Lice yollarından mülteci botunda kaybolan bir hikaye
Dereceyle girdiği tıp fakültesini cezası nedeniyle bırakıp yurtdışına çıkmaya çalıştı. Bindiği bot su alınca yakalanan Feyyaz Bayram bir yıldır Yunanistan'da cezaevinde.
Ali Rıza KILINÇ
ARTI GERÇEK- Feyyaz Bayram, Diyarbakır Lice İlçesi'nden. Yıllar önce ailesi ile birlikte zorunlu olarak göç etmek zorunda kaldı. Evleri yakılıp yola düştüklerinde 5 yaşında bir çocuktu. Diyarbakır Bağlar İlçesi'ne yerleştiler. Yani göç mağdurlarının toplandığı büyük bir köye. Bir yandan zorunlu göçün ve şehir hayatının zorlukları derken, diğer yandan da yoksulluk içinde yaşamanın getirdiği çetin koşullar onun hayatının geri kalanını belirliyordu. Zaman geçiyordu ve o da büyüyordu.
Diğer göç mağdurlarının çocukları gibi o da bir şekilde hayata tutunmak zorundaydı. Pek şatafatlı olmasa da onun da hayallerini süsleyen irili ufaklı idealleri vardı. Olur muydu, olmaz mıydı bilemiyordu. Ama inanmıştı işte. Üniversiteye girecekti doktor olacaktı. Tıp fakültesine girmek istiyordu ve isteği de oldu. İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne derece yaparak girdi.
İlk senesini yurtta geçirdi. Sonradan tanıştığı yurt arkadaşları ile eve çıktı. Derslerinde oldukça başarılıydı hani. Ama herkesin unutturmaya çalıştırdığı yarası hala kanıyordu. Çocuktu, evleri yakılmıştı, bilmediği büyük bir kalabalığın ortasında bulmuştu kendisini. Öyle ya; ortak hafıza işte! O bıraksa da, geçmişin izleri onu çağıracaktı. Soru soruyordu, sorguluyordu, araştırıyordu, haksızlığı biliyordu, karşı çıkılması gerektiğini hem hissetmiş hem de yaşamıştı. Kah barış mücadelesi, kah demokrasi ve insan hakları mücadelesi derken, yıllar sonra HDP’ye de üye oldu. Sonrası malum; hiç de şaşırtıcı olmayan bir suçlama ile yani örgüt üyeliği ile hakkında dava açıldı. Cezası da kesinleşti.
KAÇIŞLAR, HAYALLER VE YİNE HAPİSHANE
Feyyaz Bayram artık otuzuna merdiven dayamıştı. Büyük bir emek ile kazandığı eğitim fırsatı onun için çok büyük bir öneme sahipti. Bu yüzden cezası kesinleşince hiç de kolay olmayan bir yola başvurdu. Yurt dışına çıkmak ve eğitim hayatını orada tamamlamak istiyordu. Bütün mülteciler gibi o da bir kez daha yola düştü. Uzun ve yorucu bir yolculuğa hazırlandı ve Yunanistan'a geçmek için bir küçük bota bindi.
İşin trajik kısmı da burada başladı. Bindikleri bot su aldı ve Yunan sahil güvenlik polisleri tarafından yanındakilerle birlikte gözaltına alındı. Hiç beklemediği başka bir suçlama ile karşı karşıyaydı. Botun kaptanları her şeyi Feyyaz Bayram'ın organize ettiğini iddia ediyorlardı. Bu ifadeler üzerine tutuklandı ve yaklaşık bir yıldır mahkemeye çıkmayı bekliyor. Söz konusu dava 6 Kasım'da Yunanistan'da görülecek.
TÜRKİYE İADE İÇİN BAŞVURDU
Bu arada Türkiye, Feyyaz Bayram'ın kesinleşen cezasını gerekçe göstererek Yunanistan’dan iade talebinde bulundu. Mahkeme geçtiğimiz hafta Feyyaz'ın iade edilmesi yönündeki talebi haklı buldu. Yakınları Bayram Feyyaz için endişeli.
Feyyaz'ın Türkiye'de iken insan hakları mücadelesi verdiğini söyleyen yakınları, mülteci hakları konusundaki çalışmalarını hatırlatıyor. Yurtdışına çıkarken bu konuda planları olduğunu belirten Feyyaz'ın yakınları, 'Mültecilerin olduğu yerlerde gönüllü olarak doktorluk yapmak istiyordu' diyorlar.