Lapseki'deki maden sahası genişletiliyor: 270 hektarlık orman yok edilecek
TÜMAD, Eczacıbaşı'ndan devraldığı maden sahasını 12 kat büyütmek istiyor. Kazdağları Ekoloji Platformu, 270 hektarlık orman alanının yok edileceğini belirtti.
TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından, Lapseki ilçesinin Şahinli Köyü mevkiinde Altın-Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı Projesi planlanıyor. TÜMAD tarafından, yeni altın-gümüş madeni projesi için ÇED başvurusu yapıldı.
Gazete Duvar'da yer alan habere göre, TÜMAD Madencilik, ESAN Eczacıbaşı’na ait olan ruhsatı ve tüm haklarını, 15 Eylül 2021 tarihinde satın aldı. 1 Aralık 2021 tarihinde de Altın-Gümüş İşletme İznini alarak, 3 Aralık 2021 tarihinde ÇED sürecini başlattı.
ESAN Eczacıbaşı söz konusu ruhsat kapsamında 5,33 hektarlık bir alanda "bentonit" madeni için 8 Şubat 2013 tarihinde "ÇED Gerekli Değildir" kararı alarak bölgedeki çalışmalarına başladı. 11 Şubat 2013 tarihinde ise, ESAN Eczacıbaşı söz konusu ruhsat kapsamında, yani toplam büyüklüğü 2 bin 766 hektar olan alanda, Altın-Gümüş Madeni Ocağı için 34 hektarlık bölümde "ÇED Olumlu" kararı aldığı, tüm bu alanların da devir kapsamında TÜMAD’a devrolduğu öğrenildi. TÜMAD ise, şimdi bu projenin kapasite artışı yapılarak; 34 hektar olan ÇED alanı 429 hektara çıkartılmak için ÇED başvurusunda bulundu.
'YENİ ÇED BAŞVURUSU YAPILMASI GEREKİRDİ'
Proje verilerine göre 1 ton cevherde 1,83 gram altın ve 1,85 gram gümüş var. Bu durumda elde edilmesi beklenen altın miktarı 13 ton, gümüş miktarı ise 13,32 ton olacak. Cevher TÜMAD’ın yaklaşık 1,5 km mesafede bulunan Lapseki zenginleştirme tesisine götürülecek. Kazdağları Ekoloji Platformu Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, söz konusu tesisin kapasitesinin 1 milyon 200 bin ton olduğu belirtilerek, "Oysa yeni projeden çıkacak olan cevher de 1 milyon 200 bin ton. Mevcut zenginleştirme tesisinin her iki projeden elde edilecek cevhere yeterli gelmesi mümkün olmayıp bu durumda zenginleştirme tesisinin de kapasitesinin arttırılması zorunlu hale gelecektir. Bu durumda da yeni ÇED başvurusu yapılması gerekirdi. 3 açık ocağın toplam miktarı 86 hektar, kapalı ocak izdüşüm ise 60 hektardır. Pasa depolama alanı ise 156 hektar olacaktır" denildi.
Lapseki ve köylerine içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Bayramdere Barajı’na yakınlığı ile bilinen söz konusu projenin bölgedeki su kaynağını tehlikeye attığı ifade ediliyor.
4 OCAK'TA TOPLANTI VAR
Projenin tamamı ormanlık arazide yer aldığını ve en az 270 hektarlık ormanlık alanın yok edileceğini ifade eden Doğan, "Bu rakama yollar, galeri girişleri vb. dahil değil. Kesilecek ağaç sayısına ilişkin bir rakam verilmemiş. Proje, TÜMAD’ın Lapseki projesinin hemen bitişiğinde ve bu alanın 2017’den bu yana ne hale geldiğini biliyoruz. Gerçekleşmesi halinde binlerce dönümlük bir orman ekosistemini yok edecek, Bayramdere Barajı ve Umurbey Barajı’nı kirletecek, yakınlarındaki tarım alanlarına zarar verecek ve köyleri yaşanmaz hale getirecek böylesi vahşi bir altın+gümüş madeni projesine razı gelinemez" dedi.
Projenin ÇED süreci başladığını ve 4 Ocak tarihinde Lapseki’nin Şahinli Köyü’nde saat 10.30’da halkın katılımı toplantısı gerçekleştirileceği ifade edildi.