MEB kararı: Bütün öğretmenlere zorunlu din dersi

MEB kararı: Bütün öğretmenlere zorunlu din dersi
MEB'in aldığı karara göre; ilk ara tatilde yapılacak mesleki eğitimlere din dersi de eklendi. Yeni uygulama ile birlikte din eğitimine bütün öğretmenlerin katılması zorunlu tutulacak.

Osman ÇAKLI


İSTANBUL – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yılın ilk ara tatili olan 11-17 Kasım’da yeni bir düzenleme hayata geçirecek. Uygulamayla 81 ildeki bütün öğretmenlerin katılımının zorunlu tutulduğu din dersi eğitimi verilecek. Ara tatilin haftalık çizelgesinde yapılması planlanan eğitimin içeriği “Temel Eğitim ve Ortaöğretim Kurumlarında Din Dersi ve Öğretimi” olarak açıklandı.

BÜTÜN ÖĞRETMENLERİN KATILMASI ZORUNLU

Türkiye tarihi boyunca öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programlarında ilk defa hangi branştan olursa olsun tüm öğretmenlere din eğitimi ve öğretimi eğitimi düzenlenecek. Katılımın zorunlu tutulduğu eğitimi ise Din Öğretimi Genel Müdürü Ahmet İşleyen verecek. Karar, henüz öğretmenlere tebliğ edilmedi.

MEB tarihinde bir ilkin gerçekleştiğini anlatan Eğitimci Feray Aytekin Aydoğan, “Öğretmenler yıl içerisinde bir takım hizmet içi eğitim çalışmalarına katılıyorlar. Ara tatiller, yaz tatilinin başı ve sonunda gerçekleşen bir takım akademik seminerler oluyor. Bu eğitimlere örneğin, fizik ile ilgiliyse fizik öğretmenleri katılıyordu. Buna dair de başlıklar oluyordu. Yeni uygulama ile ilk defa bütün öğretmenlere dini eğitim verilecek” ifadelerini kullandı.

‘SİYASAL İSLAMIN İNŞAASI EĞİTİM ÜZERİNDEN YAPILIYOR’

Programı Din Eğitim Genel Müdürlüğü’nün oluşturduğunu belirten Aydoğan, karar her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınmış olsa da Din Eğitimi Genel Müdürlüğü fiilen özerk bir yapıya dönüştü” dedi.

2012 yılında eğitimdeki 4+4+4 döneminde AKP sözcüleri tarafından “Elimize tüm okulları imam hatipleştirmek için tarihi bir fırsat geçti” açıklamasını hatırlatan Aydoğan, bunun en somut örneklerinin yaşandığına dikkat çekti:

“Binlerce okulumuzda laboratuvar, kütüphane yokken tüm eğitim kademelerinde mescidin zorunlu hale getirilmesi, karma eğitimin fiilen ve hukuken adım adım yok edilmesi, 80 darbesinin ürünü olan zorunlu din derslerinin ‘seçmeli’ adı altında fiilen sayısının artırılması ve son uygulamalar Siyasal İslam rejiminin inşasının hızlanacağını gösteriyor.”

‘DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZERK OLDU’

Atılan her adımın hem öğrencilerin laik, kamusal eğitim hakkını hem de öğretmenlik mesleğini hedef aldığını söyleyen Aydoğan, “MEB’e bağlı bir müdürlük olan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bir yandan uzun yıllardan itibaren atılan adımlarla özerkleşmiş bir yapı haline getiriliyor. Hatta MEB’ in yerini alıyor. Tüm okullar, okul türleri ve tüm öğretmenler Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağımlı hale getiriliyor” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMDE TARTIŞMALI KARARLAR

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin’in beyaz önlük, ÇEDES protokolü, karma eğitim uygulaması hakkındaki ifadeleri kamuoyunda tepkiye neden olmuştu. Bakan Tekin, beyaz önlük uygulamasının okullarda teşvik edileceğini söylerken, karma eğitimle ilgili de şunları kaydetmişti: “Gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli.”

ÇEDES projesiyle okullarda imamların derse girmesinin önünü açan MEB birkaç önce yayımladığı yeni yönetmelikle okul öncesi eğitim kurumlarında mescidi zorunlu hale getirdi.

Bahse konu yönetmelikte “Yatılı bölge ortaokullarının pansiyon kısımlarında ibadethane açılır. Okulöncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında talep edilmesi halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir” maddesi “Okulöncesi eğitim ve ilköğretim kurumları ile yatılı bölge ortaokullarının pansiyon kısımlarında ibadet ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla doğal aydınlatmalı uygun mekânda mescit açılır” şeklinde değiştirildi.

Öne Çıkanlar