Mahkeme 12 dönüm kamu arazisinin tarikat vakfına tahsisine onay verdi
İstanbul Üsküdar’da Nakşibendi tarikatına tahsis edilen 12 dönüm kamu arazisiyle ilgili açılan davayı mahkeme davacının kişişel ve meşru menfaatinin bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK- Nakşibendi tarikatı liderlerinden Mahmud Esad Coşan’ın vakfına tahsis edilen Üsküdar’daki kamu arazisiyle ilgili açılan dava reddedildi. Nakşibendi tarikatının liderlerinden biri olan Mahmud Esad Çoşan adına 2005 yılında kurulan "Mahmud Esad Coşan Eğitimi Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı" 2014 yılında "vergiden muaf" tutuldu. Vakıf "kamu yararı" statüsündeki vakıflar listesine girmişti.
11 Nisan 2016 tarihinde Üsküdar Barbaros Mahallesi’nde Hazine’ye ait 12 bin metrekarelik üzerinde devlet yurdu ve okul bulunan arsanın 30 yıllığına Nakşibendi tarikatının liderlerinden biri olan Mahmud Esad Çoşan adına 2005 yılında kurulan Mahmud Esad Coşan Eğitimi Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı’na irtifak hakkı kapsamında verilmesi için Milli Emlak ile ön izin sözleşmesi imzalandığı ortaya çıkmıştı. Arazi üzerindeki devlet yurdu da yıkılmıştı. Daha sonra yapılan plan değişikliğiyle, bodrum katları emsal dışı bırakılmış, 15 metrelik yollardan 10 metre olarak belirlenen çekme mesafeleri iptal edilerek, çekme mesafeleri 5 metreye kadar çekilmiş, bu kararla inşaata daha fazla alan ayrılmıştı.
TARİKAT VAKFI’NA VERİLEN KAMU ARAZİSİYLE İLGİLİ AÇILAN DAVA REDDEDİLDİ
Bu karar yargıya taşındı. Dava dilekçesinde bu büyüklükte başka bir yeşil alan ve yurt arazisi bulunmadığı, plan değişikliği ile ücretsiz devlet yurdu yerine, özel nitelikte ücretli yurt yapılması ve yine aynı veya başka okullarda eğiti gören çocuk veya gençlere ücretli konaklama hizmeti verilmesiyle bireylerin/üniversite öğrencilerinin ucuz, güvenilir ve devlet gözetiminde konaklama eğitim görme haklarının ellerinden alındığı iddia edildi.
Davayı görüşen İstanbul 11. İdare Mahkemesi, davacının dava açma ehliyetinin olmadığını iddia ederek dayayı reddetti.
Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi:
"Dava konusu taşınmaz hakkında tesis edilen işlem ile davacı arasında yukarıda tanımlandığı şekilde güncel, kişişel, meşru bir menfaat ilişkisinin bulunmadığı, davacının subjektif yönden dava açma ehliyetinin bulunmadığı sonucuna varılmaktadır."
Avukat İlknur Aksu, mahkemenin kararına itiraz ederek istinaf mahkemesi olan Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı.
‘MAHKEME HİÇBİR DELİL TOPLANMADAN, CEVAPLARI BEKLEMEDEN DAVAYI REDDETTİ’
Avukat Aksu, mahkeme kararını Artı Gerçek’e şu sözlerle değerlendirdi:
"Üsküdar Asfa Okulu’nun yanında bulunan 12 bin 244 metrekarelik ve eski KYK yurdu bulunan devlet arazisi üzerinde kamu yararı dışında kullanılamaz şerhine rağmen Mahmut Esad Coşan Vakfı’na devredilmiştir. Üstelik Üsküdar’da bu büyüklükte başkaca bir yeşil alan ve yurt arazisi yoktur. Bu araziye emsallerinin çok üzerinde bir inşaat yapılması için ruhsatta Üsküdar Belediyesince verilmiştir. Bu projenin uygulanması hem imar planı yönünden mahallelinin haklarını ihlal edecek olup hem de anayasanın kanun önünde eşitlik ilkesini ihlal etmektedir. Mahalleli adına bu tahsisin iptali için dava
açtık. Ancak bizim hiçbir delilimiz toplanmadan davalıların cevapları dahi beklenmeden idare mahkemesi direk ehliyet yönünden davayi reddetmiştir. Oysa Danıştay’ın bir çok aksi yönde kararı ve uygulaması vardır. Mahkeme ehliyet değerlendirmesini dar yorumlayarak mahalle sakini olan müvekkilin hukuki dinlenme ve hak arama özgürlüğünü ihlal etmiştir. Buna karşı istinaf dilekçemizi sunduk ve davamızı
takip ediyoruz."