Mahkemeden, özel hastaneye ‘virüs’ şoku

Koronavirüs tedavisi gördüğü özel hastanede vefat eden kişinin ailesinden para alan hastane haksız bulundu. Tüketici Mahkemesi, pandemi sürecinde yapılan tedaviler için para alınamayacağına hükmederek ödenen paranın faizi ile ödenmesine karar verdi.

Mahkemeden, özel hastaneye ‘virüs’ şoku

Dinçer GÖKÇE

İSTANBUL- Merkez Bankası emeklisi M. A. geçen yılın başında solunum sorunu yaşamaya başladı. M. A., Kadıköy Kozyatağı’nda bulunan özel bir hastaneye götürüldü. 5 Ocak günü hastaneye getirilen M. A.’nın sağlık durumu giderek kötüleşti. M. A., 15 Ocak’ta yoğun bakım ünitesine alındı.

‘ÖDEME OLMAZSA TEDAVİ DURUR’

M. A.’nın eşi ve üç kızı doktorlardan gelecek iyi haberi beklerken, dikkat çeken bir taleple karşıladı. Hastanene görevlileri, iddiaya göre, M. A.’nın yakınlarına, ödeme yapmaları gerektiğini aksi halde tedavinin sürdürülemeyeceğini söyledi. Anne ve üç kız peyder pey ödeme yaptı. 14 Şubat günü ise M. A.’nın yaşam savaşını kaybettiği bilgisi ailesine bildirildi.

281 BİN LİRALIK FATURA

Aile, defin işlemlerini yaptıktan sonra hastaneye yaptıkları ödememenin faturasını talep etti. Hastane, toplam 281 bin 085 liralık ödemeye ilişkin faturayı aileye iletti. Aile, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tebliğine dayanarak, Covid tedavisi gören yakınları için yaptıkları ödemenin iadesi için harekete geçti.

AİLE DAVA AÇTI

Anne V. A. ile üç kızı adına özel hastaneye A. Sağlık Hizmetleri AŞ’ye karşı İstanbul Anadolu 6. Tüketici Mahkemesi’nde dava açıldı. Ailenin avukatı Şenol Saltık’ın imzasını taşıyan dava dilekçesinde, SGK tebliğine aykırı hareket edildiği kaydedildi.

HASTANE: İNDİRİM YAPTIK

Hastane adına yapılan savunmada ise özetle “M. A., 09 Ocak-15 Şubat 2021 tarihleri arasında hem katta hem de yoğun bakımda tedavi alan Merkez Bankası emeklisi olduğu, müvekkil şirketin Merkez Bankası ile yapılan anlaşmasının hasta ödemeli olduğu, hastanın gördüğü tedavilerin ücretinin gerekli indirimler yapılarak hasta ödemeli kesildiği, mirasçıların müvekkil hastaneye ödedikleri bedeli SGK’ya sunarak tahsil edebilecekken dava açmalarının hiçbir hukuki dayanağı yok” denildi.

ÖDEME EMRİ GÖNDERİLDİ

Tarafların talep ve savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi. Mahkeme kararında özetle “Hastane, hasta yakınlarına herhangi bir aydınlatma formu imzalatmadı. Tek taraflı olarak fatura düzenlenmiş. Hangi hizmete karşılık ne kadar ücret alınacağı belirtilmemiş. Kaldı ki, hastanen kabulü anında acil ve zor durumda olduğu da anlaşılıyor” denilerek M. A.’nın ailesinin açtığı davayı kabul etti. Mahkeme, yargılama masraflarını da davalı hastanenin ödemesine karar verdi.

Mahkemenin kararı, icra müdürlüğü eli ile işleme konuldu. Ödeme emrinin hastaneye ulaşması sonrası, aileye ödedikleri paranın faizi ile birlikte 347 bin lira ödendi.

pandemi koronavirüs Tüketici Mahkemesi