Mehmet Tunç'la ilgili soruşturmaya takipsizlik

'Biz diz çökmedik, bizimle gurur duyun' demişti.

Mehmet Tunç'la ilgili soruşturmaya takipsizlik

HABER MERKEZİ- "Biz diz çökmedik, bizimle gurur duyun" sözleriyle hafızalara kazınan Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un bedenindeki ileri derecede yanıklara rağmen ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmaya "takipsizlik" verildi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında onlarca kişi ile birlikte mahsur kaldıkları evlerin bodrumlarında yakılan Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un ölümüne ilişkin, İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada takipsizlikle sonuçlandı.

"Biz diz çökmedik. Kalan insanların bizimle gurur duyması lazım" sözleriyle hafızalara kazınan Tunç hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılık tarafından hazırlanan dosya uzun bir süre önce, "Yetkisizlik" kararı verilerek Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. 300’ü aşkın sayfadan oluşan dosyanın büyük bir bölümü, kentteki yasakta yaşamını yitiren kişilerin dosyalarında da yer alan, "Pamuk", "İskender", "Bakır", "Piramit" ve "Güvercin" gibi bilindik gizli tanık ifadelerinden oluşuyor. Yaklaşık 50 sayfası da PKK ve KCK tarihine ayrılan dosyada, Tunç’un Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) döneminde yaptığı siyasi faaliyetler ve toplantılar "suç" olarak gösterildi.

BÖLGEDE KAMERA VE MOBESE BULUNAMADI

Soruşturma kapsamında savcılık tarafından İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen bazı talimatlar ve yanıtlar da dosyada yer aldı. Dosyada yer alan raporlarda, İlçe Emniyet Müdürlüğü, savcılığın olayın meydana geldiği bölgedeki kamera kayıtlarına ilişkin gönderdiği talimata olumsuz yanıt veriyor. Emniyet tarafından dosyaya sunulan, "Kamera Araştırma Tutanağı"nda şu ifadelere yer verildi: Olayla ilgili maktulün eks vaziyette bulunduğu yer ve çevresinde yapılan araştırmalar neticesinde herhangi bir MOBESE ve kamuya özel kişiye ait kamera sisteminin bulunmadığı anlaşılmıştır.

İLERİ DERECE YANIK TESPİT EDİLDİ

Çökmüş bir evin bodrumunda 11 kişi ile birlikte cenazesi bulunduğu belirtilen Tunç’un otopsi tutanağına da dosyada yer verildi. Otopsi tutanağında, Tunç’un vücudunda şarapnel parçasının bulunduğu ve birçok yerinde yanık olduğu belirtildi. "Kol ve bacaklarda 4. derece yanık olduğu cilt bütünlüğünün bozulduğu kas ve tendon yapılarında yer yer karbonizasyon gözlemlendiği…" denilen tutanakta, ileri derece yanıktan dolayı genital bölgede inceleme yapılamadığı kaydedildi.

KARAR TANIK BEYANLARINA DAYANDIRILDI

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararında ise Tunç’un yaşanan çatışmalara katıldığı ileri sürüldü. Savcılık, kararında şu ifadelere yer verdi: "…Ölen Mehmet Tunç’a ait cesedin terör örgütü mensuplarınca kullanılan ve içerisinde kalaşnikov silah ve mermiler bulunan evde ele geçmiş olması, ikamet içerisinde terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen ve yanlarında kalaşnikov silah ele geçen başka şahıslara ait cesetlerin ele geçmiş bulunması ve tanık beyanları neticesinde sokağa çıkma yasağı döneminde şahsın terör örgütü lehine eylemlerde bulunduğunun değerlendirildiği, maktul şüpheli Mehmet Tunç’un sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemde güvenlik güçleri tarafından başlatılan operasyonda diğer terör örgütü üyeleri ile birlikte güvenlik güçleri ile yapılan çatışmalara katıldığı, güvenlik güçlerine karşı silahlı faaliyet gösterdiğinin anlaşıldığı, maktul şüpheli Mehmet Tunç’un ölmesi nedeniyle üzerine atılı suç bakımından soruşturma ve kovuşturma olanağı bulunmadığı anlaşılmakla kamu adına kavuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir."

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Bugüne kadar, sokağa çıkma yasağı sırasında yaşamını yitiren 50’yi aşkın kişinin ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmalara da benzer karar verildi. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyeleri, Tunç’un ölümüne ilişkin verilen takipsizlik kararına itiraz edecek. (Mezopotamya Ajansı)

cizre soruşturma takipsizlik öldürüldü mehmet tunç