Marmara Üniversitesi yurdunda kalan öğrencilere zam kıskacı... Okul yolundan iş yoluna: Çalışmak zorundayız
Ezgi YILDIZ
Artı Gerçek - Marmara Üniversitesi’nin yurtlarında kalan öğrencilerin 800 TL'den 1500 TL'ye yükseltilen ücretler sonrası geçinme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamaları imkansız hale geldi. Öğrenciler, sadece barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmak zorunda bırakılıyor. Öğrenciler, "Ek gelirim olmasa yemek bile yiyemem" dedi.
Türk Psikolog Derneği’nden Prof. Dr. Gökhan Malkoç’a yurtlarda kalan öğrencilerin yaşadıkları maddi sorunların psikolojilerini nasıl etkileyebileceğini sorduk. Malkoç, konuyu gelir adaletsizliğin uyandırabileceği öfke üzerinden ele aldı. Prof. Dr. Gökhan Malkoç adalet duygusu zarar gören kişilerin aidiyet duygusunun da zarar gördüğünü ifade etti.
KİMLER DEVLET YURDUNDA KALABİLİR?
Yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin devlet yurdunda kalabilmek için yaptıkları başvurularda belirli şartları karşılamaları gerekiyor. Yurdun puanlama sistemi ve sıralama yöntemleri gibi kriterlerin dışında öğrencinin ve ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunması, ailelerinin mal varlığı, maddi durumları da göz önünde bulunduruluyor.
ÖĞRENCİLER ANLATTI: ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ
Yurtlarda kalabilmenin koşullarını sağlayan ve Marmara Üniversitesi yurdunda kalan öğrencilere söz konusu zamların yeni eğitim yılında yaşamlarını nasıl etkileyeceğini sorduk. Öğrenciler eğitim hayatlarına katkı sunmaktan çok eğitimlerine devam edebilmek için bir işte çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.
Marmara Üniversitesi yurdunda kalan öğrencilerden biri hayat pahalılığından kaynaklı yapılan zamlara artık şaşıramadığını ifade ederek başladığı konuşmasında “Giderlerimizin maliyeti sürekli artarken bunları karşılamak için aldığımız kredi/bursun senede sadece bir kere arttırılması anlaşılır değil” dedi. Yurtta kalan öğrenci, 6 kişi kaldıkları odanın ücretinin 1000 TL olduğunu belirtti.
‘AİLEM ZENGİN OLSAYDI YURTTA KALIYOR OLAMAZDIM VE BU YURDA SEÇİLEMEZDİM’
Öğrenci kaldıkları yurtta yemeği ve temizliği kendilerinin karşıladığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yemek bile yiyemem başka gelirim olmazsa. Dolayısıyla bu bizim çalışmak zorunda kalmamız anlamına geliyor zira ailem o kadar zengin olsaydı yurtta kalmazdım veya bu yurda seçilmezdim. Sürekli ders çalışması gereken bir pozisyonum olduğu için çalışmam da mümkün görünmüyor. Sıkıntılı bir durum.”
‘ÇOĞU ÖĞRENCİ ŞARTLAR DAHA KÖTÜ OLACAK DİYE YURTTAN AYRILMIYOR’
Marmara Üniversitesi’nin yurdunda kalan Barış isimli bir öğrenci de yurtta kalabilmek için bir işte çalışmak zorunda kaldığını belirterek, “Geçen yıl haftanın dört günü okula gidip üç günü çalışıyordum. Bu yıl da aynısı olacak ama sanırım yapılan son zamlarla birlikte kredi/burs almaya başlayacağım. Çünkü durumum geçen yıla göre daha kötü olacak. Yurttan ayrılsak şartlar daha kötü olacak o yüzden çoğu kişi yurttan ayrılmayı bir seçenek olarak görmüyor” dedi.
