı.

'YARGI DÜZENİ NORMAL SÜRECİNDE GİTMİYOR'

Öte yandan Ünsal, ekonomik krizin sebebinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakın çevresi olduğunu vurguladı. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarında, doğruluk payının olduğunu düşündüğünü belirten Ünsal, "Bunlar, şeffaf ve hesap verebilir olmaktan uzaklaşan siyasetin kaderidir. Türkiye bu kaderi yaşıyor. Ersin Kalaycıoğlu’nun söylediği gibi neo-patrimonyal sultanizm olan bu tek kişi yönetimi, buna kapı aralayan bir yapıda. Yargı düzeni normal sürecinde gitmiyor. Yapılması gereken bir an önce şeffaflığa ve hesap verebilir olmaya dönmektir" dedi.

'AKP'YE OY VERMEYECEĞİM'

AKP’nin çok kan kaybettiğini belirten Ünsal, "2015’ten sonra yüzde 49.5’den yüzde 27’ye falan geriledi. MHP de kan kaybetti. Onun da barajı aşamayacağı görülüyor" açıklamasında bulundu. Ünsal, "Genel seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?" sorusuna ise, "Tabi AKP’ye vermeyeceğim. Ne zamandır zaten vermiyorum. Tüm bu hoşlanmadığım siyasetin nedeni olduğu için Erdoğan’a da oy vermem. Düzeleceğine yönelik bir işaret de yok" cevabını verdi.

'EN BÜYÜK HATAYI MISIR VE SURİYE KONUSUNDA YAPTI'

AKP kurucu üyesi ve AKP’nin ilk Dışişleri Bakanı olan Yaşar Yakış, AKP’nin iktidarı boyunca dışişleri politikasında en büyük iki hatayı Suriye ve Mısır konusunda yaptığını söyledi. İkisinde de Türkiye’nin haksız olduğunu vurgulayan Yakış, "Şimdi Mısır, yapılanların acısını çıkarmaya çalışıyor. Türkiye, Libya’da da yumurtalarının hepsini aynı sepete koymaksızın hareket ediyor" dedi.

Türkiye’nin gönderdiği silahların IŞİD’e ulaştığı yönünde genel bir kanı olduğunu vurgulayan Yakış, "Uluslararası camia, Suriye’de sivil halkın ayaklanmasına yardımcı olmak için gönderdiği silahların yanlış ellere gittiğini fark ettiğinde frene bastı. Türkiye ise frene basmadı hala da basmıyor. O silahların IŞİD’e ulaştığı yönünde bir kanı var. Türkiye’nin IŞİD konusunda yaptığı şeyler inkar edilecek boyuttan çıkmış durumda" ifadelerini kullandı.

Yakış, Erdoğan’ın 2012’de kullandığı "İnşallah biz en kısa zamanda Şam’a gidecek, Selahaddin-i Eyyubi’nin kabri başında Fatiha okuyacak, Emevi Camii’nde namazımızı da kılacağız" ifadelerini de çok yanlış ve hakaretamiz bir davranış olarak gördüğünü söyledi.

'PEKER'İN SÖYLEDİKLERİNİ DOĞRU KABUL ETMEK MÜMKÜN'

Peker'in iddialarının, Erdoğan’a kadar uzanma ihtimalini tamamen dışlamak istemediğini söyleyen Yakış, "Saray'a kadar uzanıyorsa bu çok kötü bir durum demektir. Belki bir ihtimal, Cumhurbaşkanı'na veya daha yakınlarına gitmeden önü alınabilir. Peker’in şimdiye kadar söyledikleri yalanlanmadığı sürece bu ifşaları doğru kabul etmek mümkündür. Şu anki hukuk sisteminde ifşalarının sonuna kadar gidileceğine ihtimal veremiyorum ve hemen bir sonuç çıkacağından da ümitli değilim. Bir şekilde üstü kapatılacaktır" diye konuştu.

Yakış da son olarak, olası bir genel seçimde AKP’ye oy vermeyeceğini ve Erdoğan dışında başka bir isme oy vermeyi tercih ettiğini vurguladı.

'İNSANLARIN YAN YANA GELMESİNDEN ÇOK KORKUYORLAR'

AKP kurucularından ve şu an Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı olan Cuma İçten ise, 17-25 Aralık yolsuzluklarının üstünün örtünmeye başlanmasının kendisinin AKP’den ayrılması konusunda milat olduğunu belirterek, "AKP, 17-25 Aralık yolsuzluklarından sonra süte su kattı. Erdoğan, dört bakanın yaptıkları yolsuzluklar sonucunda yüce divanda yargılanmasının önüne geçti" dedi.

Konser ve festival yasaklarına da değinen İçten, "İnsanların yan yana gelip kalabalık bir görüntü oluşturmasından ve orada iktidar aleyhine söylemlerin ve sloganların ortaya çıkmasından son derece rahatsızlık duyuyorlar. Çünkü çok korkuyorlar" ifadelerini kullandı.

akp eleştiri İktidar Fatma Bostan Ünsal Yaşar Yakış