'Milyonları etkileyecek proje sessiz sedasız yapıldı'

‘Tüm çehreyi değiştirecek, milyonların yaşama biçimini etkileyecek çok önemli bir projenin ihalesi bu: 450 milyon TL büyüklükteki bir ihale…’

'Milyonları etkileyecek proje sessiz sedasız yapıldı'

Başkent Ankara’da kentin çehresini ve kent sakinlerinin yaşam biçimini değiştirecek 450 milyon TL değerinde bir projeye imza atıldığı ortaya çıktı.

Erdoğan hükümetinin gözde projelerinden olan millet bahçelerinin bir yenisi olacağı belirtilen projenin, pek çok önemli değişikliğe yol açacağı belirtiliyor. Ayrıca söz konusu projenin bir ‘pazarlık’ sonucu yapıldığı ifade ediiyor.

Konuyu gündeme Sözcü gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker taşıdı.

‘ANKARA’YA PAZARLIKLI MİLLET BAHÇESİ’

Toker, "Ankara’ya pazarlıklı Millet Bahçesi" başlıklı köşe yazısında, söz konusu proje için, Erdoğan’ın 24 Haziran 2018’teki genel seçimlerde "çok farklı olacağını" söylediğini hatırlattı. İmzalar atıldığında projenin yönetenler tarafından mitinglerde "iftiharla duyurulacağını" ifade eden Toker, "Peki adında "millet" geçen bir proje için bütçeden, yani milletin parasından harcanacak 400 milyon TL'lik bir ihale neden milletten habersiz yapılır?" diye sordu.

Ankara’daki millet bahçesi ihalelerinde farklı bir yöntem uygulandığını da belirten Toker’in yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Geçen hafta ve sessiz sedasız. Başkent Ankara'nın altyapı, üstyapı ve görünümüyle tüm çehresini değiştirecek, milyonların başkentteki yaşama biçimini, kültürünü etkileyecek çok önemli bir projenin ihalesi bu. TOKİ'nin 11 Mart 2019'da yaptığı 450 milyon TL büyüklükteki bu ihalenin adı:

"AKM (Atatürk Kültür Merkezi) 1. Etap Millet Bahçesi ile Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi." Hani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Haziran seçim kampanyasında Ankara için çok farklı olacağını söylediği proje.

YAPI VE YAPI İNŞAAT

AKM'den Ulus'a uzanacak Millet Bahçesi, 1 milyon 700 bin metrekare alana yayılacak. Geçen haftaki ihaleye sekiz inşaat şirketi katılmış. En düşük teklif, Yapı ve Yapı İnşaat Taahhüt A.Ş. şirketinden. İlk turdaki 418 milyon TL ikinci turda 398.5 milyon TL'ye inmiş. (Diğer firmalar: Limak, Mapa , Özaltın, REC Uluslararası, Güryapı Restorasyon, Özyazıcı İnşaat ve ASL.)

İKİ "BAHÇE" İKİ FARKLI USUL

Bu vesileyle öğrendik. Ankara için planlanan millet bahçelerinde farklı ihale yöntemleri uygulanıyor. Örneğin TOKİ'nin web sitesinde Ankara İmrahor Vadisi Millet Bahçesi'nin ihale duyurusu var. Ama AKM yok. Çünkü İmrahor Millet Bahçesi "açık ihale" yöntemiyle yapılmış. AKM Millet Bahçesi ise "pazarlık". Davet usulü yani. Bilen biliyor. İhaleyi davetle yaptığınızda ilan etmeye mecbur değilsiniz. Peki neden ki Millet Bahçesi projesi arasında böyle bir yöntem farkı var? Cevabı şüphesiz "büyükler" iyi biliyordur. Son olarak şu bilgiyi verelim: İTO kayıtlarına Yapı ve Yapı A.Ş. yönetiminde Zafer Yıldırım ismi yer alıyor. (Önceki yönetim kurulunda yer alan isim ise kamuoyunu ve medyayı ilgilendiriyor: O isim, Ethem Sancak'ın TMSF'den aldığı medya kuruluşlarını bünyesinde barındıran Es Medya hisselerini devrettiği kişi olan Zeki Yeşildağ.)Yapı ve Yapı olan, sözleşmeye çağrılıp imzalar atıldığında herhalde yönetenler mitinglerde iftiharla duyuracaktır. Peki adında "millet" geçen bir proje için bütçeden, yani milletin parasından harcanacak 400 milyon TL'lik bir ihale neden milletten habersiz yapılır?"

Yazının tamamını okumak için tıklayınız…

(EKONOMİ SERVİSİ)

erdoğan akp toki ihale Çiğdem Toker AKM