Marmara'daki depremler ne anlama geliyor?

Marmara'daki depremler ne anlama geliyor?
Marmara Denizi'nde 6-9 Mart tarihleri arasında büyüklüğü 4,2'ye kadar ulaşan 10 deprem meydana geldi. Prof. Dr. Murat Utkucu, "Bu depremler, büyük depremin öncüsü mü?" sorusunu yanıtladı.

Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7, ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra dikkatler Marmara'ya yoğunlaştı. Marmara Denizi'nde son dört günde meydana gelen ve büyüklükleri 1,2 ile 4,2 arasında değişen 10 deprem ise "Marmara'da beklenen büyük depremin öncüsü mü?" endişesine neden oldu.

Konuya ilişkin soruyu yanıtlayan Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu "Bir küçük depremi 'öncü deprem' olarak nitelendirebilmek için öncüsü olarak gördüğümüz büyük depremin olması gerekir. Büyük deprem olduktan sonra öncesinde olan küçük depremler eğer büyük depremi oluşturan aynı fay üzerinde ve büyük depremin odağı civarında oluşmuş iseler 'öncü deprem' olarak isimlendirilirler. Dolayısıyla ana şok dediğimiz büyük deprem olmadan 'öncü deprem' nitelemesi kesin olarak yapılamaz" dedi.

KÜÇÜK DEPREMLER, BÜYÜK DEPREMİ ENGELLEYEBİLİR Mİ?

Küçük sarsıntıların, büyük depremin habercisi olup olmadığı da tartışma konusu. Milliyet'ten Zeynep Dilara Akyürek'e açıklama yapan Utkucu, şu değerlendirmede bulundu: "Kimi zaman deprem sıklığında artış ile birlikte radon gazı çıkışı, yeraltı su seviye değişimleri, alışılmadık hayvan davranışları gibi birkaç diğer sıra dışı davranış beraber gözlenmesine rağmen, beklenen büyük depremin olmadığının yani yanlış deprem alarmının örnekleri tarihte mevcuttur. Bazen de fark edilir hiçbir işaret olmadan büyük depremler olabiliyor."

Peki, "Sık sık yaşanan küçük depremler 7’nin üzerinde bir depremi engelleyebilir mi?.." Prof. Dr. Utkucu'nun bu soruya yanıtı ise şöyle: "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ilk büyük deprem, 20 Şubat 2023 tarihinde Hatay’da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki artçı depremden yaklaşık 200 kat daha büyük bir kuvvete sahiptir. Dolayısıyla 7 büyüklüğünde bir depremin enerjisini biriktirebilen kilitli bir fay kesimi boyunca binlerce küçük depremin meydana gelmesi biriken enerjinin boşalması bakımından nerdeyse etkisiz sayılabilir."

Öne Çıkanlar