Marmara Üniversitesi'nde devam zorunluluğu: '500 öğrenci ders alıyor, sınıf 200 kişilik'

Marmara Üniversitesi'nde devam zorunluluğu: '500 öğrenci ders alıyor, sınıf 200 kişilik'
Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından getirilen devam zorunluluğu kararı tepki çekiyor. Öğrenciler ve akademisyenler kararın geri çekilmesini istiyor: Hem çalışıp hem okuyan öğrenciler var.

Yağmur KAYA


İSTANBUL - Marmara Üniversitesi Rektörlüğü 14 Kasım tarihinde yayımladığı yönetmelikle başta Hukuk Fakültesi olmak üzere birçok fakültenin bölümlerine devam zorunluluğu kararı getirdi. Ancak karar, amfilerin kapasitesinin yetersiz olması, çoğu öğrencinin hem çalışıp hem okumak zorunda kalması, bu kararın dönem ortasında sınavlara çok kısa bir süre kala alınması, ekonomik koşullar nedeniyle şehir dışında ailesinin yanında kalarak sadece sınavdan sınava okula gelen öğrencilerin bulunması ve öğrencilere danışmadan rektörlüğün derslere devam zorunluluğu alması gibi nedenlerle başta öğrenciler olmak üzere birçok öğretim üyesinin tepkisini çekti.

Öğrenciler, sosyal medya hesaplarında rektörlüğün aldığı bu karara #mühfyoklamaylamağdur etiketiyle yazdıkları paylaşımlarda tepki gösterdi.

'GELENEK' ORTADAN KALDIRILDI

Alınan bu karar aslında yeni değil. 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararla teorik derslerde en az yüzde 70, uygulamalı derslerde yüzde 80 oranında devam zorunluluğu getirildi. Ancak öğrencilerin durumu nedeniyle bu karar fiiliyatta uygulanmıyordu.

Artı Gerçek'e konuşan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Sıla Öztürk da bu duruma dikkat çekti. Öztürk, özellikle devlet üniversitelerinde devam zorunluluğunun olmamasının bir 'gelenek' ya da 'uygulama biçimi' olduğunu söyledi. Öztürk, bu kararın hayata geçirilmesi ile öğrencilerin derse girip girmeme inisiyatifinin ellerinden alındığını söyledi.

'AMFİLER YETERSİZ

Üniversitenin fiziki altyapısının da devam zorunluluğu kararının uygulanmasına engel olduğunu söyleyen Öztürk "Bir dersten 500 öğrenci ders alıyor. Sınıflar 200 kişilik. Yani üniversitelerin amfi sayısı yetersiz" diye konuştu.

Sıla Öztürk, üniversitede ders yılının başlamasından sonra bu kararın yürürlüğe konmasının, öğrencilerin eğitimlerini olumsuz etkileyecek bir başka faktör olduğunu anlattı:

"Üniversite öğrencileri döneme başlarken kendi planlamalarını yaparak döneme başladılar. Ülkedeki ekonomik durum ortada. Okurken çalışmak zorunda kalan öğrenciler var. Aynı zamanda Hukuk Fakültesi'ndeki öğrenciler bir yandan da staj yapma girişimindeler. Sene başında staj yapacak kurumlar buluyorlar çalışıp didinip. Ekonomik koşullardan dolayı ailesinin yanında olup sınav dönemlerinde okula gelenler var. Seneye başında planlamalarımızı yapıyor, bu takvime göre hareket ediyoruz. Fakat dönemin ortasında rektörlük yeni bir hatırlatma yaparak yoklama zorunluluğunu uygulamada da işleve koyma yazısı gönderdi. Sadece hukuk fakültesi öğrencileri de değil birçok bölüm öğrencileri de bu durum nedeniyle mağdur olmuş oldu. Çünkü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümündeki hocaların birçoğu yoklama almıyordu. Önlisans bölümleri, Fen-Edebiyat Fakültesi'nde birkaç bölümde yoklama alınmıyordu. Bu birçok mağduriyet yarattı, yarayacak ama sorunun temelinde yatan şey bir bakıma bu kararın üniversite öğrencilerine sorulmadan, danışılmadan, fikirleri alınmadan verilmiş olması. Rektörlük oturduğu yerden, tepeden bir karar alıyor. Üniversite öğrencisi ise bir yandan okumaya çalışıyor bir yandan hayatta kalmaya çalışıyor"

REKTÖR KURT: DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ

Marmara Üniversitesi Rektörü Mustafa Kurt öğrencilerin ve öğretim üyelerinin tepkileri sonrası, sosyal medya hesabından, "Sizlerin belirttiği hususlarla ilgili birim yöneticileriyle birlikte değerlendirme yapacağız" şeklinde açıklama yaptı.

Öne Çıkanlar