Lice'de 200 bin olan hayvan sayısı 30 bine düştü
Lice'nin kırsal mahallerinde 'güvenlik bölgesi' uygulaması ve operasyonlar nedeniyle hayvancılık bitme noktasına geldi.
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde hayvancılık ile geçimini sağlayanlar yurttaşlar, ilçenin kırsal kesiminde son yıllarda yapılan yoğun askeri operasyonlar, ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve birçok alanın 'güvenlik bölgesi' ilan edilmesi nedeniyle hayvancılık yapamaz duruma geldi. İlçede, son 10 yıl içerisinde yaklaşık 200 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvan beslenirken, bugün bu sayı 30 bine düştü. İlçenin kuzey kesiminde meşe ağaçlarının yoğunlukta olmasından kaynaklı mahalle ve mezralarda ikamet eden yurttaşlar, hayvancılık yaparken askeri operasyonlar ve 'yasaklı bölge' kararları sonucu bölgeye giriş ve çıkışların yasaklanıyor olmasından dolayı hayvanlarını satmak zorunda kalıyor.
'HAYVANLARI SATMAK ZORUNDA KALDIK'
Ömrünü hayvancılıkla geçiren Karahasan (Xanuk) mahallesi sakinlerinden Halis Erol (57), yaklaşık 200 küçükbaş ve büyükbaş hayvanı olduğunu ancak bölgenin sık sık 'yasak bölge' ilan edilmesi ve operasyonlar nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kaldığını söyledi. Kırsal alana gidememesinden kaynaklı küçükbaş hayvanlarını satmak zorunda kaldığını ifade eden Erol, geriye kalan 10 büyükbaş hayvanla da geçimini zor koşullar altında sağladığını belirtti.
'KISITLANIYORUZ'
10 yıl önce ilçenin 4'te 3'ünün hayvancılıkla geçimini sağladığını belirten Erol, ilçenin kuzey kesiminde bulunan bölgenin sık sık askeri yasaklı bölge ilan edilmesinden kaynaklı hayvancılığın bitme noktasına geldiğini vurguladı. Yasak ilan edilen dağlık ve ovalık kesime gidilemediğini kaydeden Erol, "Ovaya çıktığımız zaman askerler tarafından engelleniyoruz. Bizleri çeviriyorlar. Bizlere, 'gittiğiniz taktirde yaşanacaklardan sorumlu değiliz' diyorlar. Ama her şeye rağmen bazen girmeye çalışıyoruz. Kısıtlanıyoruz" dedi.
'BİRÇOK KİŞİ HAYVANCILIĞI BIRAKTI'
Yasaklı bölgelere girildiğinde ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Erol, "Yasaklı bölgede, her an top atışı yapılabiliyor. Uçak bombalayabilir" diyerek, bölgede hayvancılık yapanların karşılaştığı zorluklara vurgu yaptı. Geçim şartlarının her geçen gün daha da ağırlaştığını ifade eden Erol, son iki yıldır çok yoğun askeri operasyon yapılmasından kaynaklı bölgedeki birçok yurttaşın hayvancılığı terk etmek zorunda kaldığını söyledi.
'ASKERİ OPERASYONLAR SON BULSUN'
Bölgede ilan edilen yasakla birlikte evlerinin önüne bile çıkamadıklarını kaydeden Erol, geceleri dışarı çıkamadıklarını, yasak ilan edildiği gün de evlerinin önünden 50 metre uzaklığa gidemediklerini söyledi. Yapılan yoğun askeri operasyonlarla yurttaşların temel geçim kaynağı olan hayvancılığın bitirilmek istendiğine işaret eden Erol, "Burada hayvancılığı bitirmek istiyorlar. Bizleri buradan göç ettirmek istiyorlar. Ama her şeye rağmen bizler bu topraklarımızdan göç etmeyeceğiz" diye konuştu.
Her şeyden önce huzur istediklerini belirten Erol, "Bir an önce bu askeri operasyonlar son bulsun, başka da bir şey istemiyoruz. Huzur istiyoruz" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)