MHP'li belediye, taşkın için adım atmadı
Kastamonu Belediyesi, 'Yeni İmarlı Yerlerde Yağmur Suyu Drenaj Hattı Yapılması' projesinin yüzde 57’sini tamamlayabildi.
Batı Karadeniz'de sel felaketinden en fazla etkilenen, en çok can kaybının görüldüğü ve kayıp başvurusunun yapıldığı kent Kastamonu oldu. MHP'li Kastamonu Belediyesi’nin 2019 ve 2020 yıllarına yönelik faaliyet raporları, kenti felakete sürükleyen eylemsizliği gözler önüne serdi.
Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Kastamonu Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün 2019 yılı hedefleri arasında yer alan, "Taşkınların Yaşandığı Bölgelerde ve Taşkın Riski Olan Bölgelerdeki Yağmur Suyu Hatlarının Tamamlanması" projesi için yıl içinde hiçbir adım atılmadı. İdarenin, "Sel ve Taşkınların Önlenmesi" hedefi altında hayata geçirmeyi planladığı, "Yeni İmara Açılan Yerlerde Yağmur Suyu Deşarj Hatlarının Yapılması" projesinin gerçekleşme oranı ise yüzde 57’de kaldı.
Projenin tamamlanmama nedeni ise "İller Bankası’ndan alınacak kredinin işlemlerinin tamamlanması" şeklinde açıklandı. Sel ve taşkınların önlenmesine yönelik 2020 yılında da benzer hedefler koyan idare, hedeflerin gerçekleşme durumunu paylaşmadı.
KREDİ İŞLEMLERİ TAMAMLANMADI
Kastamonu Belediyesi’nin 2019 yılı faaliyet raporunun, "Stratejik Amaç-Stratejik Hedef" bölümüne, "Yeni İmara Açılan Yerlerde Yağmur Suyu Deşarj Hatlarının Yapılması" hedefi yazıldı. Toplamda 8 kilometrelik bir alanı kapsayacağı belirtilen yağmur suyu deşarj hattının 5 kilometresi tamamlanabildi. Projenin gerçekleşme oranının yüzde 57’de kalmasının nedeni, İller Bankası’ndan alınacak krediye yönelik işlem sürecinin tamamlanmaması olarak açıklandı.
İdarenin, sel ve taşkınların önlenmesi amacıyla hayata geçirmeyi planladığı bir diğer proje ise "Taşkınların Yaşandığı Bölgelerde ve Taşkın Riski Olan Bölgelerdeki Yağmur Suyu Hatlarının Tamamlanması" projesi oldu. 2019 yılı içinde hayata geçirilmesi planlanan projenin yıl içindeki gerçekleşme oranı ise kayıtlara, "Yüzde 0" olarak geçti. Proje için ayrılan toplam kaynağın ise 1 milyon TL olduğu bildirildi. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, 2020 yılında da sel ve taşkınların önlenmesi amacıyla bir dizi hedef belirledi. İdare, "Taşkınların yaşandığı bölgelerde yağmur suyu hatlarının tamamlanması, yağmur sularının uygun deşarjının sağlanması, yağmur suyu sisteminin iyileştirilmesi" projelerini 2020 yılı hedefleri arasında sıraladı. Ancak hedeflerin gerçekleşme durumuna ilişkin faaliyet raporlarında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
YERLEŞİM ALANI 2 KATINA ÇIKARILMIŞ
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019’da hazırladığı Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı’nda, sel felaketinden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Bozkurt ilçesindeki tedbir önceliği, "orta" olarak belirtilmiş.
Sel felaketini ANKA'YA değerlendiren ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Duygu Cihanger Ribeiro, şöyle konuştu: "İlçenin şu an 5 bin olan nüfusunu 2025 için 12 bin 500 öngören Çevre Düzeni Planı, Bozkurt’un yerleşim alanını yaklaşık iki katına çıkarmayı öngörmüş. Bu 12 bin 500 kişilik nüfusa önerilen yer ise Bozkurt’un neredeyse bugünkü yerleşimi kadar. Abana ile arasını dolduracak şekilde. Burada yayılmacı bir politika izlenmiş. 2000'lerle birlikte yollar genişlemiş; dere yatağı ve ağzında çok katlı yapılaşma başlamış."
ACİL YIKIM KARARI
Batı Karadeniz’de sel felaketinin ardında ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Kastamonu, Sinop ve Bartın'da ölü sayısı 78'e yükseldi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Kastamonu’da 62, Sinop’ta 15, Bartın’da 1 kişi hayatını kaybetti" denildi.
3 kentte hasar gören toplam 109 binanın acil yıkılmasına karar verildi. Yapılan incelemelerde Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde 20 binanın acil yıkılmasına karar verilirken, 22 binanın ağır hasarlı, 540 binanın az hasarlı olduğu tespit edildi. Kentte selden etkilenen diğer ilçeler İnebolu'da 1, Küre'de 2, Abana'da 6 binanın acil yıkılması kararlaştırıldı.
Selin vurduğu Sinop'un Ayancık ilçesinde ise 76 bina için acil yıkım kararı verildi; 21 binan ağır, 676 bina ise az hasarlı. Bartın'ın Ulus ilçesinde de 4 binanın acil yıkılması kararlaştırıldı.
Bozkurt'ta büyük bölümü Ezine Çayı kenarında bulunan hasarlı binaların yıkım çalışmaları sürüyor. Öte yandan Bozkurt'ta kayıp ihbarı yapılan 26 kişiyi arama çalışmaları da devam ediyor.