Müdürün ‘sahte ihbar listesi’ müfettişten döndü
Diyarbakır Kadastro Müdürü İbrahim Bilgin, OHAL Bürosu adına 'sahte' liste hazırlayarak husumet beslediği 14 personelini 'terör örgütü üyesidir' diye ihbar etti.
Salih YEŞİL
ARTI GERÇEK - Diyarbakır Kadastro Müdürü İbrahim Bilgin, OHAL Bürosu adına "sahte" liste hazırlayarak husumet beslediği 14 personelini "terör örgütü üyesidir" diye ihbar etti.
İddiaları inceleyen müfettişler, listenin Bilgin tarafından hazırlanan "sahte belge" olduğunu ortaya çıkardı. Müfettişler, rüşvet de aldığını tespit ettikleri Bilgin’in yargılanmasını ve memurluktan men edilmesini talep etti.
Diyarbakır Kadastro Müdürü İbrahim Bilgin’in personelini düzmece belge ile ihbar ettiği "gizli" ibareli belgelere ulaştık…
Diyarbakır Kadastro Müdürü İbrahim Bilgin, 24 Şubat 2017’de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına, "gizli" ibareli bir yazıyla Diyarbakır Kadastro Müdürlüğünde görevli 11 memurun PKK ile irtibatlı olduğunu ihbar etti. Bilgin, yazısında listenin kendisine, Diyarbakır Valiliği OHAL Bürosunca verildiğini bildirdi.
Bilgin, 3’ü mühendis, 3’ü kontrol memuru, 5’i teknisyenden oluşan "1. dereceden PKK ile ilişkili kişiler" yani "PKK dağ kadrosu" listesine, 27 Temmuz 2017’da 1 mühendis, bir tekniker ve bir teknisyenden oluşan "2. dereceden PKK ile ilişkili kişiler" yani "PKK şehir yapılanması elemanı" ek listesini TKGM’ye sundu.
Bilgin’in aynı "düzmece" listeyi, 5 Eylül 2017’de Diyarbakır İl İdare Kuruluna, 7 Eylül 2017’de Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne, 8 Eylül 2017’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına, haklarında işlem yapılması talebiyle sunulduğu müfettiş raporuyla kanıtlandı.
Kadastro Müdürü Bilgin’in işlem yapılması amacıyla sunduğu "düzmece" listeden haberdar olan ve listede adı geçen 14 kişi, 13-14 ve 29 Eylül 2017 tarihlerinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığına, Kadastro Müdürü Bilgin’in "kendilerini haksız yere terör örgütüyle ilişkilendirildiklerini" dilekçe ile bildirerek haklarındaki iddiaların soruşturulmasını talep etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, iddiaların araştırılması için Başmüfettiş Mustafa Altuğ İmamoğlu’nu görevlendirdi.
VALİLİK: ‘BİLGİN’E BELGE BİLGİ VERMEDİK’
Başmüfettiş İmamoğlu, 20 Eylül 2017’de 2125668 sayılı yazıyla Diyarbakır Valiliği OHAL Bürosuna, Bilgin’in OHAL Bürosu tarafından verildiği öne sürdüğü listenin verilip verilmediğini verilmişse örneğini istedi. Diyarbakır Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosu, 3 Ekim 2017’de Başmüfettiş İmamoğlu’na verdiği yanıtta, Bilgin’e böyle bir belge, bilgi verilmediğini aktardı.
OHAL Bürosu’nun Başmüfettiş İmamoğlu’na verdiği yanıtta şu ifadeler yer aldı:
"İlimiz Kadastro Müdürlüğü emrinde görev yapan 14 (ondört) personel hakkında 667 sayılı ‘Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname’ doğrultusunda soruşturma yapıldığı bildirilen ilgili yazınız incelenmiş olup; Valiliğimiz Olağanüstü Hal Bürosunca Diyarbakır Kadastro Müdürlüğüne veya Kadastro Müdürü İbrahim Bilgin’e bahsi geçen personellerin terör örgütleri ile yakınlığı olabileceğine dair herhangi bir resmi yazı, bilgi veya belge verilmediği anlaşılmıştır. Bilgi edinilmesini ve gereğini arz ederim."
