'Meslektaşlarımızı derhal serbest bırakın'
Urfa merkezli yapılan operasyonda avukatların gözaltına alınmasına tepki göstermek için kentte bir araya gelen bölge baro temsilcileri, meslektaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.
Urfa'da başlatılan bir soruşturma kapsamında dün birçok ilde çok sayıda avukat, gardiyan ve siyasetçinin gözaltına alınmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman, Van ve Siirt baro başkanlarının katılımıyla Urfa Barosu'nun hizmet binasında konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamaya, HDP Urfa milletvekilleri Ömer Öcalan ve Nusrettin Maçin, Adıyaman ve Antep barosu başta olmak üzere bölge barolarına kayıtlı çok sayıda avukat ile Türk Tabipler Birliği (TTB), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve KESK'in kentteki temsilcileri katıldı.
'SAVUNMA HAKKI KUTSALDIR'
Yağmur altında yapılan açıklamada ortak basın metnini okuyan Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, meslektaşları hakkında mesleki faaliyetler kapsamında kalacak gerekçelerle soruşturma başlatıldığını ve bundan kaynaklı gözaltına alındıklarını belirtti. Soruşturma aşamasında avukatların yargılanmalarına ilişkin özel hükümlerin ihlal edildiğini ve bu hükümlerin hiçe sayıldığını vurgulayan Öncel, "Savunma hakkı, yaşam hakkı kadar kutsaldır. Herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkının olması hukuk devleti olmanın gereğidir" dedi.
'YARGI İKTİDARIN APARATI'
Avukatların görevlerinden dolayı yargılanamaz, gözaltına alınamaz ve tutuklanamayacağına dikkati çeken Öncel, şunları söyledi: "Demokratik hukuk devletinde hiçbir avukat yaptığı iş dolayısıyla böyle bir muamele ile karşılaşmamalıdır. Çünkü avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Yargının siyasal iktidarın adeta bir aparatı haline getirildiği, yargıya olan güvenin tümüyle ortadan kalktığı bu dönemde, yargının kurucu unsuru olan avukatların mesleki faaliyetleri ve hukuk mücadeleleri kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Unutulmamalıdır ki biz avukatlar tarih boyunca adaletin tecellisi, her yurttaşın özgürce ve güven içinde yaşaması uğruna hukuk mücadelesi verdik. Bu mücadeleden bir adım dahi geri adım atmadık."
SAVUNMAYA SALDIRI
Baskılara, zorbalıklara, hukuksuzluklara rağmen bir adım dahi geri atmayacaklarını söyleyen Öncel, "13 meslektaşımızın soruşturulmasını ve gözaltına alınmalarını ‘savunmaya saldırı' olarak değerlendiriyoruz. Ancak buradan bir kez daha haykırıyoruz; bağımsız savunma tutsak edilemez, mesleğimizi yapmamızın önüne hiçbir kuvvet geçemez. Buradan hem tutuklu olan, hem de şu anda gözaltında olan tüm meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını ve avukatlara saldırma alışkanlığından vazgeçilmesini talep ediyoruz. Bu hususta sonuna kadar meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde kalacağımızı belirtiyoruz" şeklinde konuştu.
AYDIN: HUKUKSUZLUĞA ARA VERİLMEDİ
Daha sonra konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, söz konusu operasyon tarzına yabancı olmadıklarını belirtti. Aydın, "Mesleki faaliyetler kapsamında avukatların soruşturulmasını, gözaltına alınmasını, evlerinin ve bürolarının aranmasını kabul etmiyoruz. Avukatları bertaraf ederseniz hukuk devletini, savunmayı bertaraf etmiş olursunuz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın, yoksa hukuk devleti, savunma büyük bir yara alacak. Yurttaş savunmasız, nefessiz kalacak. Bir virüs sebebiyle yaşamın her alanına ara verildi, ancak bir tek adaletsizliğe ve hukuksuzluğa ara verilmedi" dedi.
MÜVEKİLLERİMİZLE BİZİ ÖZDEŞLEŞTİRMEYİN
Van Baro Başkanı Zülküf Uçar ise, hukuksuz bir soruşturma yürütüldüğünü ifade etti. Meslektaşlarının kriminalize edilmek istendiğini söyleyen Uçar, "Soruşturmayı yürüten savcılar açıp Havana kurallarının 18'inci maddesini okusunlar. Meslektaşlarımızı müvekilleri ile özdeşleştirmekten vazgeçsinler" dedi.
Batman Baro Başkanı Abdulhamit Çakan da meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi.
Açıklama, "Savunma susmadı, susmayacak" sloganı ve alkışlarla son buldu. (MA)