‘1+1 EV FİYATLARI BİLE AŞIRI YÜKSEK’
Marmara Üniversitesi yurdunda kalan Hakan isimli öğrenci ise, yurt, yemekhane ve ulaşım artışlarının öğrencilerin gelirleriyle ters orantılı olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ben ek gelirim olduğu için yurtta kalabiliyorum. Ama sadece kredi/burs alan arkadaşlarımız için bu durum çok zor. Üniversite yönetimi yanımızda durmuyor zaten. Ben yurttan çıkmayı düşünmüştüm bakmıştım ama İstanbul’da ev sahipleri öğrenciye ev kiralamak istemiyor. Zaten ev bulmak çok zor 1+1 ev fiyatları bile aşırı yüksek. Çalışmadan çok zor ama çalışarak da çok zor. 4 kişi bir eve çıksa hepsinin çalışması gerekiyor. Fatura gerçekliği de var sadece kiraya para vermiyoruz.”
PROF DR. GÖKHAN MALKOÇ’TAN ADALETSİZLİK VURGUSU
Türk Psikologlar Derneği’nde görev alan aynı zamanda akademide eğitim veren Prof. Dr. Gökhan Malkoç, Anayasanın eşitlik ilkesinden de ileri gelerek öğrencilerin barınma sorununun devletin çözüm sorumluluğunda olduğuna dikkat çekti. Malkoç, “Öğrencilerin ekonomik sorunlarının gündelik hayatlarına psikolojik sıkıntı olarak yansıyabileceğini söylemek mümkün” dedi.
Öğrencilerin kendini gerçekleştirebilmesinin önünde maddi engeller olduğunu vurgulayan Malkoç, "Eğitimini düşüneceği yerde zihnini yoğunlukla geçinebilme üzerine kuran öğrenci, bu tarz sorunları olmayan öğrencilerle kıyaslandığında başarı ortalamaları düşebilir. Sosyo-ekonomik durumu kendisinden daha yüksek durumda olan arkadaşlarının yapabildiklerini yapamamalarında da bu kişilerde kırgınlık ve öfke duygusuna açığa çıkacaktır. Başkalarıyla eşit şartlarda yaşayamadığını düşünen bir gencin adalet duygusu da sarsılır ve bu kişiler yaşadığı topluma dönük aidiyet duygusunu sorgular. Nitekim çoğu genç yurtdışına çıkmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin barınma ve geçinme krizlerine yönelik geçici çözümlerin acilen üretilmesi gerektiğini belirten Malkoç, kalıcı politikalarla öğrencilerin barınma ve geçinme sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.
‘BAŞKA PSİKOLOJİK SORUNLARA DA SEBEP OLABİLİR’
Prof. Dr. Malkoç, sorunlarına çözüm üretildiğini gören gençlerin bu eylemi algılarında ‘değerlilik hissi’ ile bağdaştırarak farkındalıklarının gelişeceğini bunun da kendilerini gerçekleştirebilmelerinin önünü açacağını ifade etti.
Prof. Dr. Malkoç, değerlendirmesini “Bu gençlerin psikolojik iyi oluşlarına katkı sunar. Aksi davranışlar üniversiteli gençlere adalet duygusunu kaybettirir. Ötelenmiş, ötekileştirilmiş ve kenarda bırakılmış bir grup olduğu hissini oluşturacak davranışlar ise psikolojik iyi oluşlarına olumsuz etki edecektir dolayısıyla da başka psikolojik sorunların ortaya çıkışlarına sebep olacaktır” ifadeleriyle sonlandırdı.
NE OLMUŞTU?
Marmara Üniversitesi 5 TL olan yemekhane ücretlerine yüzde 200 zam yaparak 15 TL’ye yükseltti. Üniversite yurt ücretlerine ise yüzde 87.5 zam yaparak 800 TL’den 1500 TL’ye yükseltti. İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında kararıyla toplu taşıma ücretlerine yapılan zamla beraber öğrenci abonman ücreti 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı. Öğrencilerin aldıkları kredi/burs ücretleri ise 1250 TL oldu. İstanbul’da kira ortalamaları ise 15 bin TL’nin üzerine çıktı.
Hacettepe'de yurt ücretlerine yüzde 45 zam yapıldı
Marmara Üniversitesi, öğrenci yemeklerinden sonra yurtlara da zam yaptı