Metal İşçileri Birliği'nden koronavirüs raporu: Birçok işçi karantinada

Metal İşçileri Birliği, birçok metal fabrikasında işçilerin koronavirüs nedeniyle karantina altına alındığını açıkladı.

Metal İşçileri Birliği'nden koronavirüs raporu: Birçok işçi karantinada

Metal İşçileri Birliği (MİB), koronavirüs salgını nedeniyle metal işkolunda yaşanan sorunlara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

MİB, koronavirüs salgınının yaygınlaştığı, vaka ve ölüm sayılarının hızla arttığına dikkat çekerek, işçi sınıfının büyük bir risk ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "evde kal" çağrılarına rağmen, işçilerin hala çalıştırıldığını kaydetti.

'SALGININ FATURASI DA İŞÇİLERE KESİLİYOR'

İşçilere ücretsiz izin, hak gaspları dayatıldığını belirten MİB açıklamasında, "Esnek ve kuralsız çalışma hükümleri fırsatçılık yapılarak uygulamaya konuluyor. Bu durum bizleri bir yanda açlık diğer yanda hastalık ve ölüm riski ile burun buruna getiriyor. Fatura bir kez daha işçi sınıfına kesilerek işten atmalar yaygınlaşıyor" denildi.

'BİR ÇOK FABRİKADA İŞÇİLER SALGINA YAKALANDI'

Hemen her gün fabrikalardan da koronavirüs haberlerinin geldiği belirtilen açıklamada "Ancak birçok yerde üretim hala göstermelik önlemlerle devam ediyor. Kimi fabrikalarda alınan üretimi durdurma kararı ise, işçilerin sağlığı düşünüldüğü için değil işlerin azalması nedeniyle uygulanıyor" ifadeleri kullanıldı.

Koronavirüs salgınının metal işkoluna yansımaları ve fabrikalardaki durumun incelendiği raporda, Kocaeli, Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere metal sektörünün yoğun olduğu bölgelerdeki yüzü aşkın metal fabrikasındaki gözlemler ise şöyle sıralandı:

  • Birçok metal fabrikasında COVID-19 tanısı konulan, hastalık ihtimali ile karantinaya alınan işçiler bulunuyor.
  • İşkolunda tüm gelişmelerin ışığında işçi ve toplum sağlığı gözetilerek üretimi durdurma kararı alınmış değil.
  • Salgının sipariş ve yedek parça tedarikinde yarattığı sıkıntılardan kaynaklı bazı fabrikalarda duruş kararı alınmış durumda.
  • Dünya ölçeğinde yaşanılan salgının yansımalarından ilk etkilenen ve duruş kararı alan üretim birimleri otomotiv fabrikaları oldu.
  • Çalışmanın olduğu fabrikalarda hijyen ve işçi sağlığı önlemleri adına, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı kriterler göstermelik olarak yapılmaktadır. Duruştaki fabrikalarda, üretiminin sürdüğü dönemlerde ilk elden alınması gereken acil önlemlerde dahi aksamalar gözlenmiştir.
  • Üretimin hala devam ettiği fabrikalarda ise, mesafe kuralı ve temas kuralları uygulansa da üretim içinde fiili olarak bu kurallara uyulamıyor.
  • Büyük fabrikalarda üretimi her şartla devam ettirebilmek temel bir refleks olurken, orta ve küçük ölçekli fabrikalarda göstermelik önlemlerin dahi esamesi okunmuyor. (M.A)
Metal işçileri karantina koronavirüs