İddialar incelendikten sonra raporu 22 Şubat’ta tamamlanarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’na sunuldu.
‘BİLGİN SUÇ UYDURMA SUÇU İŞLEDİ’
Başmüfettiş raporunda, OHAL Bürosunun böyle bir liste olmadığını belirtmesine rağmen Bilgin’in böyle bir liste varmış gibi, yazışmalara devam ettiğinin tespit edildiğini belirtti. Personel üzerinde baskı oluşturmak amacıyla sahte listenin hazırlandığını vurgulayan Başmüfettiş Mustafa Altuğ İmamoğlu, raporunda, "Kadastro Müdürü İbrahim Bilgin’in somut olayda kişisel husumet beslediği personelini gerçeğe aykırı resmi yazı düzenleyerek terör örgütüne üye olma gibi en ağır suçla itham ederek üst mercilere bildirdiği, bu nedenle gerçeğe aykırı (sahte) belge düzenleyerek suç uydurma suçunu işlediği kanaat ve sonucuna varılmıştır." ifadelerine yer verdi.
YARGILAMA İÇİN VALİLİKTEN İZİN İSTEME TALEBİ
Bilgin’in işlediği fiillerden yargılanması için Diyarbakır Valililiğinin soruşturma izni vermesini gerektiğini belirten Müfettiş İmamoğlu, raporunda, Kadastro Müdürü Bilgin’in "suç uydurma suçu işlediği" ilgili fiilin Türk Ceza Kanunun 204/2 ve 271/1 maddeleri uyarınca soruşturulmasının temini için Diyarbakır Valiliğinin soruşturma izni vermesi gerektiğini bildirdi.
Bilgin’in eyleminin Anayasanın 76. Maddesine göre "yüz kızartıcı suçlar arasında sayıldığını" işaret eden İmamoğlu raporunda, Bilgin’in 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125’inci maddesinin e/g bendi gereğince memurluktan çıkarılmasını gerektiğinin altını çizdi.
AÇIĞA ALINDI, İHRACI TALEP EDİLDİ
Müfettişler, hakkında rüşvet ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma başlattıkları Bilgin’in rüşvet ve yolsuzluk yaptığını da tespit etti. Bilgin iddialar nedeniyle 20 Ekim 2017’de açığa alındı. Bilgin’e birden fazla maaştan kesme cezası ve kademe ilerleme durdurma cezası verildi.
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde kadastronun yenilenmesi çalışmalarında Bilgin’in arazi sahiplerini "rüşvet vermeye zorladığı" tespit edildi. Müfettişlerin raporları doğrultusunda, Bilgin’in memurluktan men edilmesi için Yüksek Disiplin Kurulu’na sevkine karar verildi.
Bilgin hakkındaki yolsuzluk iddialarını araştıran Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’ndan 3 müfettiş, somut tanık ifadelerine dayanarak Bilgin’in Bismil’de, Köseli köyünde bir malikten 60-70 bin, Tezekli köyünden başka bir malikten 75 bin, Çınar ilçesinde orman kadastrosu çalışmalarından bir şahıstan 20 bin, başka bir şahıstan 10 bin, başka bir kişiden 5 bin TL aldığı, toplamda yaklaşık 170 bin TL para aldığını raporlarına taşıdı. Soruşturma sonrası müfettişlerin hazırladığı raporda Bilgin’in icbar suretiyle irtikap (zorlayarak rüşvet vermek zorunda bırakmak) suç işlediği ve memurluktan çıkarılması istemiyle Yüksek disiplin Kuruluna sevk etti.
SAVUNMA İÇİN SÜRE İSTEDİ
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu müfettiş raporları doğrultusunda Bilgin’in memurluktan ihracı istemiyle 21 Şubat 2018’de Ankara’da toplandı. Bilgin Disiplin Kurulundan ek süre talep etti. Önümüzdeki günlerde Disiplin Kurulunun yeniden Bilgin’in ihraç edilmesi gündemiyle toplanması bekleniyor.
Öte yandan Disiplin Kurulundaki bazı üyelerin, Bilgin’i koruduğu iddia edildi.