MEB’in öğrencilere dağıttığı kayıt dışı tabletler bir bir kapanmaya başladı

MEB'in dağıttığı tabletlerin IMEI kaydı bulunmadığı öğrenildi. IMEI kaydı bulunmayan tabletler tek tek kapanmaya başladı.

MEB’in öğrencilere dağıttığı kayıt dışı tabletler bir bir kapanmaya başladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından eğitim-öğretimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve okullarda teknoloji kullanımının artırılması amacıyla hayata geçirilen 'FATİH Projesi' (Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi) kapsamında öğrencilere dağıtılan tabletlerin kayıt dışı olduğu ortaya çıktı.

MEB ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında 2010 yılında imzalanan protokolle hayata geçirilen FATİH projesinin pilot uygulamasına 2012 yılında başlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, Meclis’e verilen bir soru önergesine 4 Aralık 2020 tarihinde verdiği yanıta göre, projesi kapsamında o güne kadar 1 milyon 437 bin 800 tablet bilgisayar dağıtımı yapıldı. Selçuk, yine düşük gelirli ve imkanı yeterli olmayan öğrencilere ise 500 bin tablet bilgisayar dağıtımına başlandığını belirtti.

IMEI KAYDI YOK

Proje kapsamında öğrencilere bugüne dek "Samsung GALAXY Tab A7", "Aidata ALİM 10" ve "General Mobile e-tab 20" marka ve modellerde tabletler dağıtıldı. Ancak dağıtımı tapılan Aidata ALİM 10 marka ve modeldeki tabletlerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) IMEI kaydı yapılmadığı ortaya çıktı.

TABLETLER BİR BİR KAPANDI

Tabletlerini alan öğrenciler, bir süre sonra tabletlere SMS yolu ile gelen "IMEI numaralı cihazınızın kaydı bulunmuyor. 120 gün içerisinde kapatılacaktır" uyarısıyla karşılaştı. 120 günlük sürenin dolmasıyla birlikte ise tabletler kapandı.

Öğrencilerin şikayetleri üzerine FATİH Projesi’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dağıtımı yapılan Tabletlere SMS yolu ile gelen IMEI numaralı cihazınız kayıt dışıdır uyarısını alan kullanıcıların bu uyarıları dikkate almaması gerekmektedir. Dağıtımı yapılan Tabletlerin kayıt işlemleri devam etmektedir. Ancak SMS sonrası kullanım sürecinde Hücresel Veri ile internete bağlanamama durumunda; Okul İdaresi veya okulunuzdaki Okul Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni ile iletişime geçebilirsiniz" denilmekle yetinildi.

Fakat IMEI kaydına dair sürecin belirsizliği üzerine öğrenciler, bu sorunlarını taşıdıkları İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden ise, "Bakanlığımızca dağıtımı yapılan tablet bilgisayarların IMEI kaydı ile ilgili gerekli yasal işlemler ilgili firmalar tarafından BTK (Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu) ile yürütülmekte olup süreç devam etmektedir. Yasal işlemler ile ilgili BTK ile yürütülen süreç tamamlandığında bu uyarı görülmeyecektir. Bu uyarı tableti kullanıma engel bir durum değildir" yanıtını aldı.

Dağıtımı yapılan ve kayıt dışı olduğu ortaya çıkan tabletlerin ithalatçı firması olarak Aidata Bilişim Kurumsal Tic. ve San. A.Ş. görünüyor. Şirketin bağlı olduğu Tecde Group, Malatyalı Tecdelioğlu ailesine ait olduğu öğrenildi.

meb kayıt dışı tablet